Beenderen en spierstelsel

Maandag 11 november 2013

Beenderen!

Beenderen vernieuwen zich continu, zo worden oudere delen van botten afgebroken en een nieuwe laag wordt aangelegd om het oudere deel te vervangen. Tijdens je jeugd worden er betrekkelijk sneller nieuwere botweefsels aangelegd dan dat oude botweefsels vervangen worden. Dit lijdt er toe dat beenderen groter, dikker en zwaarder worden.
Wist je dat het menselijke skelet tot het 35ste jaar blijft groeien?

Weetje: Babygroei

Een baby heeft meer beenderen dan een volwassene, want een deel groeit later nog aaneen. De schedel van een baby bestaat uit botplaten met fontanellen (openingen) ertussen, zodat de platen in kunnen schuiven bij het verlaten van het geboortekanaal.


Wist je dat onze botten sterker zijn dan beton?

Hoe werkt het nou allemaal?

Botten kunnen niet goed buigen en daarom heeft het skelet scharnierpunten nodig om te kunnen bewegen. Die scharnierpunten zijn je gewrichten, maar het skelet kan daardoor nog niet bewegen. Hiervoor zijn spieren nodig.

Spieren kunnen alleen maar samentrekken, ze worden korter en dikker. Nadat ze een keer zijn samengetrokken kunnen ze zichzelf niet opnieuw strekken. Om één beweging uit te voeren, zijn dus twee spieren nodig met een tegengestelde beweging. Zulke spieren worden antagonisten genoemd.

Het spierstelsel wordt ook wel het actieve bewegingsapparaat genoemd.


Wist je dat het lichaam uit meer dan 600 spieren bestaat?