Website in 3 stappen

STAP 1: Bouwen aan de basis van jouw website: de moodboard

Thomas, je gaat aan de slag met je moodboard!

Voordat je aan de slag gaat met de website content, die ook een onderdeel vormt van de stap 1, wil ik dat je jouw unieke moodboard voor jouw bedrijfswebsite maakt.


Noteer direct wanneer ik graag jouw moodboard ontvang:

 • Aanstaande vrijdag (1 augustus) om 13:00 uur


Mailen mag naar info@agnesszelejak.nl

Hoe ga je aan de slag?

Je wordt helemaal bij de hand genomen. Dus no worries, no strezzzzz. Alle methodes, inclusief tips en tools staan haarfijn uitgelegd in deze mail. Je kunt jouw moodboard namelijk op 3 verschillende manieren maken!


Neem vooral je tijd als je eenmaal aan je moodboard begint. Probeer ieder moment van inspiratie en ruimte te gebruiken om aan je moodboard te werken. Je hebt nog een paar dagen de tijd, maar die zijn ook weer zo voorbij! ;)


Om in je achterhoofd te houden:

Na het afronden van stap 1 (moodboard + lijst met website content) ontvang je 3 website voorstellen. Deze selectie vindt plaats op basis van jouw moodboard en de lijst met website content (die je pas volgende week gaat maken). De selectie websites laat ik aansluiten bij de stijl van jouw moodboard. De moodboard, die je maakt is dus een belangrijke tool, die de uitstraling bepaalt. Houdt dit in je achterhoofd en focus je tijdens het maken van je moodboard op alle beelden, kleuren en vormen, die bij je opkomen als je aan je bedrijf denkt.


Tip!

Neem de tips helemaal onderaan deze mail goed door! ;)

Welke methode en beelden passen bij jou en jouw bedrijf?

Tijdens het interview hebben we uitgebreid gesproken over jouw bedrijf. Tijdens het maken van jouw moodboard mag je dit in beeld uitdrukken.


Kies één van de drie methodes in deze mail om je moodboard te maken, die gevoelsmatig het beste aanvoelt. Geloof me, met deze methode zul je het makkelijkste kunnen werken.

Werken met papier, foto of digitaal? Stap voor stap uitgelegd

"Voordat je begint met het maken van je moodboard: pak het interview erbij. Noteer woorden, kleuren en sferen uit je interview als trefwoorden op een vel papier. Zoek beelden bij deze trefwoorden, die je aanspreken op Pinterest, Google Images of in tijdschriften (dit is afhankelijk van je gekozen methode). Kijk ook eens online naar de stijl van concurrenten en merken, die je aanspreken of inspireren. Kopieer niet een complete stijl, gebruik alleen elementen, die echt passen bij jou en jouw bedrijf. Denk bij het maken van je moodboard ook aan kleuren, foto's en grafische elementen, en vergeet niet lettertypes erbij te betrekken! Bij het verzamelen van je materiaal en maken van je moodboard houdt je dit alles in je achterhoofd."

Kies hieronder 1 van de 3 werkwijzen:

Papieren Moodboard

De meest klassieke en bekende is de moodboard op een groot stuk papier of vel, waar je uitgeknipte stukken uit tijdschriften, flyers, enz. op plakt.


 1. Pak een groot vel papier of achterkant van een poster.
 2. Verzamel kranten, magazines, postcards, posters, prenten, flyers, reclamefolders, behang, enz. Scheur lekker alles wat je aanspreekt uit en verzamel dit alles op 1 stapel, totdat je denkt dat je alle beelden hebt, die je nodig hebt.
 3. Pak lijm, pennen, stiften en kleurpotloden erbij (je weet maar nooit wat je nodig hebt als je geïnspireerd aan het werk bent).
 4. Kies een fijne werkplek uit, waar je een groot werkvlak hebt, zoals de eettafel of gebruik de vloer. Op de muur een groot vel papier plakken kan ook heel goed werken.
 5. Je gaat nu je moodboard maken. Maak een collage (nog zonder met lijm te plakken) van je beeldmateriaal. Je komt er vanzelf achter welk beeldmateriaal het beste werkt en bij elkaar past. Ga net zo lang samenstellen en assembleren totdat je tevreden bent.
 6. Pak het interview erbij. Controleer of je moodboard, het interview uitbeeld. Beeld je moodboard uit wat we daarin besproken hebben? Blijf net zo lang assembleren totdat je tevreden bent en je moodboard uitstraalt wat in het interview staat.
 7. Plak alles op het grote vel papier of achterkant van een poster.
 8. Maak een foto van je moodboard en mail hem op uiterlijk vrijdag 1 augustus, 13:00 uur naar me, als een papieren moodboard jouw keuze was.

3D moodboard

Misschien wil je wel iets heel anders proberen? Dan kun je allerlei voorwerpen bij elkaar plaatsen en hier een foto van maken. Er kunnen de meest prachtige moodboards ontstaan als je de juiste spullen weet te combineren.


