Prostaatklachten

Afrondingsopdracht 1

Het ontstaan van prostaan


Ontstaan

Wat is prostaat?


De prostaat is een klier onder de blaas van de man. Door de prostaat loopt de plasbuis. De plasbuis vervoert urine vanuit de blaas en zaadcellen vanuit de balzakken. In de prostaat wordt zaadvloeistof gemaakt. Wanneer een man klaarkomt, wordt in de prostaat zaadvloeistof bij de zaadcellen gevoegd.

De prostaat is een orgaan dat ook na de puberteit blijft groeien. Hierbij kunnen afwijkingen ontstaan. De twee meest voorkomende aandoeningen aan de prostaat zijn:

  • goedaardige prostaatvergroting (dit wordt ook wel oudemannenkwaal genoemd)
  • prostaatkanker

Een vergrote prostaat kan leiden tot veel plassen, vaak plassen of moeilijk plassen. Ruim een kwart van de mannen boven de 50 heeft problemen met plassen. Het merendeel van deze klachten wordt veroorzaakt door een goedaardige prostaatvergroting al dan niet in combinatie met een stoornis van de blaas .


Prostaatklachten:

Prostaatklachten komen vaak voor. Dit kan al vroeg in de pubertijd beginnen, dit is voor 30 procent van de mannen een goedaardige vergroting van de prostaat. Een vergrote prostaat geeft op een gegeven moment plasklachten. Het kan zelf zover komen dat de plasbuis helemaal word dichtgedrukt. Als dat het geval is, is er een medische ingreep nodig.
Een andere aandoening aan de prostaat geeft vaak geen klachten, als de ziekte in een verdere stadium is kan er sprake zijn van prostaatkanker. Meestal word vastgesteld bij mannen ouder dan 70 jaar.

Prostaatklachten voorkomen:
Je kan prostaatkanker voorkomen door Rode wijn te drinken. Het is uit onderzoek gebleken dat als je iedere dag 1 glas wijn drinkt dat de kans op prostaatkanker voor 40 procent word verminderd.
Vitamine D3 krijg je door veel buiten te zijn. Dit verlaagt ook de kans op prostaatkanker.
Ook door regelmatig vette vis te eten met name omega 3 vetzuren loop je ook minder kans en het is ook nog eens gezond voor het re
st van je lichaam.
Blijf ook vooral veel bewegen en eet goed groenten en fruit. Ook houd regelmatig sex je prostaat in goede stand.Behandeling


Er zijn verschillende middelen verkrijgbaar voor de behandeling van prostaatklachten. Zo zijn er medicijnen die zich richten op het verkleinen van de prostaat dan wel op het scheppen van extra ruimte (zodat de prostaat niet meer op de urineleider drukt). Ook zijn er middelen die zich focussen op het verlichten van de klachten.

Operatie

Als de prostaatklachten niet verminderen, dan kan een operatie zinvol zijn. De prostaat wordt dan geheel of gedeeltelijk verwijderd. De meeste mannen hebben na een operatie geen last meer van prostaatklachten. Het kan echter wel voorkomen dat ze als gevolg van de operatie impotent, incontinent of in sommige gevallen zelfs onvruchtbaar worden.

Om het ondergaan van een operatie te voorkomen, is het dus van belang om de klachten vroegtijdig te herkennen en te behandelen. Ook kun je een aantal maatregelen treffen om prostaatklachten te voorkomen.