6. Usability

Web ABC

Wat is usability?

Website usability staat voor de gebruiksvriendelijkheid van een website.

Het is wat jij als gebruiker op een website ziet. Het maakt je wegwijs, het zorgt dat jij (zonder dat jij het 1 keer hebt gezien) weet waar alles staat.

Voorbeeld: Een middelbare schoolsite


De websitebouwer moet ervoor zorgen dat jij als leerling/gebruiker weet waar (zonder ook maar 1 keer na te denken) waar het staat onder welk kopje. Dat is usabilty.


Jij bent een 1ste jaars leerling aan een middelbare school en je komt voor het eerst op de schoolsite. Jij hebt opdracht gekregen om te kijken hoeveel docenten op de school les geven.


De bouwer kan bijvoorbeeld een hoofdkopje "de school" noemen.

Als jij met je muis hier over heen gaat komen er andere subkopjes tevoorschijn die met "de school" te maken hebben. Zoals "agenda", "docenten", "mentoren", en "opleidingen".


Jij als leerling/gebruiker moet dan gelijk weten dat je bij subkopje "docenten" hoort, omdat jij wil weten hoeveel docenten op de school zitten.


Steven Krug, schrijver van het boek "don't make think" is een inspiratie voor vele web-bouwers, desingers en schrijvers.

Hij zegt zelf ook 'zodra een gebruiker ook maar een seconde moet nadenken als hij op een site zit, heb je als web-bouwer iets fout gedaan'!


Quentin Jong A Tai

MM1C