Jongeren en hun leefstijl

Roken, alcoholgebruik en drugs

Roken

Bijna een derde (31%) van de jongeren in de leeftijd van 10 tot en met 19 jaar heeft ooit gerookt. Er is hierbij geen verschil tussen jongens en meisjes. Negen procent van de jongeren rookt dagelijks. Ook dit verschilt niet tussen jongens en meisjes.

Bij kinderen van 10-13 jaar rookte 2% in de afgelopen vier weken en 0% dagelijks;

 • Bij jongeren van 14-17 jaar rookte 24% in de afgelopen vier weken en 12% dagelijks.
 • Roken kan leiden tot verschillende vreselijke ziekten en aandoeningen. Waaronder hart- en vaatziekten, longziekten, mondziekten en oogaandoeningen. Ook leid roken vaak tot kanker.
 • Alcoholgebruik

  80.7% van de jongeren 12 tot 16 jaar heeft al eens gedronken. Dit is schrikbarend aangezien je organen nog worden ontwikkeld. Na opname verdeelt de alcohol zich over het lichaamsvocht. Een jongen heeft ongeveer 70% lichaamsvocht terwijl een meisje 'maar' 60% heeft. Bij een meisje dat 50 kg weegt verdeelt de alcohol zich over 30 liter vocht. Na 2 glazen heeft ze al een promillage van 0,61, bij een jongen van 50 kg heb je dan een promillage van 0,50.

  Als je te veel alcohol drinkt kan je een alcoholvergiftiging krijgen. Dan is er teveel alcohol in je bloed en kan je lichaam het niet meer aan.

  Drugs

  Het gebruik van cannabis neemt toe met de leeftijd. Maar weinig leerlingen van twaalf (1%) hadden in 2011 ervaring met cannabis. Op zestienjarige leeftijd had één op de drie (33%) ooit wel eens cannabis gebruikt. Onder hangjongeren, jongeren in justitiële jeugdinrichtingen en in de jeugdzorg, zwerfjongeren en spijbelaars zijn er relatief veel actuele gebruikers van cannabis.

  Drugs zijn er in veel soorten en er zijn ook veel gevolgen, het zorgt voor hersenbeschadiging, hersenbloeding, hartinfarct, hartritmestoornissen en andere ziekten. Dit is natuurlijk verschillend per drugs dat je gebruikt.