Het Aralmeer een ecologisch drama

Louise Arickx IOgroep: 2

Het Aralmeer

Heb je er wel eens bij stil gestaan dat het Aralmeer een groot ecologisch drama is geworden. Wij stelden er ons alvast vragen bij we zochten op al ons ze vragen een antwoord. We hebben het Aralmeer wat meer onderzocht zo zijn we te weten gekomen wat er gebeurd is, wat de oorzaak er van is en welke gevolgen er allemaal van zijn. We hebben op iedere vraag een antwoord gezocht en gevonden!


We stelden ons zelf dus de vraag wat er eigenlijk gebeurd is met het Aralmeer. Het Aralmeer dat vroeger zo groot was als Ierland of Benelux is nu al de helft minder groot door het uitdrogen, dit word beschouwd van één van de grootste natuurrampen. Wat zou de oorzaak zijn geweest van dat probleem? Door dat het water van het Aralmeer iedere dag meer en meer verdampte had het water niet voldoende tijd om opnieuw weer bijgevuld te worden door de andere rivieren, dus droogde het meer langzaam uit. Rond het Aralmeer werd er een uitgebreid irrigatiesysteem uitgebouwd om het land zo vruchtbaar mogelijk te maken. Het water voor deze irrigatie kwam uit de Syr Darja en de Amu Darja, dit zijn twee rivieren die de Aralmeer voeden. Niet alles verliep dus even goed dus werden er ook een paar gevolgen. De volgende de vraag die we dan hebben onderzocht is; Welke gevolgen zijn er merkbaar? Door het verdampen van het vele water uit het meer is er een meer aan zoutgehalte toegenomen. Door een te hoog aan zoutgehalte zijn er een tal van plant- en diersoorten verdwenen. Het vasteland is nu totaal onvruchtbaar, want er is het helemaal bedekt met zout. Door de verdampingen en het rondvliegend stof zijn er nu klimaatwijzigingen. Welke gevolgen heeft dit ook voor de mensen die er leven? Er is nu ook een groot aan waterverlies voor de plaatselijke bevolking, er is ook een slecht waterbeheer er gaat slechts 10% van het water op de velden terecht. De rest verdampt of lekt weg uit verouderde irrigatiekanalen.


Bron: http://dier-en-natuur.infonu.nl/milieu/13835-het-aralmeer-manmade-natuurramp.html

http://nl.wikipedia.org/wiki/Aralmeer

http://www.demorgen.be/dm/nl/5397/Milieu/article/detail/1855130/2014/04/16/Stervend-Aralmeer-trekt-steeds-meer-toeristen.dhtml