L'hoquei Patins

Creada per un treball de l'Institut Joaquim Mir

Que es l'Hoquei Patins?

és un esport d'equip practicat amb patins de rodes entre dos equips de cinc jugadors cadascun (un porter i quatre jugadors de pista), consistent a impulsar una bola amb l'estic cap a la porteria defensada per l'equip contrari per tal d'introduir-la-hi. És un esport especialment important als Països Catalans i també a Portugal, el Vèneto i l'Argentina.

Federacions i Competicions

FEDERACIONS

Cada Comunitat Autònoma té la seva propa federació territorial de Patinatge que depen de la Reial Federació Espanyola de Patinatge. Cada federació regional té una subcategoria de federació territorial. En el cas de Catalunya, on aquest esport es practica sovint, té quatre terriotorials, una per cada provincia.


COMPETICIONS REGIONALS

Com hem citat anteriorment, cada federació té la seva lliga particular. En alguns casos, com la Comunitat Autònoma d' Aragó, que té pocs equips per formar una lliga, o Andorra que es un país petit, juguen a la Lliga Catalana.

En el cas de Catalunya a partir de la Categoría senior, les lligues es divideixen en Tercera Catalana, Segona Catalana i Primera Catalana. a Partir d'aquí si s'assoleix l'ascens es jugaría ja en una competició estatal. En el cas de les lligues de les federacions espanyoles no serien tantes,en el cas de Galicia, nomès tenen una lliga en el qual es juguen uns play-off's per a l'ascens a categoria estatal, on nomès hi ha plaça per a un equip de la regional gallega


COMPETICIONS ESTATALS DE CLUBS

Les Competicions estatals es divideixen en dues: Primera Nacional, que en el fútbol seria equivalent a la segona A o lliga Adelante. Entre els 6 primers es dispunten la copa del princep, Implantada l'any 2014 , i la OK lliga o anomenada fa molts anys Divisió d'Honor, que era la Máxima categoria de Hoquei estatal. Entre els 8 primers classificats a mitjans de temporada es disputa la Copa del Rei Espanyola.


COMPETICIONS ESTATALS FEMENINES

La competició estatal máxima femenina és la OK Lliga femenina, la categoria inferior es la regional femenina de cada federació i d'aquestes es clasifiquen 3 per a la maxima categoria

COMPETICIONS INTERNACIONALS DE CLUBS I FEDERACIONS

COPES INTERNACIONALS DE CLUBS MASCULINS


COPA D'EUROPA:
La Copa d'Europa d'hoquei patins masculina, oficialment coneguda com a Eurolliga, i anteriorment com a Copa d'Europa, Lliga de Campions i Lliga Europea del CERH, és la màxima competició europea de clubs d'hoquei sobre patins. Fou creada el 1965 i enfronta cada temporada els millors clubs europeus de l'especialitat, en la seva majoria catalans, italians i portuguesos.


L'any 1997 la Copa d'Europa es fusionà amb la Recopa d'Europa passant a denominar-se Lliga de Campions, a partir de 2005 Lliga Europea i, des de l'any 2012 adoptà el nom d'Eurolliga. Està organitzada pel Comitè Europeu d'Hoquei sobre patins (CERH), el màxim organisme europeu de l'esport, amb seu central a Lisboa (Portugal).


Els clubs catalans són els grans dominadors del palmarès amb 37 títols en total. L'actual campió de la competició és el FC Barcelona


COPA CERS O CERH: La Copa de la CERS és una competició a nivell europeu d'hoquei sobre patins. Iniciada l'any 1981, fou la tercera competició europea en importància fins a la remodelació de competicions de l'any 1997, quan es van fusionar la Copa d'Europa i Recopa, convertint-se així la Copa de la CERS en la segona competició europea. A partir de la temporada 2007/08 s'introduí el sistema de fase final a quatre, altrament conegut com a final-four. Sorpren veure clubs modestos com el CE Vendrell o El Club Patí Vilanova que han sigut guanyadors d'aquesta copa un cop i han arribat a més d'una final.

Enguany la copa se l'ha emportat l'equip portuguès OC Barcelos de Portugal, però la va guanyar contra un altre equip modest català. el Club Patí Vilafranca


COPA CONTINENTAL D'HOQUEI PATINS: Iniciada la temporada 1979-80 amb el nom de Supercopa d'Europa, era disputada entre els campions de la Copa d'Europa i el de la Recopa d'Europa. L'any 1997, amb la desaparició de la Recopa d'Europa passa a ser disputada pel campió de la Copa de la CERS i es rebateja amb el nom de Copa Continental


COPES INTERNACIONALS DE CLUBS FEMENINS


COPA D'EUROPA FEMENINA: La Copa d'Europa d'hoquei patins femenina, també coneguda com a Campionat Europeu és la màxima competició europea de clubs d'hoquei patins en categoria femenina. Fou creada el2007 (temporada 2006/07) i enfronta cada vegada els millors clubs europeus de l'especialitat, en la seva majoria catalans, italians i portuguesos. Està organitzada pel Comitè Europeu d'Hoquei Patins (CERH), el màxim organisme europeu de l'esport, amb seu central a Lisboa (Portugal)


COPES INTERNACIONALS DE FEDERACIONS MASCULINS I FEMENINS


CAMPIONAT MUNDIAL "A": El Campionat del Món d'hoquei patins es disputà per primer cop l'any 1936. Les primeres 12 edicions del campionat del món foren considerades, també com a Campionats d'Europa. La selecció d'Anglaterra guanyà les dues primeres edicions, però a partir d'aleshores la competició ha estat dominada per les seleccions de Portugal i Espanya, aquesta darrera formada íntegrament per jugadors catalans la majoria d'edicions. Els darrers anys, Itàlia i l'Argentina s'han unit a les seleccions de l'elit de l'hoquei mundial.


