Herseninfarct

CVA

Wat is het

Een herseninfarct ontstaat doordat er een blokkade van een bloedvat is in de hersenen. Hierdoor komt een deel van de hersenen zonder zuurstof en voedingsstoffen. Het deel van de hersenen raakt hierdoor beschadigd met als gevolg dat het minder gaat functioneren of afsterft. In de volksmond staat een herseninfarct ook wel bekend als een beroerte. Bij 80% van de gevallen van een beroerte is er sprake van een herseninfarct.

Oorzaken

Oorzaak 1: Atherosclerose

(= aderverkalking)

Een herseninfarct kan ontstaan als een slagader in de hersenen dichtslibt. Het gaat hier om aderverkalking. Vetten hebben zich aan de binnenkant van de bloedvaten genesteld. Als hier een stukje van afbreekt kan dit een bloedvat in de hersenen blokkeren. Het dichtslibben van de slagader neemt tijd in beslag. Er komt steeds meer afzetting tegen de vaatwand wat er uiteindelijk tot leidt dat er geen bloed meer door kan. Er is dan sprake van een herseninfarct.

Risicofactoren voor een aderverkalking

Zijn een hoge bloeddruk, hoog gehalte cholesterol, op oudere leeftijd zijn, hartvaatziekten in de familie, roken, overgewicht en suikerziekte.


Oorzaak 2: Trombo- embolisch

Het kan ook zijn dat een bloedstolsel via het hart naar de hersenen gaat en daar een slagader afsluit. De hersenen krijgen dan geen bloed meer en ook geen zuurstof. De bloedprop kan vast komen te zitten in de hersenen zelf of in een ader die bloed naar de hersenen vervoerd. De belangrijkste plaatsen waar bloedproppen voorkomen zijn de halsslagaderen, het hart en de kleppen.

Symptomen

  • Slapheid en verlies van kracht in hand, arm of been;

  • Gevoel van verdoving in aangezicht en mond, een arm of been (vaak slechts aan één zijde van het lichaam);

  • Duizeligheid of evenwichtsstoornissen;

  • Problemen met spreken of het begrijpen van andere mensen;

  • Problemen met het zicht in een of beide ogen;

  • Felle hoofdpijn zonder aanwijsbare oorzaak;

  • Toestand van verwarring.

Behandeling

De behandeling bestaat in de eerste dagen vooral in rust en het vermijden van eventuele verwikkelingen. Wanneer de beroerte heel vroeg kan behandeld worden (meestal binnen de eerste 3 tot 6 uren), dan is het soms mogelijk nieuwe geneesmiddelen toe te dienen. Indien te veel tijd voorbijgaat, is er geen effectieve behandeling gekend.
Na een ernstige beroerte wordt u opgenomen in een gespecialiseerde afdeling of een afdeling intensieve zorgen van het ziekenhuis

Na de eerste 24 uur is het nodig om een aangepast revalidatieprogramma te starten. dat kan bestaan in wisselhoudingen en passieve bewegingen van de verlamde lichaamshelft. Waneer de verlamming niet volledig is, kan onmiddelijk met actieve oefeningen gestart worden. Sommige patiënten zullen ook logopedische behandeling nodig hebben voor spraak- en slikproblemen.

De revalidatie na een beroerte kan weken en soms maanden duren en niet altijd treedt een volledig herstel op. Daarom vergt de behandeling en de aanvaarding van een definitieve lichamelijke handicap erg veel van patiënt en familie. Daarom is het nodig om beroep te kunnen doen op de kinesitherapeuten, logopedisten, ergotherapeuten, maatschappelijk werksters, verple(e)g(st)ers en artsen van de verschillende betrokken afdelingen.

Hoe omgaan met een persoon met een herseninfarct

dat is zeer moeilijk in het algemeen uit te leggen want elke persoon is anders na het infarct dus een specifieke te zeggen hoe een persoon reageert na een infarct
Herken een beroerte