Martin Andersen Nexø

En dansk forfatter

Liv

Nexø blev født d. 26. juni i 1869. Som otteårig flyttede han til Bornholm sammen med sin familie, og han levede i fattigdom. Han levede i byen Nexø, og senere tilføjede han navnet til hans eget navn. Det blev gjort fordi han ikke ønskede at hans bøger skulle stå i øverste venstre hjørne på bogreolen hos boghandleren. Det var bedre at de stod under n. Da han blev voksen boede han i Espergærde. Senere flyttede han til Dresden, hvor han blev udnævnt til æresborger.


Big image

Hovedværker

Nexø er mest berømt for at have skrevet "Pelle Erobreren" og "Ditte Menneskebarn". De er med på listen over værker elever på gymnasiet skal stifte bekendskab med. Begge disse værker er blevet filmatiseret og solgt i udlandet. Filmatiseringen af "Pelle Erobreren" vandt en oscar.


Centralt for forfatterskabet

Nexøs værker følger for det meste fattige mennesker, og hans politiske synspunkter har også gjort ham berømt i udlandet. Hans politiske synspunkter havde også ændret sig i løbet af hans levetid. Til at starte med var han sociolist, så hovedværket "Pelle Erobreren" var meget optimistisk. Han mente at gennem fællesskab, solidaritet og politisk organisering kunne de undertrykte gøre sig fri. Så ændrede hans synspunkter sig. Han opdagede, at de små reformer og politisk lovarbejde ikke hjalp noget. Derfor blev han kommunist. Det er dog ikke kun de politiske synspunkter, der driver hans værker, men det faktum, at han kan indleve sig i personerne.

Litterær periode

Nexø levede i den folkelige gennembrud, og i denne periode kom mange nye, fattige forfattere til. De skrev om fattigdom og hvordan det var at vokse op i udkantsområder. Denne periode er også præget af politiske synspunkter.


Big image