Paardrijden en vertrouwen

Een lichamelijke, geestelijke of een meervoudige beperking

Vertrouwen

Stel je eens voor dat je op een paard zit, je weet niet wat het gaat doen, je moet het paard vertrouwen en zorgen dat je ten alle tijden rustig bent. Een paard is een zeer gevoelig dier, ben je bijvoorbeeld erg bang dan voelt het paard dit vaak aan en dit kan soms leiden dat het vervelend gaat doen en je er dus af kan gooien. Daarom is het belangrijk dat je vertrouwen hebt in het paard. Voor mensen met een beperking is het paardrijden extra moeilijk, zij hebben soms geen genoeg kracht om zich goed vast te houden en om extra stabiel te zitten dit maakt het paardrijden natuurlijk extra moeilijk. Vandaar dat er altijd vrijwilligers aanwezig zijn tijdens de paard rijlessen die het paard vasthouden en eventueel de cliënt ondersteunt.

Paardrijden en vertrouwen

Aangepast paardrijden is het paardrijden voor ruiters met een beperking. Dit kan zowel een lichamelijke, geestelijke of een meervoudige beperking zijn.

Er zijn veel ruiters die ondanks een beperking toch kunnen rijden door aanpassingen aan tuig of met extra hulp door begeleiding. Het is paardrijden met een aanpassing waardoor het voor de ruiter mogelijk is om toch de paardensport te beoefenen. Ook heeft paardrijden vaak een therapeutische werking op lichaam en geest.

Het plezier met dat geweldige dier!

Voor hun is dit vaak ontspanning en plezier

Paardrijden als therapie

Paardrijden heeft een fysieke uitwerking. Het stimuleert door op een natuurlijke manier de bewegingen van het paard te volgen, het gehele spier- en zenuwstelsel en het functioneren van de hersenen. De balans in lichaam en geest verbetert. Ten slotte stimuleert het werken met het paard meerdere zintuigen: voelen / ruiken / luisteren. Paarden zijn gevoelige dieren die zich graag aansluiten bij de mens. Het is voor het paard belangrijk om zich veilig te voelen doordat de mens leiding heeft. Op het moment dat je dat niet kan leiding geven en veiligheid kan bieden reageert het paard op je innerlijke gemoedstoestand. een paard is dus een soort spiegel die je laat inzien hoe jij je gedraagt of voelt. Een paard zet je dus voor een punt dat moeilijk is voor je, maar waardevol om te realiseren. Het geeft je een uitdaging waar je van gaat groeien. En waarin je heel direct moet handelen.. want in de natuur is het zo dat als je even aarzelt, je al bent opgegeten.

Je leert jezelf kennen, je leert omgaan met angst, liefde, vertrouwen, kracht en leiderschap. Daarom is therapie door middel van paardrijden en omgaan met paarden zeer efficiënt.