Hyperhidrosis

een groot verborgen en onderschat probleem

Wat is hyperhidrosis?

Zweten is een normaal proces dat van belang is voor de temperatuurregulatie van het lichaam. Overmatig zweten of hyperhidrosis is een aandoening waarbij het zweten heviger is dan noodzakelijk voor het regelen van de lichaamstemperatuur. Patiënten met overmatig zwetende handen en oksels kunnen hiervan ernstige hinder ondervinden in het dagelijkse leven. Deze hinder kan leiden tot grote sociale, relationele en professionele problemen. Problemen die kunnen leiden tot sociale en professionele uitval en tot isolement met een enorme psychologische impact. Mensen met overmatig zweten ervaren een sterk verminderde kwaliteit van leven. Het is een groot verborgen probleem in de maatschappij (schaamte) en een groot onderschat probleem in de medische wereld.

Waarom dit onderwerp?

Mijn naam is Louise en ik ben 17 jaar oud. Vanaf mijn elfde heb ik zelf last van deze aandoening; hyperhydrosis. Dit kan zijn; het overmatig zweten van handen en/of oksels; (hyperhidrosis palmaris en/of axillaris). Ik heb (gelukkig) alleen last van het laatste. Van de 1 op de andere dag transpireerde ik ineens tot aan mijn middel, zonder inspanning, en zonder dat ik dit doorhad. Tot dat ik er opmerkingen over kreeg en er ook op ging letten, wat het uiteindelijk alleen nog maar erger maakte. Patiënten met hyperhidrosis proberen de gekste dingen om, vooral uit schaamte, dit probleem verborgen te houden. Voorbeelden zijn; zes keer verkleden op een dag, maar wél in hetzelfde t-shirt, zodat dit niet op valt. Ook ik heb van alles geprobeerd en ik gebruik dan nu al 5 jaar een aliminiumgloride die het transpireren stopt. Als ik mensen vertel van mijn probleem (wat ik eigenlijk niet doe), reageren ze vaak laconiek. 'Ik zweet ook wel eens'. Dit begrijp ik ook wel, want aan mij is, als ik medicatie gebruik, nu niks te zien. Maar het klopt, dat dit probleem flink wordt onderschat, en dat patiënten gebukt gaan onder onzekerheid, problemen ondervinden op zowel sociaal, relationeel als professioneel vlak. Ik heb hier in mijn puberteit, zeker een periode van 3 jaar, enorme last van ondervonden. En nog steeds, merk ik in het dagelijks leven de gevolgen.

Behandelingen

Er bestaan twee behandelvormen voor hyperhidrosis:


  1. Behandelingen met een tijdelijk resultaat, dit kunnen zijn: topische agentia, medicijnen, iontoforese of botulinum toxine (botox).
  2. Behandelingen met een blijvend resultaat, dit is het wegsnijden van huid en onderliggende zweetklieren, curettage (wegschrapen) van de onderhuids gelegen zweetklieren door een kleine snede in de oksel of thoracale sympathicotomie (voorheen ook wel de endoscopische thoracale sympathectomie of ETS genoemd).


Twee jaar geleden las ik een atrikel in de krant over een operatieve manier om definitief hyperhidrosis te verhelpen. Op verwijsing van de huisarts, heb ik anderhalf jaar op de wachtlijst gestaan en twee weken geleden mocht ik dan eindelijk op consult komen. Ik voldoe aan de criteria en kom in aanmerking voor de operatie. De operatieve behandeling van hyperhidrosis geeft een definitieve oplossing met blijvend resultaat waarbij de thoracoscopische sympathicotomie (de onderhuidse zweetklieren door een kleine snede in beide oksels word weg gesneden) voor de handen en oksels een zeer hoog succes kent. Voor de handen 95 tot 100 procent en voor de oksels 90 procent.

Binnen nu en 4 weken word ik hieraan geopereerd. Blij en opgelucht ben ik nog niet, omdat ook aan deze operatie bijwerkingen zitten en het resultaat niet gegarandeert is. Zo kan het zijn dat ik na de operatie op andere plekken (vaak is dit de rug) overmatig ga transpireren, of dat ik aan de operatie een klaplong over houd. Des ondanks hoop ik dat deze operatie met succes verloopt en dit een blijvende oplossing voor mijn probleem zal zijn.

Voor meer informatie kun je terecht op de website van de hyperhidrosis kliniek:

www.hyperhidrosis-kliniek.nl