Вебциклопедија

билтен бр. 13, јануар 2013. године

Ваша веб-енциклопедија

ДИГИТАЛНИ КАТАЛОГ веб-алата примењивих у образовању:

прикази, описи, упутства, визије примене, примери

http://vebciklopedija.weebly.com/

Нови прикази веб-алата

Образовни сајтови

Неколико представљених корисних образовних сајтова можете користити да пронађете, прегледате или преузмете вредне документарне и друге материјале за наставу.

Градитељи мрежа

У времену социјалног веба, у којем наши ученици, на жалост, све своје социјалне контакте исцрпљују на Фејсу, представили смо неколико сервиса за изградњу приватних социјалних мрежа које вам могу послужити за повезивање са својим разредом, за одељенске пројекте, секције и слично.

Два упутства приложена су у самим алатима, а на покренуте мреже можете се и сами укључити да опробате њихову функционалност:

Имејл и комуникација

За ученике који немају сталну електронску пошту, за својеврсну интропсекцију и поруке самом себи које стижу у будућности служе 3 алата у категорији комуникације путем имејла.

Процена и праћење

Описно праћење постигнућа ученика обавеза је и у нашем школском систему. Идеалан начин да ту обавезу учините себи занимљивом, а ученицима и родитељима корисном и ефикасном јесте алтернативно оцењивање путем беџева које прате описи исхода и постигнућа. Од два приказана алата на страници Лекције и базе знања, један је намењен млађем основношколском узрасту, а други, комплекснији, ученицима свих узраста,

Велике датотеке

Слање видео-записа и других датотека које не можете послати путем електронске поште због величине омогућавају представљени сервиси за велике фајлове који се на њима чувају одређено време, док их примаоци не преузму.

Мапе ума

Два "паметна" веб-алата за креирање мапа ума учиниће да ваши ученици ученици с разумевањем и повезују и категоришу појмове и знања.

Осе времена

Ако желите да визуализујете време да би догађаје лакше памтили, користите с вашим ученицима осе времена. Представили смо два алата за креирање временских линија са мултимедијалним садржајима.

Аудио

Два једноставна алата за снимање, објављивање и дељење звучних записа учиниће ваше поруке сугестивнијим и ефикаснијим од истих које упућујете у писаној форми.

Фото-уређивање

Заборавите компликоване инсталационе програме за уређивање фотографија. Неколико представљених веб-алата за уређивање и креирање фотографија једноставна су, лака и забавна за коришћење ученицима.

Презентације, слајдови

Креиране и на веб постављене презентације можете обогатити гласом или их креирати на мрежи уз помоћ три веб-алата за презентације, које ће тако постати корисни објекти учења.Анимације

Уз два једноставна алата за креирање анимација нису вам потребна никаква програмерска знања, па их можете користити и ви и ваши ученици.

Моблогинг

Нека ваши ученици блогују путем мобилног телефона. Представљена три блога омогућавају им то. Ви само смислите занимљиве задатке и очас посла ћете напунити блог њиховим креацијама. Познато је да се на одвајају од мобилног. :)

Забава

И на крају, представили смо и три алата за опуштање, мотивацију и забаву. Благотворно ће деловати и на вас и на ученике пред крај часа или на почетку часа.

уредник препоручује, а ви гласајте по својој памети

Од свих представљених алата, Славица препоручује Веб-џам (WebJam) и каже: Кад је овако асоцијална не могу да се манем ове социјалне мреже, одушевљена њеном прилагодљивошћу и могућностима, сигурно ћете и ви наћи свој интерес да изградите своју мрежу са ученицима или колегама. Пре тога, испробајте њену функционалност на пробно отвореној мрежи Просвета.

На страну препоруке уредника, ви можете гласати за сваки прегледани алат путем рејтинг-звездица испод приказа веб-алата.

На посебној страници Гласања погледајте која су три алата по вашим гласовима проглашена за најбоље у 2012. години и гласајте за један од пет предложених веб-алата за месец јануар 2013.

упитници - култура вредновања

На страници Упитници погледајте резултате упитника на крају прве године рада и постојања Вебциклопедије.


Уколико желите да процените своју информациону писменост, урадите упитник за самопроцену информационе писмености који је приредила Славица по СКОНУЛ-стандардима Велике Британије. Налази се на блогу Вебциклопедије заједно са презентацијом објашњења ових сјајних стандарда. Упитник можете попуњавати директно на доњем линку.

СТРУЧНО УСАВРШАВАЊЕ

Месечни вебинари

Редовне месечне вебинаре последњег четвртка у месецу настављамо и даље. Фебруарски вебинар посветићемо баш веб-сервисима за видео и аудио-конференције. пријавите своје учешће на вебинару на страницама заједнице Клуб љубитеља финих вебинара и погледајте ко су предавачи.

Образовна парадигма: нова вики-заједница

Покренули смо нови сараднички вики-сајт ОБРАЗОВНА ПАРАДИГМА на којем ћемо представљати савремене педагошке и дидактичке теорије, стратегије и моделе учења, иновативне методе и технике, преводити и сажимати теоретске текстове с других језика.

за почетак Нада и Славица припремиле су свака по два текста:


Сматрајте ово место и заједницу отвореним простором за сардању, још једном заједницом учења и трансфера знања, својеврсним стручним зборником, те се и сами укључите на вики. Направљена је структура атрактивних педагошко-методичких тема. Обрадите неку од тема и поставите свој чланак у вики, на општу корист свима.

Електронски семинари

Сигурно сте већ испланирали своје стручно усавршавање и уписали неки од електронских семинара који обично почињу у фебруару. Уколико нисте или је ваша жеђ за њима велика, до 1. марта отворен је упис за пролећни круг семинара путем интернета "Комуникација и интеракција у савременој школи" који почиње 15. марта. Сазнајте више о себи и својим могућностима за сарадњу и тимски рад путем ИКТ. На линку испод илустрације је електронски образац за пријављивање.

Пренумерација на билтен

Ако желите да на своју адресу електронске поште примате месечни билтен Вебциклопедије, попуните образац на страници са старим бројевима билтена ОВДЕ. Ако сте се већ пријавили да добијате билтен, молимо вас да не попуњавате понови обрасце за пријаву, довољно је једном.