Cursisten aan het werk met DigLin+

over verwachtingen, herhaling en strategieën

DigLin+ templates

In totaal zijn er bijna 3000 bronnen / oefeningen in Diglin+ opgenomen. Er zijn zo'n 40 templates (of soorten oefeningen) met allerlei kleine variaties.


Voor veel van deze templates zijn "ultieme verwachtingen" vastgesteld. Dat is het einddoel en is ook gebaseerd op wat we alfa cursisten hebben zien presteren.


Het idee is dat cursisten eerst een eigen "benchmark" neerzetten (hoe snel kan ik het en hoeveel fouten maak ik) en dat dan proberen te verbeteren en toewerken naar de ultieme verwachtingen. Cursisten gaan hierdoor vaak fanatiek aan de slag en ze proberen het heel vaak opnieuw. Ik heb cursisten soms wel 10 keer een oefening zien doen. Meestal leidt dat tot meer snelheid en minder fouten. Bovendien gaan cursisten daardoor strategieën ontwikkelen.


In dit overzicht is te zien wat cursisten met een aantal van deze templates doen en hoe ze strategieën gaan ontwikkelen om de ultieme verwachtingen te halen.


Hieronder een aantal ultieme verwachtingen voor het ABC deel (voor de lijsten).

Big picture

De woorden

Dit is het eerste template van ABC. Hier krijgen cursisten het hele overzicht van een lijst. Alle klanken, woorden en foto’s. Het lijkt op het eerste gezicht geen oefening. Uit onderzoek weten we dat er cursisten zijn die soms wel 45 minuten met deze bron werken.
De woorden

Sleep de letters

Je kunt heel veel zien als cursisten aan het werk zijn met DigLin+. Deze meneer gebruikt de individuele klanken (onder de vakjes) niet meer. Hij hoort het woord en daarmee heeft hij genoeg om de juiste letters naar de juiste vakjes te slepen. Hij doet dat snel en zonder veel te aarzelen. Hij doet deze oefening uit zichzelf op het moeilijkste niveau. Hij heeft onnodige stapjes (beluisteren van individuele klanken) er zelf al uitgehaald. Dit soort “strategische keuzes” lijken vaak onbewust te ontstaan. De hersenen lijken alleen die informatie die nodig is te gebruiken.


Dit gebeurt niet altijd. Ik heb ook wel cursisten gezien die op alle knopjes bleven drukken. Pas als ik ze vroeg de klankknopjes onder de lettervakjes niet te gebruiken bleken ze de meeste letters ook naar de juiste plek te kunnen slepen zonder ook de individuele klanken te beluisteren.


Het effect van veel keuzes (de cursist heeft hier al snel iets van 50 keuzes) en directe feedback is dat er op een natuurlijke manier strategieën kunnen ontstaan.

De volgende stap zou zijn om na deze oefening te gaan voor meer uitdaging en om te kiezen voor luister en typ. Dat is net een slag moeilijker. Daar is meer leren uit te halen dan hier...
Sleep de letters

Auditieve analyse

Spontane auditieve analyse (zet het geluid aan). Ze hoort het hele woord en hakt het zelf in stukjes om het woord correct te kunnen typen... Niemand heeft haar gezegd het zo te doen. Geen expliciete instructie en toch ontstaat het... Ook mooi... Bij een fout (door de snelle feedback) hoor je haar zeggen “Waarom?” En niemand die iets hoeft uit te leggen. Ze lost het op...
luister en typ

Bingo op de mobiel

Hij heeft geen oordopjes en zijn vrouw wordt daarom gek van al zijn geoefen met Diglin+ thuis. Maar hij oefent ook in de bus naar huis. Bingo is een van zijn favoriete oefeningen...
Bingo op de mobiel

Bingo Teams

Twee teams een wedstrijdje laten doen met Bingo... De voorbereiding is prachtig! De ultieme verwachting met Bingo is om het in één minuut te doen met 0 fouten. De tijd begint te lopen zodra je op de groene knop drukt.


Om het in één minuut te doen met 0 fouten moet je haast wel een strategie ontwikkelen. Dat doen deze cursisten. Ze lezen eerst de woorden voordat ze starten.


En dit team verloor nipt! Dezelfde tijd maar één foutje meer...

Bingo Team

Selecteren van wat nog moeilijk is..

Ik moest echt even kijken naar deze strategie! Wat doet zij nou?

Een van de kenmerken van excellente leerders is dat ze weten waar ze al goed in zijn en ze trainen op waar ze nog niet zo goed in zijn. Voordat deze cursiste een echte poging doet om deze “luister en typ” met 0 fouten en binnen 2:30 te doen (de ultieme verwachting), zoekt ze eerst de voor haar lastige woorden nog even op en probeert ze alleen die correct te typen.

