LA INVENCIÓN DE HUGO

Homenatge a la'història del CINEMA

FITXA TÈCNICA

- TÍTOL: La invención de Hugo

- TÍTOL ORIGINAL: Hugo

-DIRIGIDA PER: Martin Scorsese

-PAÍS: EE.UU. Estats Units.

-ANY: 2011

-DATA D'ESTRENA: 24/02/2012

-DURACIÓ: 126 min.

-GÈNERE: Drama, Familiar, Aventures, Fantàstic

-QUALIFICACIÓ: Apta per a tots els publics.

-GUIÓ: John Logan

-WEB OFICIAL: www.hugomovie.com

-DISTRIBUÏDORA: Paramount Pictures

-PRODUCTORA: GK Films, Infinitum Nihil

-MÚSICA: Howard Shore

-FOTOGRAFIA: Robert Richardson

-PERSONATGES:

 • Ben Kingsley (Georges Méliès, el propietari de la tenda de joguines i futur padrastre del Hugo).
 • Sacha Baron Cohen (Inspector Gustav, el controlador de l'estació).
 • Asa Butterfield (Hugo Cabret, el protagonista del film).
 • Chole Moretz (Isabelle, neboda adoptada de Méliès).
 • Ray Winstone (Claude Cabret, el oncle de l'Hugo).
 • Emily Mortimer (Lisette, la que ven flors a l'estació).
 • Christopher Lee (Monsieur Labisse, el bibliotecari).
 • Helen Mc Crory (Jeanne, la esposa de Georges).
 • Michael Stuhlbarg (René Tabard, fan de Georges Méliès).
 • Frances de la Tour (Madame Emilie, la senyora del gos, que sempre està a l'estació).
 • Richard Griffiths (Monsieur Frick, el home vell i obès de l'estació).
 • Jude Law (pare de l'Hugo).

ARGUMENT

La trama de la pel·lícula té lloc a París, a l’any 1931. Un nen de 12 anys anomenat Hugo Cabret viu amb el seu pare, la seva mare és morta. El pare de l’Hugo és un mestre rellotger de París, molt aficionat al cinema, on van molt sovint amb el seu fill. Hugo adora les pel·lícules del cineasta Georges Méliès.

El pare del nen mort en un incendi produït en un museu on treballava quedant la tutela del nen en mans del seu oncle, un rellotger alcohòlic encarregat del manteniment dels rellotges de l’estació de tren de Montparnasse a París. Aquest ensenya la professió al nen i un dia desapareix.

Hugo passa a viure a l’estació, ajustant rellotges, robant per poder menjar. L’objectiu del noi és un projecte que tenia entre mans el seu pare reparar un autòmat espatllat ( un home mecànic, capaç d’escriure amb ploma). Per poder fer-ho, l’Hugo ha de robar peces a una botiga de joguines, on un dia, el propietari el captura i li confisca un quadernet, on el seu pare hi tenia dibuixos i estudis per poder dur a terme la reparació.

Per recuperar-lo Hugo segueix al propietari de la botiga fins al domicili, on coneix a una nena més gran que ell anomenada Isabelle, que resulta ser la fillola de Méliès. La nena convens a Hugo per que torni a casa i que ella li ajudarà a recuperar el quadernet. Desprès de intentar el botiguer intenta fer creure al nen que l’havia cremat, però l’Isabelle li diu que no és veritat. Al final arriben a un acord (el botiguer i l’Hugo), l’Hugo podrà recuperar-lo treballant a la botiga de joguines, en compensació de totes les peces robades.

L’Hugo treballa i en el seu temps lliure segueix muntant l’autòmat, però li falta una peça, una clau en forma de cor.

Hugo li ensenya a l’Isabelle el cinema, que ella desconeixia ja que el seu padrí sempre li havia amagat. S’infiltren en una pel·lícula de Harold Lloyd (l’home mosca), el nen recorda que aquesta és la primera pel·lícula que va veure amb el seu pare. Hugo no confia amb Isabella però ella té la clau que li falta per l’autòmat.

L’Hugo li mostra l’autòmat a l’Isabelle, i li demana que li deixi la clau que porta penjada al coll, ja que és la última pesa que li falta per completar-lo. Ella li dona la clau i activa l’autòmat. Sorprenentment l’autòmat enlloc de escriure dibuixa una lluna amb un coet al ull. Ells s’adonen que al dibuix hi ha la signatura del padrí de la nena, Georges Méliès.

A la casa de Méliès, l’Hugo mostra el dibuix a Jeanne, que és la dona de Georges, però la dona no els hi revela res. Llavor arriba el Georges com que no vol que els vegi els tanca a una habitació. Allí descobreixen un compartiment secret, damunt de l’armari, i accidentalment, els hi cauen per terra vells dibuixos i fotografies dels treballs de Georges. En aquell moment entra en Georges i en veure la situació, es disgusta i es sent traït.

L’Hugo es fa amic del amo d’una biblioteca, i aquest els ajuda en la recerca d’un llibre relacionat amb l’historia del cinema. Després de trobar-lo, coneixen al autor, René Tabard, el qual deixa clar que Georges Méliès ja està mort. Però ells dos s’hi neguen, dient-li que el coneixen i que si vol coneix-se’l ell també. Ho accepta, així que queden un dia a casa del Georges.

