Staar

Wat is staar?

Staar is een vertroebeling van de ooglens. De lens zit direct achter de iris en de pupil. De iris is het gekleurde deel van je oog. De lens in je oog zorgt ervoor dat je helder en scherp ziet. Door staat ga steeds waziger zien. In een normaal oog is de lens helder. Als je ouder word kan de lens steeds meer troebel worden. Hierdoor kan licht de binnenkant van het oog, het netvlies niet goed worden bereikt. Daardoor ga je wazig zien. Mensen kunnen het al soms al op hun 40e merken dat ze staar krijgen. Maar de verschijnselen van ouderdom staar komen meestal pas op latere leeftijd voor. Vaak merk je er niet zoveel van. Het hangt er vanaf op welke plek de vertroebeling zich ontwikkeld. Als het in het midden op de lens zich ontwikkeld krijg je sneller klachten. Staar word nooit minder, het kan alleen erger worden.

Wat zijn de klachten?

Er zijn verschillende klachten bij staar. Ten eerste kan je waziger gaan zien, maar ook de waarneming van kleuren kan achter uit gaan. Je krijgt een grauwer beeld. Je kunt ook dubbel gaan zien of schaduwbeelden met één oog. Ook kan je last krijgen van het licht. Bijvoorbeeld: licht schitteringen of verblinding door het licht. Je bril sterkte kan ook veranderen. De laatste klacht is dat je meer licht nodig hebt bij het lezen dan normaal.

Behandeling

De behandeling voor staar is een operatie. Bij deze operatie wordt de troebele ooglens verwijderd en word vervangen door een heldere lens. De oogarts opereert altijd maar 1 oog tegelijk. Je kunt bij een operatie verdoofd worden door een oogdruppel. Zo ben je nog wel bij, bij de operatie maar je voelt er niks van. Als je je oog niet goed kunt open houden kan de oogarts beslissen om je een injectie te geven. In bijzonder gevallen word het onder volledige narcose gedaan.

Er word een klein sneetje gemaakt in het oog. Er word een ronde snee gemaakt in het kapsel aan de voorkant van de lens. De lens word verpulverd en weggezogen. De troebele lens word verwijderd en er word een opvouwbare lens weer terug geplaatst in het lenszakje. De opvouwbare lens ontvouwt in het lenszakje. Er zijn geen hechtingen nodig, de wond sluit vanzelf.

Andere oorzaken van staar

Naast ouderdom staar kan staar ook voorkomen bij jongere mensen. Het kan zijn dat ze een oogontsteking hebben, maar ook kan het zo zijn dat jongere mensen staar krijgen van een beschadiging van het oog bij een ongeval. Verder kan staar het gevolg zijn van erfelijke ziekten, algemene lichaamsziekten, bijvoorbeeld suikerziekte. Maar ook kan staar het gevolg zijn van chemische beïnvloeding, bijvoorbeeld het gebruik van bepaalde medicijnen. Als laatste kennen we nog het zeldzame aangeboren of congenitaal cataract. Congenitaal cataract is een vorm van staar. Dit is al bij de geboorte aanwezig en ontstaat soms als gevolg van een erfelijke afwijking.


Staar operatie, rechter oog