Darmonderzoeken

Sigmoïdoscopie

Wat is sigmoïdoscopie?

Een sigmoïdoscopie is een kijkonderzoek van de endeldarm en het laatste deel van de dikke darm.Een sigmoïdoscopie wordt uitgevoerd met een endoscoop. Een endoscoop is een flexibele slang. Aan het uiteinde van de slang zitten een klein lampje en een camera. Het lampje zorgt ervoor dat de arts de binnenkant van uw darm goed kan bekijken. De camera is verbonden met een beeldscherm waarop de arts het onderzoek kan volgen. De beelden kunnen worden bewaard waardoor de arts de beelden na het onderzoek nog eens rustig kan bekijken.Met een sigmoïdoscopie kan een arts vrijwel alle darmafwijkingen in het laatste deel van uw darm opsporen.

Waarom een sigmoïdoscopie?

Door middel van een sigmoidoscopie is het mogelijk afwijkingen zoals darmuitstulpingen, zwellingen, poliepen en/of ontstekingen in de darmen te zien. Het is een non-invasief onderzoek en geeft een duidelijk beeld van de darm en eventuele afwijkingen in de darm. Het is in vergelijkbaar met een coloscopie, het is minder intensief qua voorbereiding en uitvoering.

Voor het onderzoek.

Het is voor het onderzoek noodzakelijk dat het laatste deel van uw dikke darm helemaal schoon en leeg is. De voorbereiding kan bestaan uit dieetadviezen en het laxeren van uw darm.


Dieet

Vanaf een bepaald tijdstip mag uw meestal alleen nog heldere dranken gebruiken zoals water, thee, bouillon en limonade zonder koolzuur. Afhankelijk van het tijdstip van het onderzoek mag u op de dag van het onderzoek soms licht ontbijten.


Laxeermiddel

Op de dag voor het onderzoek krijgt u meestal laxeermiddelen voorgeschreven die de darmwand prikkelen. Deze medicijnen stimuleren de darmbeweging en zorgen ervoor dat de ontlasting sneller uit het lichaam verdwijnt. Mogelijke bijwerkingen van deze middelen zijn buikkrampen, buikpijn, een opgeblazen gevoel, misselijkheid en soms braken. Neem bij ernstige bijwerkingen contact op met uw behandelend arts.

Procedure

Sigmoïdoscopie is een procedure waarbij een arts of verpleegkundige kijkt in het rectum en sigmoid colon, met behulp van een instrument genaamd een sigmoïdoscoop. Je gaat liggen en dan word er via een doorgang in je lichaam het buisje naar binnen gebracht. Het ligt aan wat er onderzocht moet worden, via waar de buis word ingebracht. Dat kan via de mond, anus, maar ook via de baarmoedermond en de plasbuis.

Complicaties

Hoewel een sigmoïdoscopie over het algemeen een veilig onderzoek is, kunnen er in een enkel geval complicaties optreden. Wanneer de patiënt een kalmeringsmiddel gebruikt, neemt de kans op ademhalingsproblemen en/of stoornissen in de hartfunctie toe. Dit risico ondervangt de arts door via het knijpertje op vinger of oor voortdurend controle uit te oefenen.
Wat soms kan gebeuren, is dat er tijdens het onderzoek een scheurtje of gat in de darmwand optreedt. Dit heet perforatie. Klachten die bij perforatie optreden zijn: buikpijn en in een later stadium - koorts. Het is daarom noodzakelijk meteen contact op te nemen met een MDL-arts wanneer deze klachten zich na het onderzoek voordoen.

Nazorg

De arts die de sigmoïdoscopie uitvoert, bespreekt direct na afloop zijn bevindingen. De uitslag van eventueel weefselonderzoek is uiteraard niet direct beschikbaar. Wanneer de patiënt een kalmeringsmiddel toegediend heeft gekregen, kan hij bij het aanhoren van de uitslag nog suf zijn.
Wanneer de patiënt na thuiskomst klachten als toenemende buikpijn en of koorts krijgt, moet direct contact op worden genomen met de arts die het onderzoek verricht heeft. Een klein beetje bloedverlies na afloop is normaal. Zeker wanneer er stukjes weefsel zijn weggenomen. Wanneer de patiënt grotere hoeveelheden bloed verliest, moet eveneens contact met de arts opgenomen worden.
Endoscopy video: A normal sigmoid colon