economie met obesitas

Wat zijn de kosten voor iemand met obesitas

Het probleem

obesitas, het is een opkomend probleem in deze maatschappij.

Maar hoe erg is het nou eigenlijk?

Wat als we nou kijken bij een doorsnee persoon met obesitas wat zou dat kosten?

En hoe kunnen wij dit weer terug draaien tot het minimum.

Waarmee kunnen we dit oplossen.

Dit wil ik laten zien in deze flyer.

Medische kosten.

Een gezond mens met een normale leefstijl is goedkoop, deze blijft gezond dus de ziekte kosten blijven relatief laag, plus dat is het voor de persoon ook beter want je lichaam kan meer arbeid verrichten en is minder snel moe. over het algemeen is een gezond mens goedkoop.

De medische kosten van een persoon met obesitas loopt ongelofelijk hoog op.

Uit onderzoeken in gebleken dat het jaarlijks meer dan 3 miljard euro kost!

1,2 miljard zijn hier van alleen al de medische kosten.

2 miljard word gekoppeld aan de arbeidsongeschiktheid.

Men verwacht dat de kosten oplopen tot 4, 5 miljard!

Dit komt heel veel door medische ingrepen maar ook door de gevolgen die er ontwikkelen bij obesitas, suikerziekte is hier een voorbeeld van. Maar mensen die ook dikker zijn kunnen zich veel minder gemakkelijk verplaatsen en ook in huis word dit vaak een probleem zoals met traplopen. Vaak worden hier ook ingrepen gedaan bij verzekering maatschappijen, zoals een tilliften, leuningen door het hele huis heen, etc. dit kost niet alleen de verzekeringen klauwen met geld maar ook de premie betaler want het geld moet ergens wegkomen en te dikke mensen die niet aller daagse activiteiten kunnen doen kunnen ook moeilijk zelf hiervoor betalen.

Wie betaald dit?

hoe gaan wij voor deze kosten opdraaien? Moeten de mensen die gezond en goed leven opdraaien voor de mensen die dit niet doen? Psychiater en marathonloper Bram Bakker en Rob Oudkerk, huisarts, ex-politicus en lector Leefstijlverandering bij jongeren, willen dat de ziektekostenpremie wordt gekoppeld aan de leefstijl van mensen. Mensen die ongezond leven, betalen meer premie. Maar het is nog niet ingevoerd, de ideeën zijn er maar het moet nog uitgevoerd worden. Helaas zijn dus de gezonde mensen hiervan de dupe.

kunnen wij dit ook voorkomen?

We zijn al aan de late kant met dit maatschappelijk probleem. Maar hoe gaan wij dit aanpakken? Het beste is dit aanpakken bij de wortels. De nieuwe generatie, de kinderen.

Dit is onze hoop om de kosten weer terug te draaien tot een minimum dit is onze hoop om weer gezond te leven, het is niet alleen beter voor de mensen maar ook voor onze portemonnee.

Wij moeten kinderen laten beseffen wat obesitas is en hoe je het niet krijgt, gezonde leefstijl geven, wat goed en slecht voor je is en vooral de kinderen weer laten bewegen.

Dit is zeer belangrijk. Dit moeten wij meer stimuleren. Het beste kunnen we dit doen door als eerst de ouders van de kinderen dit leren. laten zien hoe je gezond kookt, laat ze op een sport gaan en laat de kinderen niet meer dan een bepaald aantal uur per dag achter de tv etc.

Veel mensen weten tegenwoordig niet meer wat gezond leven is, wat we hier aan moeten voldoen. Dit is dus iets wat wij moeten aanpakken. Ervoor zorgen dat we opstaan ontbijten, naar ons werk of school gaan, niet snacken in de middag maar gezond eten zoals volkoren brood met 15+ kaas, en niet vette snacks naar binnen werken. Na school of werk nog even een uurtje sporten en een gezonde maaltijd eten en geen kant en klare opwarm menuutjes eten. En wat ook heel belangrijk is, goede rust pakken en niet te laat op bed gaan, na een lange dag heeft het lichaam rust nodig dit is gezond en goed voor je. Dit zijn simpele dingen die wij zo kunnen doen maar omdat veel mensen er geen besef van hebben word dit snel vergeten en niet gedaan, een goed middel is hier campagnes van maken en dit helder maken aan de mens, want hoe minder mensen er dik zijn hoe minder wij er voor hoeven op te draaien.

Deze flyer is gemaakt door Jelmer van der Meulen.

De bronnen zijn allemaal van internet en uit eigen kennis die ik onder andere al wist en van school heb meegekregen.