Milieu talk

Columns

Bewust leven in huis.

Rond het jaar 2000 waren er al zorgen om het milieu. Toch gebruikt de doorsnee Nederlander nauwelijks groene stroom of zonnepanelen.”

Als je een steentje bij wilt dragen aan het ‘niet-achteruit-gaan-van-de-milieu, dan hoef je niet gelijk zo groot te starten. Begin eens met het bewuster bezig zijn met die energie slurpende apparaten, zoals bijvoorbeeld met die treinrails op de zolder. Ik zeg niet meteen dat je vrijdag alles in de prullenbak moet smijten, maar je kunt hem zo af en toe wel eens uit het stopcontact halen.


Tegenwoordig zijn er zelfs ‘milieubewuste’ apparaten te koop (denk bijvoorbeeld aan een LED Tv). Je hebt hierboven al kunnen lezen over keurmerken. Er zijn dus ook keurmerken voor apparaten en lampen. Op Google zijn verschillende sites te vinden waarop deze keurmerken duidelijk staan gerangschikt.

Ikzelf probeer ook altijd mijn oplader uit het stopcontact te halen als ik hem niet meer gebruik. Kleine moeite, groot plezier, toch?


De Nederlandse consument eet jaarlijks 43 kilo vlees. Door die grote vraag naar vlees worden grote stukken land weggehaald voor de dieren. Dit leidt tot ontbossing dus. Het is dus helemaal niet verkeerd om af en toe een dagje over te slaan met vlees eten, want minder vlees is minder vraag, dus minder productie en minder ontbossing, meer natuur! Ondanks dat vlees wel goed voor je is, kan je best een paar daagjes zonder. Je kunt ook full-time vegetariër worden, maar zorg dan wel dat je goede vervangers hebt voor de eiwitten, vitamines en mineralen die je anders binnenkrijgt. Ik geloof dat insecten een zeer goed alternatief zijn. Ik vond het idee alleen al verschrikkelijk eng, totdat ik laatst insecten at, verwerkt in een koekje. Super lekker! En als dit idee echt te eng is voor je, eet je gewoon eens een dag plantaardig voedsel. En vaker groente en fruit eten is heel gezond!


En verder? Hier nog een paar tips:

- Scheidt je afval, gooi nooit wat op straat.

- Hergebruik dingen. Doe je oude kleding niet weg, maar geef het aan een goed doel.

- Maak zelf compost!

- Probeer minder met de auto te gaan.

- Lampen vaker uitdoen en stekkers uit het stopcontact!

- Stop met het ontvangen van reclame

- Ga minder vaak in bad en douche korter (koop een timer voor onder de douche)

- Ga zo maar door….


Zuinig en bewust leven begint noodzakelijk te worden. Het is voordelig voor het milieu en voordelig voor je portemonnee!

Afval

Nederlands produceren 500 kilo afval per persoon.

Nederlandse huishoudens scheiden hiervan gemiddeld 50%. In Nederland zijn we dus al aardig goed in afval scheiden, maar het kan altijd beter.


Wat voor soorten afval zijn er?

· Glas

Ingedeeld in de kleuren wit, groen, bruin en bont.

· Papier en karton

· Groente-, fruit- en tuinafval

Dit is keukenafval en kleinschalige afval vanuit de tuin.

· Chemisch afval

Medicijnen, spuitbussen, laboratoriumafval. Hierover later meer.

· Kunststof

· Textiel (kleding)

· Blik, aluminium en andere metalen

· Houtafval

· Grofvuil

Bijvoorbeeld meubels

· Bouw en sloop afval.

· Restafval


Ja, het lijkt mij ook vreselijk veel gedoe om alles te scheiden, want als je dan een keer een maaltijd hebt gekookt moet de pot van de hak groenten bij het glas, het bakje waar het vlees in zat bij het plastic, de resten moeten bij het GFT-afval, maar weetje, het valt best mee!

Je hoeft natuurlijk niet gelijk alles perfect te scheiden en ik denk ook niet dat dit echt 100% haalbaar is. Begin gewoon met de ‘groene, de grijze en de plastic afval’.

Voor het ‘andere afval’ kun je een soort scheidingssysteem in huis maken . Dan kun je één keer per maand naar de kringloop, of waar dan ook het afval wordt verzameld, rijden om daar alles in een keer te dumpen. Dit is een superhandige optie, want het kost minder ruimte in de grijze afvalbak. Dit betekent dat je afvalbak minder vaak geleegd hoeft te worden, dus kost dat minder geld. Want laten we eerlijk zijn, dat legen van die afvalbakken, dat is duur! Bij mij thuis kost het ophalen van het restafval wel €120 per jaar! Moet je voorstellen wat voor leuke dingen je daarvan zou kunnen kopen.


