Zindelijkheid

Hoe help ik mijn kind om zindelijk te worden?

zindelijkheid

Zindelijkheidstraining is je kindje helpen en dus trainen om zindelijk te worden. Zindelijk zijn betekent dat het kind niet meer in de luier poept en plast maar op de wc of op het potje. Bij het ene kind duurt het volledig zindelijk worden langer als bij het andere, het ene kind is het binnen een maand en een ander doet er een halfjaar over of zelfs langer, dit is heel normaal. Vaak zijn meisjes eerder zindelijk dan jongens.

Wanneer is je kind hier aan toe?

Lichamelijk

De peuter moet er allereerst zelf lichamelijk aan toe zijn om zindelijk te worden, dit is het geval wanneer het kindje leert van het automatisch laten gaan naar het leren van het beheersen van de sluitspier.


Cognitief

Wanneer het kindje aangeeft dat het gepoept of geplast heeft in de luier, dit is een teken dat het kindje er aan toe is om zindelijk te worden. Je moet het kindje niet dwingen om zindelijk te worden, dit gaat alleen maar tegenwerken. Het gaat hier echt om wat het kind zelf aangeeft, dat is heel belangrijk.


Bewustwording

Wanneer een kind tussen de anderhalf jaar en twee jaar oud is krijgt deze het gevoel dat de blaas vol is, pas wanneer het kindje zich hier bewust van is kan deze de plas ophouden. Dus pas wanneer een kind ongeveer twee jaar is kun je er pas over na gaan denken om te beginnen met zindelijkheidstraining.


Dwarse periode

Als het kind in een dwarse periode zit is het moeilijker om te starten met de zindelijkheidstraining, dit heeft zeer waarschijnlijk ook geen resultaat omdat het kind niet mee wil werken.

Hoe kun je het aanpakken?

Je kindje voorbereiden

Je kunt het kindje meenemen naar de wc op het moment dat je zelf naar de toilet moet, hierbij kun je het kindje precies vertellen welke handelingen je verricht. Hierdoor word het kindje vaak nieuwsgierig naar het toilet. Ook zou je het kindje eens zonder luier kunnen laten spelen, wanneer het kind dan plast word het kind er bewuster van dat dit gebeurt.


Starten met het potje

Meestal begint het kindje eerst op het potje, wanneer een kind direct op het toilet wil kan dit ook, dit kun je doen door middel van een toiletbril verkleiner.

Het potje kun je in het begin, wanneer het kindje nog moet wennen aan het potje, het beste op een plek zetten waar je kindje veel speelt en dus veel is. Op deze manier kan het kindje tijdens het spelen het potje erbij betrekken en er met kleren aan op gaan zitten.


Proberen

Wanneer een kindje dit een aantal keer heeft gedaan kan er geprobeerd worden om het kindje zonder luier eens op het potje te zetten. Wanneer het kindje niets doet op het potje geeft dit niet, word niet boos en reageer niet teleurgesteld op het kindje, dit zal alleen maar negatief gaan werken. Wanneer het kindje echt niet wilt kun je ook het gaan belonen, bijv. door middel van een plas kaart, dit is een papier waar het kindje elke keer als deze op het potje geplast heeft een sticker op mag plakken.


Het eerste plasje

Wanneer het kindje het eerste plasje op het potje gedaan heeft is het erg belangrijk dat je het kindje beloont, dit mag je erg overdrijven omdat het van groot belang is, op deze manier kan het kindje worden gestimuleerd om het nog eens te doen.


Het potje legen

Daarna kun je samen het potje in de wc legen en doorspoelen, zo kan het kindje zien wat er met het plasje gebeurd. Let wel op met het doorspoelen dit kan het kind als eng ervaren. Het kind kan het ook lastig vinden dat het zomaar weggaat of dat ze zelf in het toilet vallen en mee kunnen spoelen.


Plas zindelijk

Wanneer het kindje eenmaal op het potje heeft geplast zal deze al snel de gehele dag plas zindelijk zijn, ’s nachts duurt vaak wat langer. Nadat het kindje vertrouwt is geworden met het potje kan het potje naast het toilet gezet worden zodat het naar het toilet/potje gaat op één bepaalde plek. Op deze manier is dit herkenbaar voor het kind.


Poepen

Poepen op het potje is vaak lastiger voor het kind, het enigste wat je kunt doen is het kind stimuleren om ook te gaan poepen op het toilet. Het is erg belangrijk dat je het kind niet dwingt, ook is het net zo als bij het plassen: wanneer het kindje heeft gepoept op het potje je het kindje beloont, ook hier mag je dit weer erg overdrijven, omdat dit van groot belang is. Wanneer het kindje niet het gewenste resultaat laat zien geeft dit niet, word vooral niet boos of teleurgesteld op het kindje, dit werkt alleen maar tegen.


Hier een voorbeeld van en sticker beloningssysteem:

Hulp zoeken

Neem contact met de huisarts op als:

· Het kind ouder als zes jaar is en nog niet zindelijk is.

· Het kind al zindelijk was maar zonder duidelijke oorzaak regelmatig weer in zijn/haar bed of

broek gaat plassen.

· Het kind in de eerste vijf levensjaren een blaasontsteking gehad heeft.

Tips

· Laat het kindje niet tegen zijn wil op het potje/toilet zitten.

· Leer jongens om hun plas goed in het potje/wc te richten, dit kan eventueel de papa voordoen.

· Voor sommige kinderen werkt de plas kaart met stickers erg goed om het kind te motiveren.

Voor verdere informatie kunt u terecht bij het consultatiebureau.