De Hongerspelen

auteur: Suzanne Collins

Over de auteur

Naam: Suzanne Collins

Geboren op: 10 augustus 1962 in Hartford

Levensloop: Suzanne Collins wou een carrière beginnen als actrice, maar ging toen toch achter de schermen werken. Ze begon in 1991 als scenario schrijfster bij televisie programma's. Nadat haar master in Dramatic Writing had gehaald ging ze werken aan televisie programma's bij Nickelodeon.

Suzanne was genomineerd voor de Writers Guild of America voor medewerking aan het schrijven van de kerstspecial Santa Baby!

Later begon ze met kinderboeken schrijven. Voor het boek Gregor de Bovenlander werd ze geïnspireerd door het boek Alice in Wonderland. Ook liet ze zich inspireren door de Griekse mythologie voor de Hongerspelen trilogie.

Kernwoorden

toekomst (post-apocalyptisch) - dapper - strijden - opoffering - overleven - manipuleren

De schrijfster verkreeg haar inspiratie voor dit verhaal door:

De Griekse mythe: Theseus en de Minotaurus

Ook de jeugdtrilogie The Maze Runner is geïnspireerd op de mythe

Big image

samenvatting

Katniss Everdeen woont in wat vroeger Noord-Amerika was, maar nu Panem is. Verdeeld in 12 districten, en een leidende hoofdstad het Capitool. Vroeger waren dit er 13, maar doordat district 13 in opstand ging tegen het Capitool. Werd het compleet gebombardeerd. Om te zorgen dat er niet weer een opstand komt, worden er elk jaar de Hongerspelen gehouden. Dit betekend dat er uit elk district een jongen en een meisje worden uitgeloot. Om vervolgens in een arena te vechten tot er één persoon overblijft. Dit gevecht word als een realityshow uitgezonden en iedereen is verplicht te kijken.

Katniss haar zusje word uitgeloot om mee te doen aan de Hongerspelen. Katniss kan dit niet laten gebeuren, want ze weet dat haar zusje dit nooit zou overleven. Dus gaat ze vrijwillig voor haar in de plek.

Boodschap van het boek

Dat niet altijd alles zo goed is als het lijkt. Het Capitool doet bijvoorbeeld alsof het erg gul is en dit echt het beste is voor alle mensen. Terwijl je duidelijk kan zien dat alles erg oneerlijk is verdeeld, en alles alleen in het voordeel is voor het Capitool. Maar omdat de mensen altijd bang zijn, vooral na wat er met district 13 is gebeurd toen zij in opstand gingen. Durft niemand tegen het Capitool in te gaan. Dit boek laat zien, dat door slim te zijn, niet bang te zijn en door hoop te hebben je heel erg ver komt.
The Hunger Games (2012) - Official Theatrical Trailer