Leukemie

Leven met kanker

wat is leukemie?

leukemie is een kanker in de bloedcellen. Kanker is een ongeremde deling van lichaamscellen.

Bij leukemie is er sprake van een ongecontroleerde deling van bepaalde witte bloedcellen.

Er zijn verschillende vormen van leukemie. Er wordt onder meer onderscheid gemaakt in acute leukemie en chronische leukemie. Deze vormen verschillen van elkaar in de mate van rijping van de abnormale cellen:

  • Bij acute leukemie rijpen de bloedcellen in het beenmerg niet uit. Deze onrijpe cellen komen massaal in het bloed terecht of sterven al af in het beenmerg. In beide gevallen ontstaat er een tekort aan rijpe witte bloedcellen, waardoor meestal al binnen enkele weken klachten optreden.
  • Er is sprake van chronische leukemie als de cellen nog redelijk goed uitrijpen. Het kwaadaardige proces verloopt veel trager, waardoor klachten lang kunnen uitblijven.

Acute Leukemie

Wat gebeurt er met je lijf?

vaak gebeurt dit alleen in het beenmerg. Door de woekering van abnormale cellen in het beenmerg komt de productie van de normale bloedcellen in het gedrang. Dit uit zich in bloedarmoede en/of een gestoorde bloedstolling.

Na verloop van tijd komen de abnormale cellen in de bloedbaan en soms ook in de organen terecht. Bepaalde weefsels kunnen dan overvol raken met abnormale cellen. Dat is onder meer te merken aan vergrote lymfeklieren, een vergrote milt en/of een vergrote lever.