Hiërogliefen

vind hier informatie over hiëroglyfen

Inleiding:

Vandaag gaan we het hebben over het hiërogliefenschrift. lees hieronder meer over het hiërogliefenschrift. veel lees en kijk plezier!

Hiërogliefenschrift

De oude egyptenaren schreven met het hiërogliefenschrift. Maar niet alle mensen hadden dat geleerd. Alleen de farao's, priesters, ambtenaren en ministers.

Dat was een schrijftaal met symbolen, ieder symbool had een eigen betekenis.

Eeuwen lang wisten de onderzoekers niet wat de oude egyptenaren met die symbolen bedoelden, maar er werd in 1799 een ''vertalings steen'' gevonden die steen heet de ''steen van rosetta'' daar stond het hiërogliefen schrift op. Maar er stonden ook een paar andere talen op. Onderzoekers geloven dat dat de vertaling is. Er stond onder andere ook bijvoorbeeld een griekse vertaling op.

Big image

Wanneer is de ''Rosetta Steen'' ontcijferd? En door wie?

Op 27 september 1822 maakte de franse geleerde ''Jean-François Champollion''

bekend dat hij de ''steen van rosetta'' had ontcijferd.De steen werd gevonden door een officier in het leger van Napoleon.

Tegenwoordig bevindt de steen zich in het British Museum in Londen. Een kopie van de steen is te bekijken in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden.

Gemaakt door: Aron Visser & Daniek Berfelo

Wist je dat....?

  • Veel sporten die we nu doen, zoals boksen, hockey, gymnastiek, roeien, schieten en allerlei balspelen, al uit de tijd van de oude Egyptenaren komen?
hierogliefen