Word ambassadeur van Zuiddag...

...en ga mee op uitwisseling naar Nicaragua!

Deze zomer gaan we samen met Vredeseilanden naar Nicaragua om het project van de jonge cacaoboeren van La Campesina te bezoeken. Maar wié die reis mag maken en zich ambassadeur mag noemen dit jaar, dàt weten we nog niet...

Wat is het doel van de uitwisseling?

We gaan naar Nicaragua om er het project van dit jaar te leren kennen en de jongeren te ontmoeten. Samen met je medereizigers krijg je een onderdompeling in de cultuur, breng je de dagen door met de Nicaraanse jongeren en probeer je zoveel mogelijk te weten te komen over het project. Je ontdekt de dromen, passies en plannen van je Nicaraanse leeftijdsgenoten.

Ambassadeur?! Campagneleid(st)er?!

Een ambassadeur gaat mee op uitwisseling en vertegenwoordigt Zuiddag op school, in de gemeente en het ruimere netwerk van Zuiddag. Je verdiept je in het thema en het project, je wil gezicht zijn voor de gemeenschappelijke strijd die we voeren voor een rechtvaardige en duurzame samenleving. Je gebruikt jouw talenten om je ervaringen te delen met de leerlingen die deelnemen aan Work for Change 2015 in België. Je werkt mee aan onze themafilm, schrijft voor de website, maakt foto's voor facebook, ... en staat het publiek, de pers en je eigen omgeving te woord.


Eén van de ambassadeurs neemt de rol van campagneleid(st)er op zich. Als campagneleid(st)er ben je verantwoordelijk voor de opvolging van het project in het Zuiden. Je blijft contact houden met de projectpartner om te rapporteren over stand van zaken en behaalde doelstellingen. Je wil expert worden in het jaarthema, en we rekenen ook de komende jaren op jou. Als campagneleid(st)er adem je Zuiddag en straal je passie voor het thema uit. Jij inspireert andere jongeren en wakkert hun vuur aan!

Wat verwacht Zuiddag van jou?

Voor, tijdens en na de campagne rekent Zuiddag op jouw inzet en engagement. Jij bent het gezicht van de campagne, jij weet waar het project over gaat en bent expert in het thema.

Voor de reis

 • Je stapt mee in de Zuiddag-crew. Dat wil zeggen dat je je engageert voor Zuiddag. Hoe je dat doet, dat kies je zelf: ben je een schrijver, denker of doener? Samen met de andere jongeren zet jij Zuiddag mee op de kaart! Je krijgt ook een rijk aanbod van vormingen & interessante activiteiten.
 • Je gaat van 13 tot 15 maart mee op START-weekend samen met vele andere jongeren. We dompelen ons onder in het strijdthema van 2015 en natuurlijk is er ook veel fun!
 • Samen met de andere ambassadeurs ga je op 2 en 3 mei op ambassadeursweekend. Daar leer je je mede-ambassadeurs veel beter kennen. We werken aan een goede groepssfeer, maken afspraken en vertellen wat in je rugzak moet.
 • Je organiseert een actie waarmee je geld inzamelt om je eigen ticket te betalen. Begin alvast te brainstormen!

Tijdens de reis

 • Dompel je je helemaal onder in het thema en het project. Je kent àlles over Nicaragua en het project wanneer je terug in België landt. Daarom absorbeer je alle ervaringen en wisselt veel uit met alle mensen die je ontmoet.
 • Blogtime! Zoveel als technisch mogelijk, houden we de achterban in België op de hoogte van onze avonturen. We schrijven daarom dagelijks een blog.
 • You’re being filmed! Zuiddag neemt niet enkel ambassadeurs mee, maar ook een filmploeg. Zij maken een reportage over het project om hier nadien te verspreiden. Je denkt mee na over de inhoud en opbouw van de film en je zal zelf vaak gefilmd worden.

Na de reis

 • Jij giet al je ervaringen in teksten, filmpjes en presentaties samen met de andere jongeren.
 • Jij maakt andere jongeren helemaal warm voor het thema en het project.
 • Ontzettend actief ben je tijdens de campagne in september/oktober 2015. Jij bent samen met de andere jongeren het gezicht van de campagne en helpt bij de VIP-dag, uitwisseling, op een manier die je zelf mee kan invullen (presentaties geven, jongeren uit het Nicaragua begeleiden, pers te woord staan, …). Je kiest ervoor om volgend schooljaar van Zuiddag een prioriteit te maken, ook na de inleefreis en camapgne.

Prijskaartje?

Zuiddag vraagt aan de ambassadeurs om de vliegreis (en CO2-compensatie) zelf te vergoeden. MAAR niet zomaar met je eigen spaarcentjes. Organiseer een actie om geld in te zamelen. Zo leer je iets op poten te zetten, toon je je engagement en breng je Zuiddag onder de aandacht in je omgeving. Onze ex-ambassadeurs deden het met succes voor, zij organiseerden een zwemmarathon, feest, een veiling, ... Alles kan! We ondersteunen je met tips en tricks.

Praktisch?

 • Wanneer? De uitwisseling duurt een tweetal weken en vindt plaats in juli. Deze exacte data kennen we nog niet.
 • Begeleiding? Lies Corneillie (medewerker educatie en participatie van Zuiddag) begeleidt de ambassadeurs het hele jaar door, en ook tijdens de reis. Ook partnerorganisatie Vredeseilanden zorgt voor deskundige begeleiding tijdens de uitwisseling in Nicaragua.

 • Zuiddag zorgt dat reizigers en ouders voldoende informatie krijgen over veiligheid, verzekeringen, medische voorzorgen, ... Dit maakt deel uit van het voorbereidingstraject.

Hoe kandidaat stellen?

Je kan je kandidaat stellen tot en met 8 februari 2015. Hoe?


 1. Je schrijft een motivatiebrief: Wie ben je? Waarom wil je mee? Waarom moet Zuiddag voor jou kiezen? Overtuig ons! Geef duidelijk aan of je ook kandidaat- campagneleid(st)er bent of niet.
 2. Je krijgt de opdracht om Zuiddag bekend te maken in jouw gemeente. Hoe pak je dit aan? Maak een filmpje, schrijf een brief naar de burgemeester, maakt niet uit: maar overtuig ons met jouw actie! (Let op: je doet alsof wij de gemeente zijn. Stuur ons dus je actie (je brief, je filmpje, je flyer, je affiche ...), niet een beschrijving van hoe je het zou doen)
 3. Je mailt je opdracht en motivatiebrief naar lies@zuiddag.be


Verdere procedure:
 • Op 8 februari om 23.59 ten laatste ontvangen we jouw kandidatuur
 • Op 10 februari laten we weten wie op gesprek mogen komen.
 • Dit gesprek vindt plaats op woensdagnamiddag 11 februari op het Zuiddagkantoor in Brussel. Hou deze datum dus alvast vrij in je agenda!
 • Ten laatste op 13 februari laten we weten wie de ambassadeurs voor Zuiddag 2015 zijn.

Belangrijk:


 • Enkel scholieren die in het secundair onderwijs zitten (in schooljaar 2014-'15) kunnen ambassadeur worden.
 • Enkel scholieren van deelnemende scholen kunnen ambassadeur worden.

Let op: we weten nog niet hoeveel jongeren exact meekunnen. We doen vooral ons best om een sterke en diverse ambassadeursgroep samen te stellen!

Wil je graag nog meer info?

Je kan terecht bij Lies Corneillie, medewerker educatie en participatie van Zuiddag.

Surf alvast eens naar onze Facebookpagina om foto's van de uitwisselingen van vorige jaren te bekijken.