De Harry Potter Serie

De schrijvers biografie

J.K. Rowling (geboren 31 Juli 1965, 50 jaar). In 1986 studeerde Rowling af aan de Universiteit van Exeter in Frans en Klassieke Cultuur, waarna ze diverse kantoorbanen aannam. In 1991 verhuisde ze naar Portugal om er les in Engels te geven. Daar ontmoette ze de tv-journalist Jorge Arantes, met wie ze trouwde. In 1993 werd haar eerste dochter Jessica geboren. Het huwelijk strandde echter en Rowling ging weer in Edinburgh wonen met haar dochter. Daar schreef ze twee boeken voor volwassenen, maar die vond ze beide niet goed genoeg om naar een uitgever te sturen. In 2003 werd berekend dat Rowling rijker zou zijn dan de Britse vorstin, en een tijdje was ze de rijkste vrouw van het land, na het verkopen van 500 miljoen exemplaren van de zeven in 69 talen vertaalde boeken, die bij elkaar ruim 8 miljard dollar hebben opgebracht.

Haar boeken

Tijdens een treinreis tussen Manchester en Londen in 1990 bedacht ze het idee voor de Harry Potter serie. De Potter-boeken kregen wereldwijd veel aandacht en wonnen meerdere prijzen, er zijn tot nu toe meer dan 500 miljoen exemplaren van verkocht. De boeken vormden de basis voor de Harry Potter-filmserie, waarin Rowling in twee van de acht delen de maker van de film was.

Hoe het allemaal begon in de serie

Heer Voldemort, een grote duistere tovenaar, heeft het (om een dan nog onbekende reden) gemunt op Harry Potter. Hij vermoordt diens ouders James en Lily door middel van de Vloek des Doods (Avada Kedavra) en komt uiteindelijk oog in oog te staan met hun eenjarig zoontje Harry. Hij wil hem, net zoals zijn ouders, om het leven brengen. Maar op het ogenblik dat Voldemort de spreuk uitvoert, gebeurt er iets totaal onverwachts: Voldemorts vloek kaatst terug en zijn gehele lichaam wordt gereduceerd tot een schim. De krachteloze tovenaar weet nog te vluchten en Harry Potter blijft als enige ongedeerd. Het enige dat hij overhoudt aan deze aanslag is een litteken op zijn voorhoofd, in de vorm van een bliksemschicht.

Waarom je deze moet gaan lezen

Als je begint aan deze boeken dan is het net toverkracht dat je dwingt alle boeken te lezen terwijl het zelf gewoon wil lezen. Als je het eerste boek uit hebt dan wil je weten wat er volgend jaar gaat gebeuren op Zweinstein en bij de Duffelingen.

Waarom is dit geschreven?

Deze boeken zijn geschreven gewoon om je te vermaken, plezier te hebben en om je met een andere wereld kennis te laten maken.