Onzindelijkheid bij krolsheid

Gemaakt door: Alanis Hoveling

Voorwoord

Deze smore gaat over onzindelijkheid bij krolsheid bij katten. Onzindelijkheid tijdens de krolsheid is afwijkend gedrag. Meestal gaat het om lichamelijke problemen en niet zozeer gedragsproblemen. Ook kan het zo zijn dat het een gedragsproblemen is en een lichamelijk probleem.
Big image

Waarom zijn poezen onzindelijk tijdens krolsheid?

Een probleem dat onzindelijkheid bij met name poezen kan veroorzaken, is krolsheid. Als een poes krols wordt, maakt zij aan haar omgeving duidelijk dat ze graag herengezelschap wil ontvangen. Behalve met haar krolsheidsroep kan zij ook met urine blijk geven van haar aanwezigheid en stemming. Krolse poezen hebben een uitgesproken voorkeur voor het plassen op dingen die van buiten komen of die “naar buiten ruiken”, zoals de deurmat, de hondenmand en de boodschappentas. Daarom zijn ze even voor een tijdje onzindelijk omdat ze overal hun geur achter willen laten in de hoop dat ze snel gedekt word door een kater.


Hoe kan je het verhelpen?

Als je je poes "op de pil zet" dan kan je het verhelpen. Ook een goede oplossing is om je poes te steriliseren. Wat is de pil? Dit is een hormoon tabletje dat een maal per week op dezelfde dag gegeven moet worden. Het dier wordt niet meer krols. Nadeel van het pilgebruik is de grotere kans op melkkliertumoren en baarmoederontstekingen. Ons advies is dan ook om deze niet levenslang te geven. Vanwege de bijwerkingen mag de anti-conceptiepil niet aan katten gegeven worden die nog niet krols zijn geweest.

Kat opsluiten.

Wat je je moet realiseren, is dat deze vorm van onzindelijkheid, die in eerste instantie ontstaat onder invloed van hormonen, na enige tijd een nieuwe (en ongewenste) gewoonte kan worden. Het is dus zaak dit gedrag zo snel mogelijk te voorkomen of te doorbreken. Je doet dit door de poes op te sluiten tijdens haar krolsheid of door haar zo spoedig mogelijk te laten steriliseren. Een gedragsprobleem dat vooral bij katers voorkomt, is territoriumafbakening. Vooral ongecastreerde katers hebben de neiging tot ‘ sproeien’. Hun urine heeft een zeer doordringende geur, zodat opsluiting (dekkaters) castratie de enige remedie is. Katers sproeien vaak het hele jaar. Tijdelijke opsluiting, zoals bij poezen tijdens de krolsheid, heeft dus geen enkele zin.Big image

Gebruikte bronnen.

www.kattenplaza.nl

Maken wikiwijs informatie.

5 vragen

1. Wat doet de poes in huis allemaal als ze krols is?

2. Hoe kan je het onzindelijkheid verhelpen?

3. Wat is de pil?

4.hoezo is het handig om poezen tijdelijk op te sluiten tijdens de krolstijd?

5. Wat doen katers veel?

Sproeiende kat.flv