Actualment se celebra un Campionat del Món A, amb les seleccions de major nivell i un Campionat del Món B, produint-se ascensos i descensos entre ambdós (tres ascensos i tres descensos, cada any). Ambdues competicions es disputen cada dos anys de forma alternada, és a dir, l'any 2004 es disputà un campionat del món B i els equips ascendits disputaren el campionat del món A l'any següent (en aquest cas el 2005). L'any 2006, es disputà de nou el campionat del món B. El campionat del món A és disputat per 16 equips. La selecció espanyola ha guanyat aquest títol en 16 ocasions i es la que més títols té d'aquest esport. En la pasada edició que es va disputar a França, va quedar segona contra la campiona Argentina.


CAMPIONAT MUNDIAL "B": El Campionat del Món "B" d'hoquei patins masculí és una competició mundial d'hoquei patins per a seleccions nacionals. Es disputa cada dos anys i és organitzada per la FIRS (Federació Internacional de Patinatge)


Es tracta de la segona divisió del campionat del món. Els tres primers classificats d'aquest campionat assoleixen el dret de participar l'any següent al Campionat del Món "A", mentre que els tres darrers classificats del campionat "A", participen en el campionat "B" l'any següent. Ambdues competicions es disputen cada dos anys de forma alternada, és a dir, l'any 2004 es disputà un campionat del món "B" i els equips ascendits disputaren el campionat del món "A" l'any següent (en aquest cas el 2005). L'any 2006, es disputà de nou el campionat del món "B". L'any 2004, es va disputar a la ciutat xinesa de Macau, La selecció catalana, va poder disputar aquesta competicio i va quedar campiona del Món. Teoricament havia de pujar al mundial A, però en no ser una federació reconeguda internacionalment com a país, la selecció espanyola va fer pressió i finalment no va poder participar.


CAMPIONAT D'EUROPA DE SELECCIONS MASCULINES: El Campionat d'Europa d'hoquei patins masculí és una competició d'hoquei patins per a seleccions masculines d'Estats del continent europeu que es disputa cada dos anys. És organitzat pel Comitè Europeu d'Hoquei Patins (CERH).


La primera gran dominadora de la competició fou Anglaterra, vencedora de les 12 primeres edicions. A partir d'aleshores en prengueren el relleu Portugal, Espanya, aquesta darrera formada íntegrament per jugadors catalans la majoria d'edicions, i en menor mesura Itàlia. Portugal té el medaller amb 20 eurocopes I Espanya la segueix amb 16


PARTICIPACIÓ OLIMPICA: Va ser als Jocs Olímpics d'estiu de 1992 celebrats a la ciutat de Barcelona, es disputà una competició d'hoquei sobre patins en categoria masculina, sent la primera vegada que aquest esport formà part del programa oficials dels Jocs, si bé com a esport de demostració.[1]


La competició es realitzà entre els dies 26 de juliol i 7 d'agost de 1992 al Palau Blaugrana (Barcelona), el Palau d'Esports Reus Deportiu (Reus), el Pavelló Olímpic de l'Ateneu Agrícola (Sant Sadurní d'Anoia) i el Pavelló Olímpic de Vic (Vic).


En el medaller olímpic va obtindre l'Or, la selecció Argentina, la Plata la selecció Espanyola i el Bronze la selecció Itàliana

Big image

Aficions d'Hoquei Patins (Club Patí Vilanova)

Una de les aficions més nombroses de l'Hoquei patins és la del Club Patí Vilanova, es l'esport més comú i practicat a la Capital del Garraf. El seu Pavelló és el de les Casernes. Un pavelló antic amb una aforament de 890 espectadors que sempre s'omple per als partits. Per a les fites importants el seu pavelló es el Pavelló Isaac Galvez.


El sentiment verdiblanc, prou conegut en el món de l'hoquei internacional, s'agrupa en diversos grups d'animadors: L'Eskala, Els nois de l'Escala (la penya més antiga), Orgull Bordegàs i els Partisans de les Casernes. Com a himne, han adoptat El Turuta, una marxa militar emblemàtica del carnaval de la ciutat


Fins i tot el grup d'aficionats, els nois de l'escala, tenia un grup de Punk-Rock anomenat Perdón Por la Invasión que va treure un disc que s'anomenava Punk i Hoquei, en la qual hi havien els cantics de l'afició, el turuta en versió punk i una canço que anava pel club en el que el videoclip hi van participar els jugadors i cos técnic.

HockeyGlobal.net___Que grandes los Nois d'escala, de Vilanova.
VIDEOCLIP 1951 PATI!! - Perdón por la Invasión
L'ESKALA CLUB PATI VILANOVA