Aarhus

Jyllands hovedstad

Big image
Big image
Big image

Fakta

Aarhus er Danmarks næststørste by som har et areal på 91 km2 og et indbyggertal på 256,018 Aarhus ligge i Østjylland. Aarhus er med i Aarhus kommune samme med Lystrup, Mårslet, Løgten, Beder-Malling, Harlev, Solbjerg, Hjortshøj, Trige og Sabro. Tilsammen har de et areal på 467,70 og indbyggertal på 319.094 som gør at det er Danmarks næststørste kommunen. Aarhus blev byggede under vikingetiden så det er en Danmarks ældste byer.

Big image

Aarhus historie

Aarhus historie start helt tilbage fra vikingetiden det omkring 700 tallet. I vikingetiden havde Aarhus en stor halvkredsformet forsvarsvold. volden var omkring 20 meter lang og 8 til 9 meter høj.


i 1100-1500 tallet blev Aarhus første domkirke byggede af biskop Peder Vognsen. Han start med at byggede domkirke i start 1200 tallet og blev færdig i omkring 1300

Natur

I Århus er der masser af parker, skove og naturområder og masser af aktiviteter i alt slags vejr. I gåafstand eller cykelafstand fra byens centrum kan man både finde parker, kysten, badestrande, gamle og nye skove, søer og storslåede natur udsigter.

Kunst

Århus Teater er et af Danmarks største teatre med fem scener. Det er opført i slutningen af 1890'erne og blev indviet i år 1900. Det er tegnet af arkitekten Hack Kampmann, og udsmykningerne er udført af billedkunstneren Karl Hansen Reistrup.

Århus Teater har årligt ca. 100.000 tilskuere, og der spilles omkring 450 forestillinger. Teatret har cirka 150 fastansatte skuespillere.


Overalt i Århus er der kunst. Naturligvis på Kunstmuseet ARoS men også på flere af de andre museer

ARoS Århus Kunstmuseum

ARoS Århus kunstmuseum er hovedmuseet inden for kunst i Århus. Museets kendetegn er det berømte Your rainbow panorama. Hvor der er en helt fantastiksk udsigt ud over byen. ARoS har en samling på over 9000 værker. Boy er også et af museets kendetegn, og er noget af det man bare skal se, når man er i Århus.

Boy er en 5 meter høj skulptur af glasfiber og silikone. Den er lavet af den australske kunstner Ron Mueck.

Boy blev skabt i 1999. Den var lavet til en udstilling i Milliennium Dome i London år 2000, men i år 2004 lykkedes det for Aros Kunstmuseum at få skulpturen. Den blev vist frem ved museets åbningsdag den 8. april.