Scrisoarea lui Victor Ponta

... mai presus de adevar

Dragi români,

Țin să vă mulțumesc pentru că ați fost alături de mine și de echipa mea în această campanie: alături de noi pentru o Românie puternică. Știți bine că noi ne aflăm în luptă încă din ianuarie. Timp în care, alături de dumneavoastră, am reușit să dăm jos guverne, ne-am aflat la un pas de a doborî un președinte de țară și acum ne aflăm în fața unui eveniment al cărui rezultat va pecetlui soarta multora.


Toate astea, ascensiunea noastră și puterea pe care ne-ați conferit-o pentru a putea lupta pentru o Românie puternică vi se datorează în întregime: pentru că dumneavoastră m-ați crezut. Tocmai de asta am avut curajul, împreună cu echipa mea, să vă oferim un clip electoral în luna noiembrie în care spuneam că am majorat salariile de două ori - deși noi eram conștienți că „o dată” nu este totuna cu „de două ori”.


Și tocmai pentru că dumneavoastră mi-ați oferit atât de multă încredere mi-am permis să vă spun că fondurile pentru POSDRU au fost deblocate și că vin banii când de fapt în loc de asta pleacă 25% și din cei care au venit înainte de blocare.


Datorită dumneavoastră am reușit să afișez acea dezinvoltură în conferința de presă de la aeroport când am fost acuzat de plagiat: după cum am declarat și recent, știam că nu sunteți interesați de așa ceva.


Adevărul este că v-am spus atât de multe încât timpul și spațiul nu-mi permit defel să le enumăr acum pe toate. Ceea ce este clar însă este că pot miza pe prostia și credulitatea dumneavoastră. Unele mulțumiri speciale însă trebuie numaidecât să le îndrept acum spre domnul Dan Voiculescu și echipa sa care, zi de zi și seară de seară, au făcut eforturi supraomenești ca dumneavoastră să auziți doar ceea ce trebuie.


Consider că în lunile care au trecut am acumulat o experiență bogată în această artă - drept dovadă două dintre ultimele realizări în acest domeniu au fost 1) să declar pentru presa străină că îngrop securea războiului cu Traian Băsescu și apoi să continui războiul detașat de ceea ce am afirmat și 2) să scriu un articol în Washington Post în care să spun despre cum poate fi România un exemplu pe planul politicilor fiscale și să ponegresc austeritatea aplicată de guvernarea PDL în contextul în care România a fost felicitată la nivel european tocmai pentru felul în care a luat respectivele măsuri.


Dar să revenim acum la dumneavoastră, destinatarii acestei scrisori. Cu toate că vă consider proști și îmi este imposibil să vă stimez buna judecată (care oameni în afară de proști și creduli ar putea fi mințiți cu atâta ușurință?) vă sunt totuși dator: voi sunteți electoratul meu și al USL.


Sunt sigur că mă înțelegeți. Nimeni nu ar putea aprecia un trădător pe timp de război - chiar și calitățile morale care se mai găsesc în el sunt eclipsate de propria-i trădare. Dar chiar și în ciuda trădării ne convine acțiunea trădătorului din moment ce ne oferă un avantaj în luptă.

Despre dumneavoastră, votanții noștri, nu se poate spune întru totul că ați fi trădători - pentru că nu ați făcut în mod conștient această alegere. Prostia este totdeauna o scuză bună pentru răutate. Folosiți-vă de ea.


Singura mustrare de conștiință pe care o am este că după atâtea minciuni nu mai am nicio trecere la Cel de Sus pentru a-l ruga să oprească ninsoarea și ploile torențiale din sud-est. Măcar dacă făceam două-trei fapte bune lunile astea și atunci i le puteam oferi drept mită. Dar să nu credeți că minciunile nu necesită timp de gândire și studii sociologice. A fost totuși un efort consumator de timp să mă gândesc care sunt falsurile pe care sunteți predispuși să le credeți. Și a meritat să dobândesc câteva fire albe știindu-mă încununat cu succes.


Vă rog să-mi veniți pentru ultima dată în ajutor. Din 2004 Traian Băsescu spală pe jos cu noi. Acum când este aproape învins mă tem că i s-a alăturat un aliat electoral greu de învins: Natura.

Nu cu mult timp în urmă spuneam că este „comic că revista Natura se ocupă de lucrarea mea”, am văzut zilele trecute un lucru și mai comic prin faptul că revista Natura este preocupată decine va câștiga alegerile parlamentare, dar acum este de-a dreptul absurd ca însăși Natura să se implice în a împărții sorții îzbândei aruncând cu ninsori și ploi tocmai în zonele unde dumneavoastră locuiți cu preponderență - și încă tocmai în ziua alegerilor.


Vă mulțumesc,

al vostru Victor Ponta.

Atenție.

Acest text este un pamflet. Rugăm să fie tratat ca atare.

Alegeri Parlamentare

Sunday, Dec 9th, 7pm

Romania