JORNADA DE CINEFÒRUM D'EDUCACIÓ

Doble sessió de cinema i debat

#PDAAAD_M5B Planificació, Disseny i Avaluació de l'Aprenentatge i l'Activitat Docent

Iris Borràs i Anglada

Ja falta menys!

Us animem des de l'Escola Mundet a participar en la 1ª Jornada de Cinefòrum d'Educació! Es tractarà d'una doble sessió de cinema i debat en què posarem sobre la taula problemàtiques que afecten al personal docent, la institució escolar i tota la comunitat educativa.

C.E.I.P. Mundet (Sala d'actes)

Sunday, May 5th, 11am to Monday, May 6th, 8pm

50 Carrer de l'Harmonia

Barcelona, CT


Com arribar: • Bus: Línies 27, 63, 67, V21 i B19
 • Metro: L3 MONTBAU o MUNDET


Horaris

11.00 am: Rebuda i esmorzar

11.15 am: Presentació de l'experiència
 • PRIMERA SESSIÓ

11.30 am: Pel·lícula "Hoy empieza todo"

12.45 am: Pausa

1.00 pm: Cinefòrum: Reflexió i debat


2.30 pm: Pausa per dinar
 • SEGONA SESSIÓ


4.00 pm: Pel·lícula "Profesor Lazhar"

6.00 pm: Pausa

6.15 pm: Cinefòrum: Reflexió i debat


8.00 pm: Conclusions i despedida


LES PEL·LÍCULES:

Profesor Lazhar - Tráiler español
Trailer de la pel·lícula.

Monsieur Lazhar. 2011. 94 min. Canadá. Direcció i guió: Philippe Falardeau.

Guia pel debat: "Profesor Lazhar"

Bachir Lazhar, un mestre de primaria de 55 anys provinent d'Argelia, és contractat en una escola de Montreal per substituir una mestra que s'ha suïcidat. Allà a l' escola entrarà en contacte amb un grup de pre-adolescents que viuen un procés complicat de dol a causa de la pèrdua de l'antiga professora.
Preguntes pel debat:


 1. Quins són els successos més rellevants de la pel·lícula?
 2. Com creus que el professor tracta el dol amb els nens? Com ho hauria de fer?
 3. Quina formació o què necessita l'equip docent per fer front a una situació així?
Hoy empieza todo
Escena de la pel·lícula.

Ça commence aujourd'hui. 1999. 107 min. Francia. Direcció: Bertrand Tavernier.

Guia pel debat: "Hoy empieza todo"

Daniel Lefebvre és un director d'una escola infantil d'un barri amb una dura situació socioeconòmica, de població minera que pateix una crisi laboral important. Una mare de l'escola arriba ebria a recollir els fills i més tard hi abandona el seu bebè i la filla de cinc anys. El director de l'escola comença a moure fils per arreglar la situació però sembla ser que no serà una tasca fàcil.


Preguntes pel debat:


 1. Què és el que més t'ha impactat de la pel·lícula?
 2. Quines són les diferents problemàtiques amb què es troba el director?
 3. Quina relació hi trobes amb la realitat educativa actual al nostre païs?


REFLEXIÓ PERSONAL:

"Profesor Lazhar"

 • Què fa Bachir Lazhar per tractar el dol?


El professor Bachir Lazhar troba important tractar el tema i considera que els nens i nenes tenen una necessitat de tractar el tema. Tinc la sensació que a l'inici es tracta d'un tema tabú i fins i tot ell es sorprèn quan la psicòloga que vé a fer sessions amb els alumnes prefereix estar a soles amb aquests.

Un tema important en el procés és el fet que un nen de la classe mostra unes actituds estranyes i entra en conflicte amb altres alumnes algun cop i resulta ser que no ha pogut païr la mort de la seva antiga professora ja que se sent molt culpable perquè abans de morir ell l'havia feta sentir malament acusant-la d'haver-lo besat (i aixecant així una polèmica que enduria més les condicions de tracte dels alumnes per part dels professors).


Bachir no es dóna per vençut, veu en els nens la necessitat de tractar el tema i veu com la institució escolar com més temps passa menys disposada està a seguri donant cua al tema. Bachir estableix lligams amb els alumnes i procura fer bé la seva feina, considerant que no ha d'haver-hi temes tabús entre els nens.

Tot i això a vegades la seva actitud i predisposició és canviant ja que ell també ha pasat una experiència traumàtica anteriorment al seu país.

"Hoy empieza todo"

 • El mestre Daniel Lefebvre, és un heroi o un antiheroi? S’extralimita en les seves funcions?

El director de l'escola, Daniel Lefebvre, és un home convençut i compromès amb el que fa i la seva tasca com a docent. Intenta salvar nens i nenes de les seves situacions i vol canviar el petit món del barri de l'escola. Tot i els seus intents no pot arribar a ser un heroi, existeixen moltes dificultats en primer lloc econòmiques i d'altra banda barreres institucionals i burocràtiques que resulten fer la feina més difícil i feixuga del que hauria de ser.

Ell va més enllà d'allò que teòricament ha de cumplir com a director, passa al terreny de la moral i la ètica ja que com a persona vol que la situació dels seus alumnes sigui òptima. Dedica part del seu temps personal a la cura i atenció dels seus alumnes, que són la seva prioritat. En contraposició a la majoria de docent i directors amb qui es troba quan celebren una reunió amb els professionals de la zona, ell només mira pels alumnes i observa que la resta es dediquen a analitzar quins pagaments d'han fet i quins no, només es centren en els diners.

En general crec que s'acaba trobant bastant sol en la seva funció com a director i com a persona individual, no pas per culpa de la resta de l'equip docent, sinó per part de les institucions, les administracions i el govern.

És una situació que podem veure perfectament en l'actualitat a molts llocs d'Espanya i Catalunya, existeixen, com ell, mestres que vetllen pel bon funcionament de l'esocla i la qualitat de vida dels seus alumnes, però que es troben amb pocs recursos de diferents tipus (humans, temporals, econòmics...) com per afrontar les dures problemàtiques amb què es troben dia a dia.


 • Actua bé davant de la inspecció educativa?

Daniel actua de forma totalment natural i habitual davant de la inspecció, donant una classe als seus alumnes de la manera que ho fa normalment.
L'inspector el critica en la majoria de les seves activitats i només en destaca positivament una, cosa que el director accepta tot i que considero que la classe que fa no té massa de criticable.

La figura de l'inspector conjuntament amb aspectes burocràtics (quin és el protocol quan un nen es queda sol, per exemple) són alguns dels que modulen fins quin punt el director pot controlar les diferents situacions que es donen en la seva escola.

L'inspector actua com a corrector de les pràctiques educatives de Daniel, tot i que en general aquest porta la batuta a l'escola, fins al punt que li permet l'entorn i la realitat socioeconòmica de l'alumnat i les famílies.