Water voor later

Ruben Vandamme 4STW2

Deelopdracht 1: Doe de vochttest!!! Drink jij voldoende?

In deze deelopdracht moet je kijken of jij wel genoeg drinkt. Als je minder dan 1l drinkt drink je te weinig, als je tussen de 1l en 1,5l drinkt moet je nog een klein beetje meer en als je meer dan 1,5l drinkt drink je zeker voldoende!


Dranken met suiker of zoetmiddelen drink je met mate en niet iedere dag!

Alcoholische dranken geven geen vocht af aan het lichaam erger zelf het zorgt ervoor dat je lichaam vocht gaat afscheiden.

Big image

Deelopdracht 2: Welk watertje voor de dorst?

Bronwater en mineraalwater zijn verschillende soorten water. Bronwater komt uit een bron en is geschikt voor iedereen en is geschikt om babyvoeding te maken. Mineraalwater moet de belangrijkste mineralen op het etiket zetten en mag zich allerhande eigenschappen toedichten.

Big image

Deelopdracht 3: Drinkwater een heerlijk geschenk.

Kraantjeswater is altijd beter om te kiezen want het is goedkoop, altijd beschikbaar, geen verpakking en zuiver. De smaak van het water wordt beïnvloed door enkele mineralen: magnesium, ijzer en calcium. Water is zeer goed en belangrijk voor het lichaam want door water te drinken voorkom je ziektes en voorkomt de veroudering van je huid!

Big image

Deelopdracht 4: De smaak van water.

Een smaaktest heeft uitgewezen dat kraantjeswater een beter smaak heeft dan bronwater volgens studenten.


Zwak gemineraliseerd water bevat <50mg/l en heeft weinig smaak een voorbeeld daarvan is Spa.

Licht gemineraliseerd water bevat 50 - 500mg/l en heeft een zachte smaak; bevat kostbare bestanddelen: Ca en Mg.; dagelijks te gebruiken ook door zuigelingen en zwangere vrouwen; discrete en delicate smaak. Een voorbeeld hiervan is Chaudfontaine.

Sterk gemineraliseerd water bevat >1500mg/l. Het water is niet geschikt voor iedereen en niet dagelijks te drinken. Er zitten veel meer mineralen in dan toegelaten. Een voorbeeld hiervan is Hépar.

Chaudfontaine heeft een heel goede minerale samenstelling en is zeker aan te raden als babyvoeding.

Deelopdracht 5: Bereken je watervoetafdruk.

Wat betekent je ‘ecologische voetafdruk’?

Wil je een maaltijd met een lage milieu-impact, dan spelen verschillende factoren een rol: het energieverbruik, het waterverbruik, het grondgebruik, de verontreiniging bij de productie (bijv. pesticiden). De ecologische voetafdruk belicht verschillende milieufactoren en vormt een mooie aanvulling bij de watervoetafdruk.

Enkele tips om de watervoetafdruk te verkleinen.

Biologische producten: minder pesticiden à minder vervuiling van het grondwater.

Minder vlees à dieren hebben meer voeding nodig voordat ze kunnen geslacht worden.

Lokale en seizoensgebonden producten à minder transport, minder verdamping van vocht tijdens transport. Minder bewerkte voeding: er is veel water nodig om alle basisgrondstoffen te verwerken naar het volgende product. Gooi minder eten weg! In België is er een grote voedselverspilling.

Watervoetafdruk-impact wat betekent dit?

De impact die de ecosystemen ondervinden door het onttrekken van water via de beoogde teelt.

Deelopdract 6: Bouw je eigen waterzuivering.

Voor het filteren is de pH-waarde 8, de nitriet 0.05NO² mg/l, de nitraat <0.5NO³ mg/l en de hardheid is 2. Na het filteren is de pH-waarde 7, de nitriet 0.1NO² mg/l, de nitraat 1NO³ mg/l en de hardheid is 7.

Deelopdracht 7: Is de britafilter nu echt een wondermiddel.

Brita water is beter dan leidingwater de hardheid is zachter en er zit minder pH in voor de rest is het hetzelfde.