Ikzelf vind het idee van afval scheiden goed en ik probeer het ook zo goed mogelijk te doen, maar waarom we het nou doen? Dat is voor mij altijd een raadsel geweest. Maar ik ben eens lekker achter mijn laptop gaan zitten om dit uit te zoeken;'


Ten eerste kunnen de afvalproducten worden hergebruikt . Hierdoor blijft er minder afval over en is er een kleine CO2 uitstoot. CO2 is schadelijk voor het milieu. Als er teveel CO2 vrijkomt, kropt het zich op in de atmosfeer. Hierdoor warmt het snel op en smelten ijskappen en stijgt de zeespiegel. Dat betekent dus ook dat verschillende diersoorten hun leefomgeving kwijt zullen raken.

Als je écht wilt weten wat jouw bijdrage is, google dan even “afvalwijzers” en dat kun je het zelf berekenen.


En als laatste: 'wat is nou chemisch afval?' Dit is afval zoals batterijen en verf. Hier zitten giftige stoffen in. Dit afval kan niet zomaar overal verbrand worden, want er komen dan chemische stoffen vrij. Daarom zijn er speciale fabrieken waar ze dit soort afval verbranden

Big image

Goed gekeurd!

Een stickertje hier, een plakkertje daar. Keurmerken zie je vandaag de dag steeds vaker verschijnen. Of het nu op een pak koffie is of op je lievelings-chocola. Keurmerken zijn er in alle kleuren en vormen. In deze volgeplakte supermarkten denk je soms dat alles een stickertje heeft. Maar dat is zeker niet waar. Ik zal je vertellen waarom je juist voor keurmerk producten moet kiezen!


Als je boodschappen doet heb je een aantal producten die je standaard mee neemt. Bij mij bijvoorbeeld de 3 euro tonijn van de jumbo. Of die 70 cent chocola van de AH. Je hebt al dat wat je wilde, dat wat je gewend bent. Waarom zou je dan nog verder rondkijken? Waarom zou ik juist die tonijn met dat ene blauwe stickertje kopen in plaats van dat wat ik gewend ben? Waarom die chocola met die groene sticker wel en niet die zonder? Heel makkelijk die keurmerken staan niet voor niets op die verpakkingen. Keurmerken geven aan dat iets onder toezicht is gebeurd. Meestal betekent dit ook dat het goed is voor het milieu. Zo kun je beter tonijn kopen die uit een fokkerij komt dan welke die uit de zee gevangen is. Want de dode zeeschildpadden die in de tonijnnetten terechtkomen zul je niet in de winkel vinden.

Niet alleen met gezond eten maar ook met chocola bijvoorbeeld kun je op stickers letten. Fairtrade stickers op chocola bijvoorbeeld. Waarom nou een chocolade reep kopen die 20 cent duurder is? Omdat het zin heeft! Die twintig cent gaan naar de mensen die moeizalig die cacao bonen van die boom oogsten. Dat stickertje is er dus niet alleen voor om mensen er bewust van te maken dat iets eerlijk is gebeurd, bovendien ook om de mensen die er aan gewerkt hebben een beter leven te kunnen geven.

Uiteindelijk zijn er bijna geen nadelen aan keurmerk producten. Ze zijn net zo, of soms zelfs, lekkerder dan de producten zonder sticker. Het enigste wat er misschien te mopperen valt is de prijs. Terwijl de prijs eigenlijk niet veel hoger is dan die van de stickerloze concurrentie. Maar de gedachte alleen dat je chocola etend goed bezig bent voor het milieu en bovendien ook nog mensen helpt, zijn die paar centjes toch zeker waard.

Waarom grijs doen als je ook een groentje kunt zijn?

Nederland het land van de windmolens. Vroeger waren ze er voor bedoeld om polders leeg te pompen. Vandaag de dag wordt een modernere versie gebruikt om energie op te wekken. Ik vind ze helemaal niet slecht staan, die windmolens. Maar niet alleen windmolens zie je steeds vaker opduiken. Sommige daken hebben nu ook zonnepanelen. Welk weer het ook is, of je lekker in het zonnetje zit of het stormt energie kan er altijd opgewekt worden. Waarom zijn sommigen dan nog steeds grijs bezig? Een groentje zijn is niet alleen goed voor het milieu maar spaart uiteindelijk ook nog eens geld! En iedereen moet toch wel toegeven dat je liever in een huis woont met zonnepanelen en een windmolen in de tuin dan naast een kokende kerncentrale.


