Tumoren (in blaas en nieren)

Laura, Dylan, Stefan

Tumoren in de blaas

Blaaskanker komt net als bij de mens, ook voor bij de hond en kat. De symptomen lijken erg op die van een blaasontsteking en het hebben van blaasstenen. Soms kan er helemaal niet meer geplast worden. Klachten blijven aanwezig na één of meerdere antibioticum kuren.

Symptomen

Bij katten merken we net zoals bij de hond aan bloederige urine, vaak urineren, kleine beetjes plassen en smos slijmerige uitvloeiing. Vaak zijn de klachten weken tot maanden lang aanwezig. Bij het voelen van de buik, zal je vaak een harde bal voelen.

Diagnose

De diagnose wordt gesteld na een verhaal van typische hardnekkige symptomen voor blaasproblemen. Er moet onderscheid gemaakt worden van een chronische blaasontsteking door middel van:

- Buikpalpatie (Harde blaas)

- Rectaal onderzoek bij teven (Urinewegverdikking)

- Urineonderzoek en cytologie van bezinksel (bloed, tumorcellen)

- Röntgenonderzoek met luchtcontrast

- echoscopie

- Scopie van de blaas (alleen bij teven mogelijk)

- Evt. CT-scan en MRI-scan


Er zijn genoeg diagnostische mogelijkheden om het zeker te stellen dat er sprake is van een blaastumor

Blaastumor

Behandeling

Net als bij andere vormen van kanker is het cruciaal er snel bij te zijn en snel in te grijpen. Meestal bevindt de tumor zich op een vervelende plaats in de blaashals, waardoor opereren vaak geen zin heeft.


De meest toegepaste behandelingen bij blaaskanker zijn:

- Operatie

- Blaasspoeling met medicijnen

- Uitwendige bestraling

- Inwendige bestraling

- Chemotherapie


Vaak is een combinatie van deze behandelingen nodig. Als de tumor zich alleen in de blaas bevindt, is meestal een in opzet genezende behandeling mogelijk. Dit heet een curatieve behandeling.

Prognose

Bij oppervlakkige tumoren die langzaam groeien en zich langzaam delen, is het risico van overlijden door blaaskanker kleiner dan 5%. Dit risico kan oplopen tot 15 tot 20% bij tumoren die snel groeien en zich snel delen of die al bijna tot in de spierlaag van de blaas zijn ingegroeid. Het overlevingspercentage na vijf jaar is iets slechter bij tumoren die in de buitenste spierlaag zijn ingegroeid, want het risico van overlijden loopt daarbij mogelijk op tot 20 tot 35%.

Preventie

- Minder voer met vet eten

- Meer fruit en groeten

- Lichamelijk actief zijn

- Zorgen voor een gezond lichaamsgewicht