Michiel de Ruyter

Door: Josje van Putten

Jeugd

Michiel groeide op als jongen tijdens het 12 jarig Bestand tijdens de 80 jarige Oorlog. Michiel begon als touwslager en verdiende daar 6 stuivers per week mee. Toen hij 11 jaar was kon hij mee varen als hoofdbootsmansjongen. Michiel had een boerenslimheid en handigheid die goed van pas kwamen op de boot. Hij werkten meestal op boten van de familie Lampsins.


In 1623 toen Michiel 16 was werd hij gevangen genomen bij een zeegevecht met de kapers in Golf van Biskaje. Toen Michiel weer aan land kwam wist hij met 2 anderen lotgenoten te ontsnappen.

Zeeheld

In 1652 brak de 1e Engels-Nederlandse Oorlog uit en werd Michiel gevraagd om kapitein te worden van een grote groep boten. Michiel z'n tocht naar Chatham in 1667 is heel bekend geworden, hij versloeg de Engelsen.

Big image

Vanaf 1667


In 1667 kreeg Michiel een gouden beker voor de toch naar Chatham.


In 1669 probeerde een aanhanger van Cornelis Tromp Michiel in zijn huis met een mes te vermoorden.


Van 1672 tot 1673 was de 3e Engelse Oorlog.


In 1674 is het Michiel mislukt om Martinique op de Fransen te heroveren.


Op 22 april 1676 is Michiel zwaar gewond geraakt in de Slag bij de Etna. en 6 dagen later overleedt Michiel in Baai van Syracuse.


Ongeveer 11 maanden na het overlijden van Michiel wordt hij begraven in Nieuwe Kerk in Amsterdam in een praalgraf.

Het einde van Michiels leven

Op 22 april 1676 is Michiel zwaar gewond geraakt in de Slag bij de Etna. 6 dagen later overleedt Michiel in Baai van Syracuse.


Ongeveer 11 maanden na het overlijden van Michiel werdt hij begraven in Nieuwe Kerk in Amsterdam in een praalgraf.