Energie kun je dus opwekken met de zon en met wind maar ook water kan gebruikt worden om duurzame energie te leveren. Behalve zonnepanelen en windmolens is er dus nog een manier om energie op te wekken; stuwdammen. Alleen worden stuwdammen nauwelijks gebruikt in Nederland. Het bouwen ervan kost dan ook erg veel moeite en er moeten verdere maatregelen zoals vistrappen en dergelijke genomen worden. Daarom zijn de windmolens en de zonnepanelen een geliefder middel om groen energie op te wekken. Vooral zonnepanelen zie je laatste tijd steeds vaker op de daken verschijnen. Er zijn twee soorten zonnepanelen. De ene soort verwarmd water en de ander wekt elektrische energie op. Het opgewarmde water kan dan voor bijvoorbeeld de douche gebruikt worden. De elektrische energie… voor alles met een stekker natuurlijk.


Zonnepanelen zijn handig en bovendien zijn ze de laatste jaren ook nog in prijs gedaald. Zonnen, wind en water energie moet uiteindelijk alle kerncentrales en steenkoolcentrales onnodig maken. Daar hopen we op. Zodat ook nog volgende generaties van onze mooie aarde kunnen genieten. Zonder alleen smog voor ogen te zien!

Broeikaseffect smoort voort!

Het regent in stromen. Ik moet de hele dag nog op school zitten en heb dus geen zin om dat kleddernat te doen. Mijn moeder wil me vast wel even brengen en blij stap ik in de auto. Ondertussen vergeet ik wel om mijn oplader uit de stekker te halen en laat het licht in het hele huis nog mooi aan. De gasverwarming zet ik ook niet lager, lekker warm als ik terug kom toch? Ja, warm zal het worden maar niet alleen in mijn kamer. Door al het Co2 dat ontstaat zal de schade van het broeikaseffect alleen groter worden. Je kunt denken dat door het broeikaseffect Nederland een warm land wordt, maar het zal niet alleen warm worden het gaat ook meer regenen. Ik persoonlijk heb geen zin om dagelijks met een rubberboot naar school te roeien. Niet te vergeten dat de IJsberen zullen uitsterven! Voordat het zover is, wat kunnen wij er tegen doen?


Het broeikaseffect is al sinds jaren een belangrijk en groot onderwerp. Het heeft namelijk met iedereen op de aarde te maken. Niet alleen de mens maar ook alle dieren en milieuzones zullen sterk aangetast worden. De oorzaak van dit alles zijn uitstootgassen die wij, de mens, produceren. Met onze koolcentrales, brommers en auto’s zorgen wij ervoor dat allemaal Co2 de lucht in komt. Deze Co2 veroorzaakt dan een gat in de ozonlaag die de aarde voor de UV-stralen van de zon beschermd. Door dit gat dringt dan meer UV-straling door, waardoor de aarde opwarmt. Doordat de aarde gemiddeld een aantal graden warmer zal worden zullen de polen gaan smelten. Als de polen smelten zal ook de waterspiegel stijgen. Die zou er onder anderen voor zorgen dat ons lage Nederland voor 54% onderwater komt te liggen. We laten zo een behoorlijk zooitje aan de volgende generaties over. Gelukkig zijn er ook al alternatieven gevonden. Zoals elektrische auto’s of groene energie. Deze energie wordt opgewekt door iets dat (hopelijk) nooit uit zal putten. Namelijk wind water en zon. Hopelijk kunnen we zo ervoor zorgen dat de ijsbeertjes hun geliefde ijs nog een tijdje kunnen houden.


Natuurlijk kun je je bij allemaal organisaties aanmelden om te helpen. Je kunt de nieuwste milieuvriendelijke apparatuur bedenken. Maar het hoeft niet eens zo groot. Haal die stekker gewoon een keer uit het stopcontact. Laat niet de tv aan als je toch de hele tijd op je Ipad kijkt. Pak gewoon die fiets in plaats van te vragen om met de auto te worden gebracht. Uiteindelijk is een regenpak toch beter dan een rubberboot! Alle kleine beetjes helpen!