Kerstnieuws - achter onze schermen

18 december 2020 - code oranje

Dag iedereen

Er beweegt heel wat achter onze gesloten schoolpoort. Dat het leren in 'code oranje' anders verloopt zijn we ondertussen goed gewoon, al dromen we stiekem terug van 'code groen'.
Ons team blijft dagelijks grote inspanningen leveren, met de focus op de ontwikkeling en het leren van onze kleuters en leerlingen. Samen waken we nog steeds over het welbevinden & goed voelen van elkeen. Al merken we dat het oplossen van de kleine en grote zorgen veel meer dan anders onze aandacht vraagt.
Ondertussen weten we ook dat we na de kerstvakantie verder kunnen leren in 'code oranje'.

Effectief herstarten op 4 januari is momenteel onze grootste wens.

Ook jullie, ouders, doen vaak meer dan mogelijk. We beseffen dat het niet in elk gezin meer is zoals bij de start van 2020. Er is veel veranderd sindsdien.
We zien gelukkig veel VEERkracht bij jullie, goede moed om door te zetten, ook al is het vaak niet eenvoudig. Gezinnen blijven er zijn voor elkaar, weliswaar vanop afstand maar jullie zijn er nog wel. Extra inspanningen met en voor de kinderen om ervoor te zorgen dat ze op de 'rails' blijven.

Als school ervaren we erg jullie steun in onze maatschappelijke strijd tegen het Covid-19-virus. Onze maatregelen worden strikt nageleefd & er heerst veel begrip. Zeer motiverend voor ons om zo met jullie school te maken. We kunnen daarom onze energie 100% positief inzetten om ons onderwijs kwalitatief op punt te houden & iedereen ten volle te begeleiden.

Sommigen kloppen aan bij ons met grote en kleine zorgen waardoor wij, ook op afstand, de nodige hulp kunnen blijven aanbieden. Ook juf Kirsten, onze brugfiguur blijft voor iedereen beschikbaar. Eén telefoontje naar ons en je kan geholpen worden bij vragen over vrijetijdsbesteding, financiële hulp, tegemoetkomingen, huisvesting, vdab,...

Er blijven zijn voor elkaar zal ook in de komende (kerst)periode extra belangrijk blijven. Het zijn vaak kosteloze en kleine attenties die het verschil maken. Een tekening in de brievenbus van je buur, een berichtje op een onverwacht moment, gewoon even luisteren hoe het gaat...hoe ga jij de verbinding aan met je omgeving?


Nog dit: lees zeker tot onderaan deze nieuwsbrief & ontdek enkele belangrijke 'knoppen'.

Een fijne & veilige kerstperiode toegewenst in eigen bubbel.

Heel graag tot maandag 4 januari 2021!


Dir. Leen & team

Krullenbol in alle kleuterklassen

“Krullenbol” is een methode voorbereidend schrijven. Onze kleuters maken door dit aanbod een immens ontwikkelingsproces door. Schrijven is een complexe bezigheid. De kleuters moeten heel wat vaardigheden beheersen om tot schrijven te komen.

'Krullenbol' is meer dan wat krullen op papier maken. Het is écht PLEZIER beleven. Via het filmpje krijg je een beeld van de vele activiteiten die onze beide kleuterteams aanbieden.

Klik hieronder op de afbeelding & geniet mee!

Basisschool Sint-Jozef en Sint-Janneke on Facebook Watch

Anders kan ook ;-)

* Leerlingenraad: dit jaar geen klasdoorbrekende activiteiten, wel een waardig alternatief

Onze derde graad neemt de taak over van de leerlingenraad. Omdat samenwerken over de klasbubbels heen moeilijk is in code oranje, werken zij voor de andere leerlingen activiteiten uit.

Dit schooljaar riepen we een heuse 'klimaatraad' (3de graad) in het leven waardoor er extra aandacht is op onze school voor dit belangrijk thema. Wat stond tot nu toe op het programma?

Een digitale workshop werd in goede banen geleid door vzw Djapo. Een zalig alternatief waarbij we later ook enkele klimaatactiepunten en een klimaatactieplan zullen opstellen.

Wist je dat...?

GROENTEN & FRUIT op school:

* sinds oktober is er op woensdag een fruit- of groentenlevering, een afwisselend aanbod volgens het aanbod van het seizoen, vaak ook eens een minder gekende smaak waardoor het smaakpallet van onze leerlingen gevarieerder wordt.

* de kinderen krijgen het gezonde tussendoortje op woensdag of donderdag aangeboden.
* dankzij subsidies van 'Oog voor Lekkers' kunnen we 1x gratis fruit aanbieden voor 20 weken, dit loopt nog tot half maart 2021.

VRIJDAG = MUZIEKdag
* onze DJ's van het 6de leerjaar zijn er weer klaar voor. Een nieuwe mobiele muziekinstallatie zorgt voor een dynamische vibe op onze speelplaats. Dat zal telkens op vrijdag zijn. Er wordt gedanst & gezongen, en ja...vaak is het wat luider dan we zelf hadden gedacht. De volumeknop moeten de DJ's nog leren beheersen maar voor sfeer & gezelligheid krijgen ze alvast een 10.

* deze laatste week voor de kerstvakantie klonk 's middags sfeervolle kerstmuziek buiten


LEREN TYPEN doen we op school
Vlot kunnen typen op een laptop of computer is ook voor onze leerlingen belangrijk. Door een goede organisatie van de lessen kunnen de leerkrachten dit aanbieden in de klas. De kinderen van het huidige 5de leerjaar kunnen ondertussen al vlot blind typen. Ook in 2021-2022 starten we in het 5de leerjaar met geïntegreerde typlessen zonder extra kosten of cursusgeld voor de ouders. Onze school neemt het financiële aspect op zich.