 1. Kies een plek op de vloer, muur of gebruik het materiaal van een tafel of andere meubel als achtergrond, waar je rustig kunt werken en je je spullen goed kunt neerleggen of ophangen.
 2. Zet of hang voorwerpen zoals vazen, figuurtjes, lappen stof, porselein, leer, pennen, curiosa, eigenlijk alles wat je maar kunt bedenken bij elkaar. Je verbeelding is de enige beperking! Dus laat je helemaal gaan, maar houdt het interview in je achterhoofd.
 3. Kijk er eens rustig naar. Beeld dit de stijl uit, die je wilt uitstralen? Komt het overeen met de sfeer, die je volgens het interview wilt uitstralen?
 4. Top! Maak er maar een foto van, en mail het naar me op uiterlijk vrijdag 1 augustus, 13:00 uur, als een 3D moodboard' je keuze was.

Digitale Moodboard

Een groot voordeel van een digitale moodboard is dat je online een onuitputtelijke bron aan beeldmateriaal hebt, waar je je moodboard mee kunt samenstellen.


 1. Begin aan je moodboard door online beeldmateriaal te verzamelen. Zoek je materiaal op Pinterest (ik ben fan!) en Google images (als Pinterest niet genoeg resultaat oplevert). Deze bronnen zijn meer dan voldoende om te vinden wat je zoekt. Als je zoekt, denk dan aan foto's, grafische elementen, patronen, kleuren en lettertypes (en alles wat jij nog verder kunt bedenken). Uiteindelijk heb je een grote voorraad aan beeldmateriaal voor je moodboard.
 2. Zet al je verzamelde materiaal in een online app (leg ik je zo uit) en de rest in 1 map op je pc of laptop. Voordeel van een online app is dat je direct al een visueel effect hebt. Een soort van pre-moodboard. Je hebt een goed overzicht van je beeldmateriaal en je kunt makkelijk een selectie maken van beelden, die je voor je moodboard wilt gebruiken. Dit scheelt veel tijd en gedoe. Gebruik hiervoor het liefst Pinterest, maar Dropmark of Icebergs zijn ook een optie.
 3. Om je Moodboard digitaal op te maken heb je wel een beeldbewerkingsprogramma op je computer nodig, zoals Photoshop of Illustrator. Heb je deze niet dan kun je gebruik maken van Paint, Powerpoint of Keynote. Een gratis online beeldbewerkings tool is Pixlr. Deze werkt ook prima om een moodboard mee te maken. ls je deze ook niet hebt, kun je nog altijd uitwijken naar Word of Pages.
 4. Maak een nieuw bestand aan in het programma, waarin je de moodboard gaat maken. Zorg ervoor dat dit (nog lege) bestand groot genoeg is voor je moodbaord. Dit doe je door de hoogte en breedte zo groot mogelijk te maken, zodat je je beeldmateriaal in kan plakken.
 5. Combineer en herschik net zo lang totdat je tevreden bent, maar houdt in de gaten dat je moodboard ook een visuele uiting moet worden van wat in het interview besproken hebben. Pak deze erbij, en ga net zo lang door, totdat je moodboard een uiting wordt van je interview (trefwoorden, kleuren, stijl).
 6. Tevreden met je resultaat? Sla je moodboard op als een .jpeg, .png of .pdf en mail het naar me, als je voor een digitale moodboard gekozen hebt. De deadline is vrijdag 1 augustus 13:00 uur.
Big image

Wat moet je zeker doen? Wat moet je niet doen? Houdt rekening met de volgende tips tijdens het maken van je moodboard en er kan (in principe) niets misgaan!


 • Je moodboard checken met jouw interview. Komt je moodboard nog overeen met de keywords, kleuren en beschrijvingen? Blijf net zo lang knippen, plakken en arrangeren totdat je de visualisatie van wat we tijdens het interview besproken hebben, is bereikt.
 • Kijk ook eens buiten jouw markt of industrie naar merken met een uitstraling, die jou aanspreken. Laat je (vrij!) inspireren!
 • Kijk ook eens bij jouw (grootste) concurrenten wat voor kleuren, foto's en grafische elementen ze gebruiken. Neem even de tijd hiervoor (je wilt er wel uit springen en tegelijkertijd authentiek zijn).
 • Als je concurrenten en merken bekeken hebt, laat het dan los. Het is tijd om te visualiseren wat jouw bedrijf is en niet wat anderen al zijn!
 • Onthoud dat je niet bezig bent met een ontwerpen van je website, maar met een visualisatie van wat jij met je bedrijf wilt uitstralen. Ga er los en vrij mee om (maar houd het interview in je achterhoofd!). Een moodboard is een visuele richtlijn voor de uiteindelijke look & feel van je website.
 • Let op kleur en toon van je afbeeldingen. Probeer nadat je de eerste selectie van beeld en materiaal achter de rug hebt, en je de moodboard daadwerkelijk in elkaar zet het op 3 hoofdkleuren te houden. Probeer deze 3 kleuren zo terug te laten komen op je moodboard dat er een primaire, secundaire en neutrale kleur ontstaat over je gehele moodboard. Houdt de verhoudingen speels, dus liever 10%/ 30%/60% kleurverhouding, dan 33%/33%/33%.
 • Pak voor een klein gedeelte ook lettertypes en grafische patronen mee in de inhoud van je moodboard.


Het belangrijkste is: volg je gevoel en laat je verstand even 'thuis'. Het is jouw bedrijf, je hebt er al lang een beeld bij. Je hoeft het alleen nog op papier te zetten!

Big image

Contact

Wil je iets overleggen? Is er iets niet helder? Weet je het even niet meer? Wacht niet te lang en bel of mail me! Ik help je met alle liefde en plezier.


Agnes Szelejak, jouw persoonlijke website coach en bouwer