MTV Networks

Een poging tot een bedrijfsanalyse

Wat is MTV?

MTV Networks werd begin 2012 omgedoopt tot Viacom International Media Networks Northern Europe. Het bedrijf is onderdeel van Viacom International Media Networks en is actief in Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk, Polen, Oekraïne, Estland, Letland, Litouwen, Zweden, Noorwegen, Finland, Denemarken, Nederland en België. Met MTV, Comedy Central, VIVA, Nickelodeon, en andere bekende entertainment merken, heeft Viacom International Media Networks in totaal 25 kanalen voor de doelgroepen kinderen, gezinnen, jongeren en volwassenen. Over het geheel genomen bereikt de tv-dienst van Viacom International Media Networks Northern Europe meer dan 67 miljoen huishoudens in Noord-Europa. Op meer dan 40 websites biedt Viacom International Media Networks in Noord-Europa nog meer muziek, nieuws en entertainment.


Naast muziekprogramma's ontstonden er na verloop van tijd aan muziek gerelateerde programma's zoals Beavis & Butthead, en "reality"-programma's als The Real World, The Hills, The Osbournes, Jackass en recentelijk Two-A-Days. Ook de programma's Made, Super Sweet 16, MTV Cribs, From G's to Gents, Crash Canyon en Pimp My Ride zijn een greep uit een van de vele programma's. Inmiddels is MTV niet langer puur een muzieknetwerk, maar vooral een netwerk dat de huidige jongerencultuur vormt en in beeld brengt. MTV is ook bekend wegens haar grappige filmpjes en reclames.

Big image

MTV in Nederland

MTV Nederland is de Nederlandse versie van zender MTV. MTV is een jongerenkanaal dat via verschillende platformen de jongerencultuur belicht. Het analoge kanaal MTV biedt series en muziek. Op de digitale kanalen MTV Brand New, MTV Live HD, MTV Music 24, MTV Dance, MTV Hits en MTV Rocks is 24 uur per dag muziek te zien. Op de website www.mtv.nl zijn MTV shows en de laatste muziekvideo’s online te bekijken.


Op 1 augustus 1981 werd MTV gelanceerd in Amerika. Vanaf 1 augustus 1987 werd in Nederland MTV Europe uitgezonden. Alle programma's werden door videojockeys uit verschillende Europese landen gepresenteerd in het Engels.


In september 2000 vond de lancering van MTV Nederland plaats. Vanaf nu waren reclames gericht op Nederland en werden programma's ondertiteld. Enkele programma's werden gepresenteerd door de Nederlandse Romeo Egbeama en Fleur van der Kieft. Verder kon de zender nu een eigen koers varen en in Nederland populaire muziek draaien.


In februari 2010 lanceerde MTV Nederland in samenwerking met Hi, het mobiele netwerk MTV Mobile. Via MTV Mobile zijn de mobiele tv-kanalen MTV Music en MTV Snax te zien.


Op 1 juli 2011 heeft MTV een nieuwe huisstijl aangenomen waarbij de tagline Music Television weggehaald is. Ook heeft het themakanaal MTV Brand New een make-over gekregen in dezelfde stijl als de Amerikaanse versie van MTV.


MTV Nederland was ook te zien in Vlaanderen (tussen 20u00 en 05u00 op het kanaal van Nickelodeon). Tegenwoordig is MTV Vlaanderen een aparte zender met een eigen programmering.


MTV Nederland is onderdeel van MTV Networks Nederland.


Het kantoor van MTV Networks BV in Nederland bevindt zich in Amsterdam Noord aan de Tt. Neveritaweg 6. Hier werken 109 mensen.

Bekendheid

MTV maakt veel reclame op tv en is ook bekend door hun eigen MTV Mobile. Natuurlijk heeft MTV ook haar eigen Facebook, Twitter en Instagram account.

De reclame's van MTV Mobile herkent iedereen waarschijnlijk wel aan: GIF ME MORE MTV.

Op tv zijn nu 2 reclame's te zien voor de Gif me more campagne. ''Gif me more silence'' en ''Gif me more life''. Deze 2 filmpjes laten op een reflecterende en poëtische manier de twee belangrijkste kwesties zien waarmee jonge mensen vandaag worden geconfronteerd: de angst voor missen en de last van het leven volgens verwachtingen en rolmodellen.

Big image

Concurrentie

De 3 bekendste concurrenten van MTV in Amerika zijn:

Turner Broadcasting System, Inc.

ABC Cable Networks Group

G4 Media, Inc.


In Nederland waren dit The Box en TMF maar die bestaan al niet meer.


Ook werd in 2010 bekend dat Vevo, de website van youtube, een eigen tv zender wil lanceren en daarmee moet de concurrentie met MTV aangegaan worden.