Kinderwens

bij mensen met een verstandelijke beperking

Big image
Net als ieder mens, hebben sommige mensen met een beperking ook een kinderwens. Deze wens kan tot vragen leiden. Wat adviseer je aan iemand met een beperking die zwanger wil worden? En wat doe je als die persoon meer hulp nodig heeft dan je kan bieden?

Ondersteuning bij kinderwens

Er zijn diverse methodes en middelen om met een cliënt een kinderwens te bespreken. Help de cliënt meer inzicht te krijgen over wat het ouderschap nu eigenlijk betekend en wat het met zich meebrengt. Ook is het belangrijk om te bespreken wat de gevolgen nu eigenlijk zijn voor hun kind en hun leven. Het is belangrijk om de cliënt te ondersteunen bij het maken van de keuze. Hier kan eventueel ook familie bij betrokken worden.

Ondersteuning bij zwangerschap

Als de cliënt zwanger is is het belangrijk om diegene te ondersteunen en voor te bereiden op de bevalling en het ouderschap. Deze ondersteuning kan je bieden in bijvoorbeeld cursussen of gesprekken. Zo nodig zou je de cliënt kunnen helpen bij het aanvragen van de professionele hulp bij de verzorging en opvoeding van het kind (zorgaanbieders en ziekenhuizen).

Ondersteuning bij ouderschap

Een van de belangrijkste dingen is dat het kind opgroeit in een veilige omgeving, het liefste in het eigen gezin. Soms moeten cliënten de opvoeding uit handen geven, dan is het ook belangrijk dat er steun wordt geboden bij het verwerken van dat verdriet.Er zal flink geïnvesteerd moeten worden om mensen met een verstandelijke beperking voor te bereiden op het ouderschap. Opvoeden moet je leren en de een heeft er meer moeite mee dan de ander. In de loop van de tijd zijn er al verschillende goede voorbeelden gezien van ouderschap van mensen met een beperking. Dit zijn vaak de ouders die bereid zijn hulp te krijgen, en adviezen aannemen, die goede opvoedingsondersteuning hebben gekregen en een goed steunend sociaal netwerk hebben.


Het opvoeden van een kind kan gedeeld worden met bijvoorbeeld een familielid of een professional, of een combinatie van beide.

Wat werkt voor ouders met een verstandelijke beperking?

Goede, wetenschappelijke bewezen methoden zijn heel belangrijk bij de opvoeding. Op dit moment loopt er een onderzoek: wat werkt er voor ouders met een verstandelijke beperking? Hierbij zijn 3 dingen belangrijk:  • Goede methodische opvoedingsondersteuning: het ontwikkelen en testen van een effectieve methode om de ouders zo veel mogelijk te ondersteunen.
  • Vragen en accepteren van hulp: Hoe kan er voor gezorgd worden dat ouders vaker om hulp vragen en advies meer aannemen?
  • Steunend netwerk: Hoe kan er voor gezorgd worden dat vrienden en familie vaker steun bieden aan de ouders?

Meer info

Voor meer informatie surft u naar: http://www.mee.nl/homepage

Gemaakt door: Carly Janssen