De ziekte van crohn

Wat is de ziekte van Crohn?

De ziekte van Crohn is een chronische ontstekingsziekte van de darm. Het zorgt ervoor dat je altijd een ontsteking hebt in het spijsverteringskanaal. In de mond kan het aften veroorzaken en het kan de anus aantasten. De meest ontstoken organen zijn de dikke darm en de dunne darm.

Het treft ongeveer 15.000 personen alleen in België. De ziekte komt vooral voor tussen de leeftijd van 15 en 40 jaar.

Symptomen:

-Diarree (minstens vijf keer per dag vloeibare of zachte stoelgang)
-Buikpijn
-Afname van gewicht
-Vermoeidheid
-Koorts
-...
De symptomen kunnen verschillen van mens tot mens. Soms heeft men enkele weken last van de symptomen en nadien kan het zijn dat men weken, maanden of jaren geen last heeft van de symptomen.

Oorzaak?

De oorzaak van de ziekte is nog altijd niet gevonden, wel zijn er verschillende factoren opgespoord die de ziekte van Crohn verhogen.Eén van de belangrijkste factoren die een rol spelen bij het ontstaan van de ziekte van Crohn zijn de genen.

Diagnose

Om een diagnose vast te stellen worden er bepaalde onderzoeken gedaan:-röntgencontrastonderzoek van de dunne darm-colonscopie-endoscopie-NRM( onderderzoek van de dunne darm met contraststof)

Behandeling

Omdat de oorzaak niet gekend is, kan de behandeling slechts symptomatisch zijn. Houd je aan de voeding die je afspreekt met de behandelende arts. Zo nodig neem je medicatie op de juiste wijze.

voor meer informatie

wil je meer weten over de ziekte van Crohn of ontvang je graag een nieuwsbrief neem dan zeker een kijkje op onze website