Gedrag en houding van een zieke kat

Hoe weet je of een kat ziek is?

Een zieke kat

Hoe kun je weten of je kat ziek is? Als er iets mis is met je kat, is het belangrijk om het te weten, vooral als het ernstig is. Een kat zegt het niet zelf als er iets mis is je moet er zelf goed op letten. Maar waar kun je het nu precies aan zien of je kat ziek is?

Gedrag en houding

Om te zien of er iets mis is met je kat, moet je letten op het algemene gedrag van de kat, en hoe hij op de omgeving reageert. Bij katten is het erg belangrijk dat de kat oplettend is, en daarbij veel met de oren beweegt, om geluiden op te vangen. Ook moeten de ogen open zijn, en moet de kat reageren op bewegende dingen in de omgeving. Als het derde ooglid te zien is, is dit ook vaak een teken van pijn.


Ook kun je kijken naar de gehele lichaamshouding. Een belangrijke afwijkende houding is dat de kat doorzakt door de hakken heen. Ook zondert een zieke kat zich vaak af, en zit ineengedoken.

Eten en drinken

Als een kat slechter drinkt of eet, kan dit ook erop wijzen dat een kat ziek is. Dit kan echter moeilijk te zien zijn, omdat katten normaal al erg weinig drinken. Het kan ook zijn dat de kat veel meer gaat drinken. Andere tekenen dat er iets is kan zijn is overgeven, veel drinken, en kwijlen.

Ontlasting en urine

Bij katten kan het lastig zijn om goed te kunnen kijken naar de ontlasting en de urine. Ook is het lastig om op te vangen om het te laten testen, maar soms is het belangrijk. Wat ook belangrijk is, is om te kijken naar de manier van het ontlasten of urineren. Als de kat erg lang op de kattenbak zit, of diaree heeft, kan dit betekenen dat er iets mis is. Ook kun je kijken of er bloed in de urine zit.
Signs of Common Cat Health Problems - Cat Care

Vijf vragen

1. Wat kun je aan de oren van een kat zien?

2. En wat kun je zien aan de ogen van een kat?

3. Wat is er vaak te zien aan de houding van een zieke kat?

4. Waarom is het moeilijk om te bepalen of een kat minder drinkt dan normaal?

5. Wat kun je zien aan de ontlasting en urine van de kat?

Bronnen

- ECC: huisvesting, verzorging en gedrag, hoofdstuk 3.6

- http://www.weetjesoverkatten.nl/aandoeningen1.htm