mummies voor dummies

Tom en Marloes

Wat is een mummie?

Als een mens dood is, gaat zijn lichaam over tot ontbinding. Dit komt door bacteriën die in de lucht, in de aarde, maar ook in het menselijk lichaam zitten. Maar soms krijgen bacteriën geen kans. Als het bijvoorbeeld heel koud of heel droog is. Dan kun je dode mensen wel bewaren.

Mummies zijn dode lichamen van mensen of dieren, die niet zijn vergaan. Er zijn twee soorten mummies: natuurlijke en door mensen gemaakte mummies.

Natuurlijke mummies zijn bij toeval bewaard gebleven lichamen. Bijvoorbeeld doordat ze begraven werden in de woestijn; het droge hete zand droogde het lichaam uit. Het lichaam kan ook bewaard zijn gebleven door bevriezing of doordat het in zure grond ligt.

Doordat de mensen dit bij toeval ontdekten, leerden ze hoe ze lichamen moesten bewaren. Dat heet mummificeren.

Waarom mummificeerden de Egyptenaren hun doden?

De Egyptenaren geloofden dat de ziel van een mens, de ba, onsterfelijk was. Als iemand doodging, vloog de ba uit het lichaam, de zon achterna. 's Nachts moest de ba weer veilig in het lichaam kunnen terugkeren. Daarom was het belangrijk dat het lichaam zo goed mogelijk bewaard bleef. Als het lichaam zou vergaan, kon de ba niet terugkeren en stierf hij een tweede dood. De ka, de levenskracht van de overledene, bleef in leven met voedsel dat in het graf werd gelegd.

Rijke Egyptenaren lieten hun lichaam mummificeren en in een mooi graf leggen. Hoe rijker of belangrijker de overledene was, des te meer aandacht werd er besteed aan het mummificeren. De lichamen van arme mensen werden, net als vroeger, in de woestijn begraven, waar ze vanzelf uitdroogden.

mummificeren

Het dode lichaam werd naar een werkplaats gebracht. Vaak waren dit tenten die dichtbij de begraafplaats lagen. Speciaal opgeleide priesters gingen daarna bezig met de mummificatie van het lichaam. In de Egyptische traditie werden de hersenen via een haak door de neusopening uit het hoofd verwijderd. Via een snede in de zij met een vuurstenen mes werden de ingewanden uit het lichaam verwijderd, waarna men indroging bewerkstelligde door het lichaam gedurende 70 dagen in vaste natron te leggen. Natron is een mengsel van zout en natriumwatercarbaat (natriumbicarbonaat) dat wordt gevonden aan de randen van zoutmeren in de Egyptische woestijn. Wadi natroen was een belangrijke vindplaats. Vervolgens gaf men het lichaam een bad in bewarende stoffen, en werd het lichaam ingewikkeld met linnen doeken. De verwijderde inwendige organen werden in speciale potten gedaan, de canopen, en afzonderlijk meegegeven.

De mummie werd daarna in een mummiekist of sarcofaag gelegd. Er werden in het graf eten en drinken neergezet en ook grafgiften.

Egyptian Mummification
Big image

Toetachamon

De sarcofaag op de afbeelding hier boven was van Toetachamon.

Hij was één van de grote farao's.

Zijn naam betekent : "Levend evenbeeld van Amon".

Zijn troonnaam Nebcheperoere betekent: "Heer van de manifestaties van Ra".

De Rosseta stone.

Door de hiërogliefen weten we wat de oude Egyptenaren deden als gewoonte.

Door een grote steen: de Rosseta stone , weten we wat deze hiërogliefen betekenen.

Boven aan die steen staan hiërogliefen en er onder staat dezelfde tekst in het Grieks.

De muziek van de egyptenaren.

Song of the Pharaohs

De sociale rangorde van de mensen.

1.Farao

2.Minister,Ambtenaren en de priesters

3.Ambachtslieden

4.Boeren

5.Slaven

De wapens en wagens van de oude egyptenaren

wist je dat....

...er ook wel eens iets mis ging bij het mummificeren? Soms ontbreken er lichaamsdelen of bestaat een mummie uit lichaamsonderdelen die onmogelijk van één persoon kunnen zijn geweest! Dat kan betekenen dat ze vroeger twee dode mensen door elkaar hebben gehaald.


...de meeste gemummificeerde katten een niet-natuurlijke dood stierven? Schade aan de nekwervels van een aantal onderzochte kattenmummies wijst erop dat ze waarschijnlijk speciaal werden gefokt en op jonge leeftijd de nek om werden gedraaid voor mummificatie. Wreed hoor!


...mummies in de 19de eeuw als brandstof werden gebruikt en soms ook voor vreemde medische brouwsels? Brrrrr!