Làser

Una altra forma de netejar l'espai

Les deixalles espacials

Les deixalles espacials es defineixen com tots aquells objectes no funcionals fets per l’home. Poden ser satèl·lits o restes d'aquests i de coets, pintura de les naus o el que queda de les exploisons. Segons un informe del Programa Espacial de la NASA, s'estima que hi ha més de 15000 deixalles espacials orbitant al voltant del nostre planeta.

El problema amb les deixalles espacials

A primera vista no sembla tenir gaire importància que hi hagi petits fragments surant per l'espai, ja que el seu tamany és molt reduit. El problema és que aquests petits trossos de pintura, coets i satèl·lits viatgen a una velocitat vertiginosa. Això s'ha convertit en una preocupació els últims anys, ja que una colisió a aquestes velocitats pot ser greument perjudicial per als satèl·lits i la realització de missions.

El Làser

Aquest és un mètode per eliminar les deixalles espacials que circulen per l'òrbita terrestre. Es tracta d'un làser pulsat que s'instal·laria a la Terra i que disparant a les restes de pintura, satèl·its i coets prèviament localitzats, identificats i rastregats i alliberant sobre ells impulsos energètics, els desorbitaria de manera que entressin a l'atmosfera terrestre i es desintegrarien.

Promotors del mètode

Destruir la brossa espacial mitjançant el làser és la missió del programa europeu Clean Space. Aquest objectiu ha estat el resultat de dos anys d'intens treball que ja estan donant el seu fruit. La gent del grup de Física i Cristalografia de Materials i Nanomaterials de la universitat Rovira i Virgili de Tarragona han estat els emprenedors del Làser. Qui ha participat també en la realització han sigut altres equips d'investigació de França, Alemanya i Polònia.

Avantatges i inconvenients

Avantatges:

- És una manera eficaç de netejar l'espai.

- Està dissenyat per a destruir objectes de 1 fins a 20 centímetres, que són els més difícils de preveure a l'òrbita.

- El projecte pot estar acabat d'aquí a entre 5 i 10 anys.


Inconvenients:

- Encara no és una solució asequible.

- El preu és molt elevat.

- El Làser destruiria moltes deixalles espacials però no acabaria amb totes i seria necessari implantar altres mètodes de destrucció.

Cost aproximat del projecte

Encara s'han de convocar vàries reunions més per a fer realitat el projecte, però per a fer referència al preu del làser estaríem parlant de varis milions d'Euros. Per tant, no és un projecte barat.
LA PELIGROSA BASURA ESPACIAL LA VERDAD DETRÁS DE LO QUE DEJA EL HOMBRE EN EL ESPACIO