Selecteren van wat nog moeilijk is..

Jezelf extra uitdagen

Excellente leerders "ontwerpen" hun eigen oefeningen om beter te worden. Dat is hier ook min of meer gebeurd. Deze cursist gebruikt alleen de foto's om het woord juist te typen. Hij wil het ook kunnen zonder het woord zelf te beluisteren.
Jezelf uitdagen

Luister en typ de zinnen

Bij de inburgeringsgroep is “luister en typ de zin” erg populair. Fanatiek proberen ze bij ‘Jaap is boer’ de zinnen binnen 4 minuten correct te typen. De directe feedback (op letterniveau) zorgt er voor dat ze heel snel veel beter worden.


Het klokje begint te lopen zodra je het eerste woord typt en stopt als alles goed is. Bij de eerste versie van deze template waren we het klokje vergeten. De cursisten vonden dat maar niks. Hoe konden ze dan zien dat ze vooruit gingen als ze het nog eens probeerden?

Luister en typ de zinnen

Woorden vormen en slepen

Deze cursist is vandaag gestart met een nieuwe lijst. Mooi om te zien hoe snel en goed ze de oefeningen doen ook met nieuwe woorden. Hier is ook goed te zien dat er precies genoeg informatie gebruikt wordt om het probleem op te lossen (de laatste klanken van springen worden niet meer gebruikt). Er ontstaan strategieën.
Woorden vormen en slepen

Woorden horen en slepen

Deze cursist is vandaag ook begonnen met lijst 9. Ondanks allemaal nieuwe woorden gaat het prima... De al opgedane kennis uit de vorige lijsten wordt optimaal gebruikt. Hij weet al precies waar het moeilijk is. En dat legt hij hier ook even uit. Ook hier zie je precies welke woorden hij al kent (bruin) en waar hij dus het geluidsknopje niet nodig heeft... Hij heeft deze bron nog 3 keer gedaan omdat hij absoluut wilde dat hij 0 fouten had en in minder dan 3 minuten..
Woorden horen en slepen..

Samen oefenen

Pareltje! Ik kom het studiecentrum binnen en in het “Eritrea hoekje” zijn 2 cursisten met elkaar aan het werk. Alfa B groep. De een leest voor en de ander schrijft de zinnen vrijwel perfect op. Het is geen opdracht van de docent. Dit doen ze op eigen initiatief...
Samen oefenen

op tempo lezen

Een nieuwe tekst. De docent wilde wel tempo lezen gaan uitproberen maar op 100 woorden per minuut kon natuurlijk niet. Dat was nog veel te snel. Voor deze cursist was eerst 80 nog te snel. Maar na fanatiek oefenen kon het metertje op 100 (schuifknop onderin). Snel en bijna perfect gelezen...
op tempo lezen

Luister en typ

Een cursist uit een Alfa B groep is bezig met “luister en typ”. Het is opvallend hoe accuraat en snel cursisten worden met onmiddellijke feedback en de mogelijkheid om zichzelf te meten en van daaruit beter te worden. Deze cursist typt binnen 3 minuten 16 van de 20 woorden goed. Het streven (of de hoge verwachting) is hier om het foutloos te doen in 2,5 minuut. We merken dat cursisten doortrainen om dat doel ook echt te halen. Als het einddoel is om het binnen 4 minuten te doen met maximaal 5 fouten dan is dat precies het punt waarop cursisten stoppen met trainen.
Luister en typ

klik op het juiste woord

Lijst 8 - luister en kies het woord. Deze week is hij met lijst 8 begonnen. De eerste keer had deze cursist nog 7 fouten. Nu gaat het al een stuk beter! Prachtig hoe er meegesproken wordt en je hoort hem haast de klanken wegen. De knopjes met foto’s slaat hij over. Hij weet al wat de woorden betekenen. En dan de teleurstelling als het aan het einde toch nog fout gaat. Hij ging meteen weer proberen. En pas maandag met deze lijst begonnen. We gaan aardig richting één lijst per week nu...
klik op het juiste woord

Schrijfletters

Ook de schrijfletters kunnen met DigLin+ geoefend worden.
schrijven

Samen zinnen maken

De cursisten hebben eerst geoefend met de woorden van deze nieuwe praatplaat. Toen hebben ze geoefend met zinnen (bij regels / zinnen maken / op in voor achter bij tussen door 1) en toen kwam alles bij elkaar... lezen, zinnen maken, overleggen en praten en schrijven...
samen zinnen maken