Poetsgekte door stress

Katten

Wat is poetsgekte?

Katten zijn hele schone dieren en likken zichzelf vaak wel een paar uur per dag. Maar soms slaan ze hierin door en krijgen ze de drang om zichzelf constant te wassen waardoor het een obsessie wordt. Dit wordt poetsgekte genoemd. Door poetsgekte kunnen katten bloederige en kale plekken krijgen in de vacht.

Wat zijn oorzaken van poetsgekte?

Er zijn verschillende oorzaken van poetsgekte. De dierenarts onderzoekt eerst of het niet door parasieten of een voedselallergie is ontstaan. Als dit niet zo is dan komt het meestal door stress, bijvoorbeeld door een verhuizing, verbouwing, veel harde muziek, maar het kan ook ontstaan door verveling. Het is belangrijk om te onderzoeken wat precies de oorzaak is, want het kan ook zijn dat hij rouwt om een andere kat waar hij heel erg aan gehecht was maar die je zelf nog nooit hebt gezien.

Wat doen tegen poetsgekte?

Zorg ervoor dat de kat tijd heeft om aan de nieuwe situatie te wennen. Door veel met hem te spelen en hem te verwennen raakt hij afgeleidt en gaat hij zich minder likken. Door spelen verminderd ook de stress het meest. Als de stress komt door harde muziek, dan moet je ervoor zorgen dat de muziek minder hard is. Bij rouw o.i.d is het belangrijk om hem tijd te geven zodat hij het kan verwerken.
Dr. Becker Discusses Excessive Grooming in Cats

Vragen:

1. Wat is poetsgekte?

2. Wat zijn de verschillende oorzaken van poetsgekte?

3. Noem voorbeelden van stress voor een kat.

4. Wat kun je tegen poetsgekte doen?

5. Filmpje: Welk hormoon komt er vrij als een kat zichzelf likt?