Genitale wratten

Stop the SOA

Wat is het en hoe ontstaan ze?

Genitale wratten zijn over het algemeen goedaardige huidafwijkingen en ontstaan na een infectie met een virus op of rondom de plaats van de infectie. Ze kunnen vlezig, huidkleurig of roze zijn. ze zijn vaak alleen of in groepjes aanwezig. De veroorzaker van de wratjes is een infectie van de huid of slijmvliezen met het Humaan Papilloma Virus (HPV)..Het HPV wordt veelal overgedragen bij seksueel contact. Tijdens de geslachtgemeenschap kan het HPV binnendringen in de slijmvliezen van de vagina, anus, aan de penis of in de mond. Het virus is zéér besmettelijk.


waar komen ze voor en hoe herken je het?

waar komen ze voor:

bij vrouwen bevinden de meeste wratten bevinden zich echter op de schaamspleet. Dit gebied omvat de externe geslachtorganen, bestaande uit de schaamlippen, clitoris en vaginale opening. Ze worden ook in de vagina en op de baarmoederhals aangetroffen,

bij mannen ontstaan de wratten op de voorhuid en de glans van de penis, in een enkel geval in de urinebuis.

Hoe herken je het?

Genitale wratten leiden zelden tot lichamelijke klachten. Genitale wratten kunnen bijvoorbeeld tijdens een bezoek aan de arts per toeval worden ontdekt. Andere patiënten ontdekken de wratten zelf tijdens het douchen .De wratten zijn soms nauwelijks zichtbaar, vooral als ze inwendig aanwezig zijn.

Jeuk
In enkele gevallen kunnen genitale wratten ook lichamelijke klachten geven. De wratten kunnen soms jeuken en aanleiding geven tot bloedinkjes. Genitale wratten doen meestal geen pijn.


Wat kan je er aan doen?

Schaamte voor SOA
Wanneer je denkt dat je een SOA hebt opgelopen is het aan te raden direct contact op te nemen met je huisarts. Uit de praktijk blijkt echter dat veel SOA patiënten moeite hebben om een arts te raadplegen.


behandelingen:

Thuisbehandeling:

Imiquimod (Aldara crème)
Imiquimod is een stof die het eigen afweersysteem stimuleert om het HPV virus, te bestrijden. Dit middel is verkrijgbaar als crème en is geschikt om zelf thuis te gebruiken.
De kans dat de wratten terugkomen is kleiner dan met de andere behandelingen.

Podofyllotoxine
Podofyllotoxine is het meest effectieve bestanddeel van podofylline. Dit kan verwerkt zijn in een aanstipvloeistof of in een crème. Podofyllotoxine is geschikt om zelf thuis toe te passen.


Behandelingen uitgevoerd door de arts:

Elektrocoagulatie
Bij elektrocoagulatie worden de genitale wratten weggebrand. Dit gebeurt onder verdoving.

Trichloorazijnzuur
Trichloorazijnzuur is een zeer sterk irriterende vloeistof die de cellen van de wratten vernietigt.

Cryotherapie
Bij cryotherapie worden de genitale wratten met vloeibare stikstof bevroren


Laserbehandeling
Met behulp van een zogenaamde CO2-Laser kunnen de wratjes worden weggebrand. Deze techniek wordt gebruikt voor de behandeling van wratten op moeilijk bereikbare plaatsen zoals in de plasbuis of in de anus.

Operatie (chirurgie)
Grote genitale wratten kunnen na plaatselijke verdoving operatief verwijderd worden.


Hoe te voorkomen?

Gebruik een condoom!
Mensen die ‘veilig vrijen' (condoom) en weinig wisselende seksuele contacten hebben,. Condooms beperken de kans op genitale wratten, maar bieden geen 100% bescherming.
Bespreek het met je partner!
Condoomgebruik bij een vaste partner wordt dus geadviseerd. Op het moment dat er zichtbaar wratten aanwezig zijn, kan er beter geen geslachtgemeenschap plaatsvinden, omdat het risico van overdracht dan groter is.