ZWEMMEN starten we terug op na de kerstvakantie (volgens de info op 18/12)
* klas per klas op de bus & in het zwembad


Uiteraard volgen we de regelgeving op de voet & kunnen aanpassing nodig zijn voor de start in 2021.

FAQ: veelgestelde vragen & antwoorden

Test je kind of een gezinslid positief op Covid-19 in de kerstvakantie?

Neem zo gauw mogelijk contact op met directeur Leen: 0473/ 900 985 of via directie.sintjozef@coltd.be.

Ook in de vakantie moeten we op de hoogte zijn i.f.v. contacttracing & verdere opvolging.

Wat mag mijn kind meebrengen voor zijn/haar verjaardag?

Weet vooral dat wij dit niet verwachten, dit is écht niet verplicht. We geven in de klas evenveel aandacht aan een kind mét of zonder traktatie.

Wie toch een traktatie wil meegeven moet onze (nieuwe) nog strengere voorwaarden checken:
° voorverpakt - uit de winkel (dus NIET zelf verpakken)
° NIET zelfgemaakt (geen cake, taart,...) - NIET van de bakker (dus GEEN grote taart)
° fruit mag ook
° eetbaar uit de hand - zonder bestek of bord
° hou het eenvoudig & simpel

° creativiteit kunnen we appreciëren, veel meer dan dure aankopen

Enkele leuke voorbeeldjes die we zagen: een banaan met een leuk figuurtje op getekend, een klein doosjes smarties met een stickertje op, een lolly met knutseloortjes, ...

Mag mijn kind naar school komen als we in de kerstvakantie op reis gaan naar een rode zone (bijna heel Europa!)?

- tekst geknipt & geplakt uit de onderwijsregelgeving -

Meer info op www.onderwijsvlaanderen.be

"Reizen naar het buitenland wordt nu afgeraden.

Iedereen die op reis is geweest naar een rode zone, moet verplicht in quarantaine.
Wegens de verplichting om in quarantaine te gaan kan je leerlingen of personeelsleden tijdens de quarantaineperiode weigeren. Het zou een onaanvaardbaar gezondheidsrisico zijn om deze leerlingen of personeelsleden tot de school toe te laten."

Als mijn kind in quarantaine moet omdat we op reis zijn geweest, zorgt de school dan voor afstandsonderwijs & haalt de leerkracht dan de lessen in met mijn kind?

*Laten we de rollen even omdraaien. Hoe fijn zou u het vinden dat de leerkracht van uw kind niet op school is omdat hij/zij op reis is geweest en in quarantaine moet? Zou u tevreden zijn dat daardoor uw kind 1 à 2 weken geen les kan krijgen?

*Als de klasleerkracht uw kind online de lessen geeft, betekent dat dat er geen les of zorg kan zijn voor andere kinderen die niet op reis gingen. Dit is niet verantwoord. We rekenen dan op u als ouder om de lessen in te halen. U kan écht niet enkel genieten van de voordelen van op reis te gaan...deze nadelen zal u er zelf moeten bijnemen...

Wat als mijn kind, omwille van uitzonderlijke redenen, naar de rode zone is geweest?

*We zijn niet onmenselijk. We weten dat er situaties zijn waarbij het niet anders kan, vb. een bezoekregeling met ouders in het buitenland. Maar dit is vaak geen 'reis' met de bedoeling om écht op vakantie te gaan.

*Neem contact op met directeur Leen en we bespreken de omstandigheden & de mogelijkheden. Eerlijkheid dragen we hoog in het vaandel.

Buiten leren, extra gezond...enkele sfeerbeelden

KNOPPEN om door te klikken

NOODformulier Kerstvakantie

Via dit formulier kan je grote zorgen melden in de KERSTVAKANTIE. We bespreken in de vakantie wat we voor jullie kunnen betekenen. Dit is echter geen toegang tot NOODhulp, daarvoor bel je de politie (101) of ambulance (112).

Waarom dit noodformulier?

° als jullie ons DRINGEND nodig hebben zijn we bereikbaar

° leerkrachten zijn niet verplicht om hun e-mails te lezen in de vakantie. Ons team is dan thuis & ze mogen ook zelf genieten van vrije tijd en qualitytime. Er zijn weinig sectoren waar het werk zo vlot mee naar huis gaat als in het onderwijs. Uiteraard zal iedereen voor school werken maar ons team heeft in de vakantie geen verplichting om binnen de 48u op een e-mail te antwoorden.

Daarom installeren we dit nieuw formulier.
Het zorgteam en de directeur blijven paraat & volgen de binnengekomen dringende reacties via dit formulier op.

DIGITALE AANMELDING voor nieuwe kleuters en leerlingen

Hier kan je nieuwe kleuters/leerlingen aanmelden voor onze school. We nemen na de kerstvakantie contact op met jou om de officiële documenten te handtekenen. Ook een rondleiding op onze school kan maar onder strikte voorwaarden in 'code oranje'.

Interesse in een job in onze scholengemeenschap Kaboe?

Op dit moment zijn we vooral op zoek naar een wervingsreserve voor leerkrachten lager onderwijs. Voel je vrij om de link door te geven aan geïnteresseerden!

Basisschool St-Jozef & St-Janneke

Contacteer ons altijd bij ziekte of quarantaine van je kind, ook bij een Covid-besmetting binnen het gezin.
Blijf ons ook contacteren bij vragen, zorgen of mededelingen.

We zijn er, ook bij gesloten deuren, nog steeds voor jullie.