Antwerpen

De Middeleeuwse stad : Antwerpen

Ontstaan van Antwerpen

Hoogtepunt van zijn economische macht, tijdens de regering van Keizer Karel V. Tegelijk met de handel bloeit ook de nijverheid: diamantbewerking, boekdrukkerijen, suikerraffinaderijen etc. De Onze-Lieve-Vrouwekathedraal, waarvan de bouw startte in 1352, wordt voltooid. Ook de burgerlijke bouwkunst brengt interessante gebouwen voort, zoals het Stadhuis, het Vleeshuis, het Hessenhuis etc.

Een aantal Middeleeuwse bezienswaardigheden.

Het Rubenshuis is het voormalige huis van Peter Paul Rubens aan de Wapper 9-11 te Antwerpen. Het huis is nu ingericht als museum. In 1610, na zijn huwelijk met Isabella Brant, liet Peter Paul Rubens (1577-1640) een woning verbouwen in de toenmalige Vaartstraat, nu de Wapper, aan de Herentalse Vaart.

Het stadhuis van Antwerpen bevindt zich op de Grote Markt in de Belgische stad Antwerpen. Het stadhuis is een renaissancegebouw, ontworpen door de architect Cornelis Floris De Vriendt. Het is gebouwd tussen 1561 en 1564.


De Onze-Lieve-Vrouwekathedraal is een kathedraal in de Belgische stad Antwerpen. De kathedraal staat aan de Handschoenmarkt en is de hoofdkerk van het bisdom Antwerpen. De kerk was een kathedraal tussen 1559 en 1803 en vanaf 1961 tot heden.