El dia que el René va a la casa, troba al Georges dormint i la seva dona davant d’aquella situació accepta que el René li mostri, suposadament, l’únic film que queda del Georges Méliès. A mig film apareix en Georges i en veure que hi ha gent que encara l’aprecia, s’emociona, i decideix explicar tot el seu passat al Hugo. Ell davant d’això decideix anar a buscar al autòmat i ensenyar-li, però quant sortia de l’estació, l’inspector Gustav l’agafa per entregar-lo a un orfenat. Llavors apareix en Georges i diu que és el seu fill, obligant a l’inspector a deixar-lo marxar.

L’Hugo acaba vivint amb la família Méliès, i el René organitza un espectacle on en Georges és el protagonista. I pel que fa a l’autòmat, acaba funcionant en una habitació de la casa del senyor Méliès.

La invención de Hugo - Trailer en español

RELACIONS AMB L'HISTORIA DEL CINEMA

Al llarg de la pel·lícula hi apareixen diferents homenatges a la historia del cinema com: l'arribada del tren a l'estació quan Georges explica la seva vida, o l'homenatge a l'home mosca quan l'Hugo es penja de la busca del rellotge de l'estació en homenatge a "l'home mosca" o fins hi tot tota la pel·lícula ja que el film es gran homenatge a l'historia del cinema.

L'arribada del tren a la ciutat

Quan en Georges explica el seu passat, diu que un dia en una fira va asistir a la primera producción d'una pel·lícula, amb el cinemartògraf, un invent revolucionari creat pels germans Lumière. El fil tractava sobre com un tren arribava a la ciutat, la gent davant de l'arribada del tren marxava corrents pensant que els atropellaría. En Georges va quedar fascinat i va preguntar si li podien vendre aquell invent, però els germans s'hi van negar. Així que el Georges va fabricar-ne un i va començar a grabar pel·lícules.
L'arrivée d'un train à La Ciotat (1895) - frères Lumière

L'inici d'en Georges amb l'art del cinema

En Georges després de lo explicat abans va vendre totes les seves pertenencies i va fer construir un estudi de gravació. Ell dirigía, feia els decorats i actuava en les seves pel·lícules. Va gravar més de 500 films. L'exit va ser inmediat, però després de la Primera Guerra Mundial, com que la gent havien viscut experiències molt dures, van deixar d'anar al cinema a veure les seves pel·lícules. Així que Georges se'n va anar a la ruïna i es va veure obligat a vendre l'estudi.
Viaje a la Luna, de Georges Méliès (1902)

L'home mosca

Quan L'Hugo i l'Isabelle es colen al cinema, la pel·lícula que es veu a la pantalla és l'Home mosca. Després quan l'inspector Gustav perseguiex al Hugo, ell li fa un homenatge a aquest film ja que es penja de la busca del rellotge de l'estació.
HAROLD LLOYD - Safety last - el hombre mosca (1923)

MÚSICA

 • Autor.
 • Característiques banda sonora.
 • Temes principals de la pel·lícula.
 • Analitzem una seqüència.

Autor: Howard Shore

Howard Shore, nascut a Toronto, el 18 d'octubre del 1946, és un compositor de bandes sonores; guanyador tres Oscars per la tiologia de El Senyor del Anells, tot i que també va ser candidat a guanyar-ne un altre per la banda sonora de La invención de Hugo.


Va iniciar-se en el cinema amb la pel·lícula Rabid al 1978. Es conegut com un compositor que desafia estils difícils.

Big image

MÚSICA

Si cal destacar alguna part de la pel·lícula, a part de l'homenatge que fa a l'historia del cinema, és la música. La música s'adequa amb perfecció amb les imatges. Hi ha moments en que la música t'inspira misteri, perill, però també amor, tranquil·litat...

Durant la pel·lícula es pot veure molts casos de Leitmotiv (inspector Gustav, Georges...).

En totes les cançons hi predominen els mateixos instruments el que fa és que sense saber-ho pugem entendre que formen una banda sonora.

De tots els temes el més repetit és el del Inspector Gustav i el del Méliès.

Música INSPECTOR GUSTAV

BSO La Invención de Hugo: 07 The Station Inspector

Música que ens recorda al PARE del HUGO

BSO La Invención de Hugo: 05 Hugo's Father

Música del Georges Méliès

BSO La Invención de Hugo: 19 The Magician

Analitzem una seqüència

Min 3- min 6.

Podem observar com l'Hugo mira la botiga de joguines des de darrera un rellotge, la música inspira ser misteri, com a preocupació per saber que està succeint a la botiga. Pel que fa a la música es sent com una mena d'acordeo que fa la melodia i altres instruments que l'acompanyen. Llavors arriba l'Isabelle la música canvia a una, una mica més intíma, però quan l'Hugo es atrapat pel Georges, la música canvia i es torna més misteriosa.

La Invencion De Hugo Pelicula Completa En Español

OPINIÓ PERSONAL

Sincerament la pel·lícula m'ha agradat molt, no me l'esperava tan màgica i misteriosa a la vegada. M'ha sobtat el fet que és un film que el que proposa es ensenyar a aquell que la mira una mica sobre l'historia del cinema. Crec que el Oscars que te són totalment merescuts.