Leverbot bij schapen

Aysenur Akman 332

Leverbot

Waar komt het voor en wanneer?

Het komt voor in natte gebieden in Nederland. Het komt door een kleine poelslak (Galba Truncata) als tussengastheer. Ze leven in greppels en slootranden die langere periodes nat blijven. Leverbot wordt steeds erger met de jaar. In het jaar 2012/13 zijn er veel schapen gestorven. In droge tijden krijgt de poelslak het moeilijk dan breidt het leverbot ook niet uit.

Hoe weet je dat het om leverbot gaat?

Je hebt twee soorten aandoeningen. Acute leverbot en chronische leverbot.

Acute leverbot houdt in dat de galgangen zijn gevreten. De schaap sterft plotseling vroeg in de winter. De dieren zijn bleek, kunnen diarree hebben en soms ook een waterbuik. De lever ziet er uit als een bloederige massa. Zelfs na een behandeling kunnen de lammeren sterven doordat de lever ernstig schade heeft.

Chronische leverbot houdt in dat de dieren niet meer groeien. Ze krijgen een doffe vacht, gele slijmvliezen en uiteindelijk kunnen de dieren sterven. Bij ernstige gevallen kan verwerpen optreden. De dieren die drachtig zijn komen in de problemen aan het einde van de dracht doordat ze niet meer in conditie zijn met een slechte lever.

Hoe is het aan te tonen?

Je kan een mestonderzoek doen. Het liefst kan je het in februari doen. Liefst 5 dieren gemengd uit een leeftijdsonderzoek. Meld wel dat het gaat om de leverbot.

Ook kan je een bloedonderzoek laten doen. Is een veel snellere manier om er achter te komen. Hiermee weet je het zeker.

Hoe pak je het aan?

Je hebt verschillende medicatie zoals:

 • Endex

 • Fasinex

 • Flukivercombi

De meeste producten zijn op basis van triclabendazol. Dit zijn niet zomaar medicatie. Ze zijn er om de slakken te bestrijden. Alleen ontwormingsmiddel zal niet helpen. Om leverbot niet te verspreiden moet je het in mei herhalen voor de zekerheid. Ook voor de zekerheid een mestonderzoek doen.

Hoe voorkom je het?

Leverbotten kunnen bij schapen 10 jaar oud worden. Als je een schaap koopt kun je het beste vragen naar een leverbotgeschiedenis. Zelfs de gezonde dieren kunnen ze meedragen. Hou het nieuws bij.

Zelf kan je het niet echt voorkomen, je kan het alleen bestrijden. Je kan er niet voor zorgen dat het gebied droog blijft. Wat je wel kan doen dat het zich niet verspreid is de dieren in quarantaine zetten.

Risico

 • Lammeren in hun eerste weidegang. Dat ze voor het eerst naar buiten gaan hebben ze niet zo'n goeie weerstand

 • aanvoer van lammeren in de zomer

 • na een seizoen van regen. Natte gebieden loop je veel risico

 1. Hoe groot is de risico en wanneer?

 2. Wat doet het met de dieren?

 3. wat voor soorten leverbotten bestaan er?

 4. Wat doen ze met de dieren?

 5. waar en wanneer komt het meest voor?