geweldloos verzet

by joppe de Boer en michel Farez H2B

Martin Luther King

Martin Luther King is geboren op 15 januari 1929

In Atlanta Georgia en is dood gegaan in Memphis Tennessee op 4 april 1968.

Hij was babistische dominee en leefde in Amerika.

Martin luther king is bekend geworden door het geweldloos protest tegen de rassen scheiding

En door de massa demonstratie op 28 augustus 1963 .

Ook was hij tegen de bussen die blanken bevoordeelden.

Hij had een van de meest bekende toespraken van de wereld gehouden.

De openings zin was i have a dream waarin hij zijn hoop uitsprak dat mensen ooit op hun gedrag en niet op hun huidskleur beoordeeld zouden worden. Een jaar later kreeg hij de nobel prijs voor de vrede.

Zijn protest hielp doordat mensen zijn ideeën ook goed vonden en daarnaar luisterden.


Toen martin klein was merkte hij al de de blanken sterk bevoordeeld waren en hij vond dat hij daar iets aan moest veranderen. Zijn droom was dat de blanken en de zwarten gelijk behandeld waren en daarin was zijn grootte voorbeeld was ghandi (zie ghandi presentatie) hij streed ook zonderwapens tegen rassenscheiding.

Hij word tot nu toe nog steeds geprezen door zijn toespraken te herdenken.


Hier onder een filmpje van de speech.

Martin Luther King, Jr. I Have A Dream Speech

Malala Yousafzai

Malala Yousafzai geboren in mingnora op 12 jullie 1997

En leeft nog steeds. ze is de dochter van een leraar en strijd voor meisjes om naar school te kunnen gaan.

Ze hield een dagboek bij, ze schreef hierin over de geweldadigheden van de taliban en de Swatvallei.

Hierdoor is ze in haar hoofd geschoten door de taliban iemand die dat heeft gedaan heeft haar op de terug weg van school in de bus een aanslag op haar gepleegd het was doelgericht. Ze is zwaar gewond met een kogel in haar hoofd en een kogel in haar hals naar het ziekenhuis gebracht. In het zieken huis in Rawalpindi hebben ze de kogel uit haar hoofd verwijderd, maar de taliban wilde nog een aanslag op haar plegen om haar alsnog om te laten komen. Op15 oktober werd zo overgevlogen naar engeland voor verdere behandelingen en ze was daar ook veilig tegen de mensen van de taliban.

In 2011 werd ze genomineerd voor de nationale kindervredesprijs. Ze heeft ook een nobelprijs gekregen. haar bekende uitspraak is te zien in de afbeelding.

Ze word nog geprezen door door haar persoonlijk te laten speechen ,want ze leeft nog

Dalai Lama

Dalai lama.

Tenzin Gyatso ook wel de Dalai lama was een van de belangrijkste tulku gereïncarneerde lama van het gelug een traditie in het Tibetaans boeddhisme. Er zijn nog 2 voorgangers van de dalai en dat zijn: Sönam Gyatso 1543-1588 en Gendün Gyatso. Dalai lama is een samenstelling van twee woorden namelijk: dalai in het Mongools oceaan en lama is een woord in het Tibetaans en dat betekent goeroe of leraar. Hij verzette zich tegen het overheersing van China en tegen de communistische hervormingen. In strijd in tibet werd er door de Chinezen veel geweld gebruikt terwijl de Tibetanen dat niet deden, de 14 dalai lama (Tenzin Gyatso) is toen naar India gevlucht . Tibet is vervolgens overgenomen door de Volksrepubliek China.vDe reden van het verzet is dat tibet een erg belangrijke boedhistische stad was en op het punt stond om overgenomen te worden. De tibetaanse opstand word nog altijd herdacht door de tibetaanse mensen op 10 maart

Stap 2 Ordenen en Vergelijken.

1.

De functie van geweldloos verzet was dat je zonder pijn of letsel iets word duidelijk gemaakt.

2.

Ik vind dat er in oorlogen en rellen geweldloos verzet nodig is. De meeste vanzelfsprekende dingen zijn al geregeld. ze moeten bijvoorbeeld met woorden duidelijk maken dat geweld niet de beste oplossing is.

3.

Geweldloos verzet betekent voor onze toekomst dat je moet nadenken voor je oorlogen begint. Als iedereen zonder geweld iets regelt ben je er ook sneller mee klaar. En doe je niemand kwaad. Een voorbeeld is het kabinet.

Stap 3 Evalueren.

We hebben gewerkt door middel van allebei een beetje de helft te maken. Michel maakte een verslag van de eerste 3 mensen en Joppe die van de andere drie. De bestede tijd die we hebben gebruikt is 3 lessen en een half uur thuis. een beetje voor het uiterlijk en kleine details. het boeiende deel eraan is dat gandhi een voorbeeld was voor Nelson Mandela en Martin luther king. en dat je de mensen beter leert kennen doordat je meer over ze leest. Als vraag aan een van deze personen zouden we wel willen stellen hoe het was gegaan met bijvoorbeeld over straat lopen in de tijd dat die genen zich had verzet.