Ierland

PLANET EUROPE 2007

Verkeer

In Ierland is er veel chaos in het verkeer. Auto’s zijn rechts bestuurd. Het openbaar vervoer is bedroevend en de vliegvelden zijn een puinhoop. Als je op je eindbestemming wilt komen in Ierland is het snelste lopen. De taxi doet er lang over, en trams en treinen zijn er niet.

The Spire

De Spire of Dublin, ook wel de Monument of Light genoemd, is een 120 meter hoog kunstwerk op O'Connell Street in de Ierse hoofdstad Dublin. Het werk was bedoeld om het nieuwe millennium in 2000 luister bij te zetten, maar de aanleg liep vertraging op vanwege problemen rond de bouwvergunning en milieuverordeningen. Het monument heeft 4,5 miljoen euro gekost.

Polen

In Ierland zijn er 4 miljoen inwoners waarvan er ongeveer 200.000 polen wonen. Er zijn daarom ook kranten die in het Pools vertaald zijn. Poolse mensen gaan vaak met Poolse mensen om. Het beeld van de Polen in Ierland is erg optimistisch, positief, hardwerkend, houden van werken en zijn vakbekwaam.

Politiek in Ierland

De media heeft het veel over geweld. De politieke complicaties vinden ze minder boeiend. De Ierse economie groeit harder dan welk Europees land dan ook sinds de jaren ’50. Maar ondanks die groei verlaagde de regering de belasting steeds. Daardoor kunnen de mensen alle mogelijke consumptiegoederen kopen maar de maatschappij is zwak. Het inkomen is na Luxemburg het hoogst. De mensen vinden dat de regering het geld slecht besteed want de inviduen hebben veel geld maar de maatschappij weinig. In de jaren 80 was Ierland arm en waren er geen banen. 10.000 mensen gingen naar Amerika of Europa om werk te zoeken. Dankzij de EU is Ierland nu wel een goed economisch land. De balans tussen rijk en arm in Ierland is erg ongelijk. Er zijn veel rijken. De kloof tussen rijk en arm is erg groot. De mensen zijn gast vrij en aardig.
Big image