Hoe groot is het Aralmeer in 2020?

Eva Thieren IOgroep: 2

Hoe groot is het Aralmeer in 2020

Het Aralmeer was vroeger gigantisch met een oppervlakte van 130 500km² (450x290 kilometer). In 2004 was het meer nog maar 170 160km² groot, dit was nog groot genoeg om in de top 10 van de grootste meren op plaats 8 te staan. In 2008 bleven er maar 2 waterbekkens meer over, die samen 6 800 km² zijn. De oppervlakte van het meer is bijna 5keer kleiner geworden, het Aralmeer droogt uit.

De streek rond het Aralmeer leek een geschikte plaats om irrigatie uit te voeren voor katoenteelt. Katoenteelt onttrekt veel water van de aanvoerende rivieren, de meren worden niet bijgevuld en hierdoor verdwijnen ze langzaam.

Het meer word zout en vervuild water doordat het water zo vlug verdampt. Omdat het meer een zoutwatermeer is geworden, sterven er een tal van plat- en diersoorten. Ook is er landbouwgif van uit de katoenteelt in het meer terecht gekomen. De neerslag in de omgeving is ook sterk verminderd. Hun vasteland is niet meer vruchtbaar omdat de grond met een laag zout is bedekt.

De lokale bevolking gaat sterk achteruit en er ontstaat armoede doordat het water vervuild is. De kindersterfte is in sommige plaatsen verdubbeld in enkele decennia. De ziekten TBC, kanker, lever- en nierziekten nemen ook heel erg toe.