BEDRIJFANALYSE

RTL NEDERLAND

Het bedrijf

RTL Nederland is de naam waaronder CLT-UFA S.A. in Nederland opereert. CLT-UFA, een dochterbedrijf van Europa's grootste tv-, radio- en productiebedrijf RTL Group, maakt ten behoeve van de door haar aangeboden Nederlandse televisiezenders en andere audio-visuele mediadiensten gebruik van diensten van RTL Nederland B.V., dat is gevestigd op het Media Park in Hilversum. De audiovisuele mediadiensten die CLT-UFA aanbiedt vallen onder toezicht van de Luxemburgse (media) toezichthouder.

Doelgroep

De belangrijkste doelgroep van RTL zijn boodschappers tussen de 20 en 49 jaar. Dat is ook de doelgroep van RTL 4, RTL 5 kent de doelgroep tussen de 20 en 34 jaar. De kijkers van RTL 7 en RTL 8 zijn respectievelijk mannenlijk en vrouwelijk.

Grootte

RTL Nederland is een vrij grote organisatie. Het concern telt ongeveer 650 medewerkers en heeft voor haar nieuwsvoorziening ook nog ruim 370 medewerkers in dienst. De hoofdvestiging van RTL is gevestigd in het Media Park te Hilversum. In 2013 behaalde het bedrijf een omzet van 445 miljoen euro. Een lichte winst ten opzichte van 2012.

Kenniskapitaal

De meeste opleidingen bij RTL zijn voor HBO-geschoolden weggelegd. Er werken daarnaast ook mensen met een universitaire opleiding en een enkeling met een MBO-opleiding. Meestal voeren mensen mer die opleiding een productie- of communicatiefunctie uit.

Producten

RTL voorziet Nederlandse televisiekijkers van dagelijkse, nieuwe en spraakmakende televisieprogramma's op haar vier zenders. Het is dus meer een dienst dat RTL levert.

Communicatie

Sinds kort is RTL ook actief op social media. Elke zender heeft een eigen Twitter-account en daarnaast is er ook een algemeen Twitter-account van RTL Nederland waarop nieuws over de zendergroep wordt geplaatst. Vele RTL-programma's hebben ook een eigen Twitter en Facebook, al heeft RTL dit voor het bedrijf en zenders niet.

Concurrentie

RTL heeft verschillende concurrenten. De directe concurrent is SBS, een commercieel televisiebedrijf dat dezelfde doelgroep wil bereiken. Indirecte concurrenten zijn de publieke omroepen (O.a. AVROTROS en VARA-BNN) die door overheidsgeld wordt gesubsidieerd. Ook Netflix is een concurrent; je kunt daar op elk gewenste tijd je favoriete serie kijken. Vaak heeft RTL ook series die op Netflix te zien zijn. Daarnaast hebben ze hun eigen online videodienst Videoland.