adidas

het merk met de 3 strepen

Big image

Voorwoord

ik heb voor dit onderwerp gekozen omdat ik aan het kijken was voor nieuwe schoenen. Ik zag toen de nieuwste adidas superstar sneakers en toen kwam ik op het idee om mijn werkstuk over dit merk te doen.

Inhoudsopgave


 • hoofdstuk 1: Hoe is adidas ontstaan
 • hoofdstuk 2: Welke producten heeft adidas
 • hoofdstuk 3: De logo's
 • hoofdstuk 4: Adidas en sponsoring
 • hoofdstuk 5: De concurrenten
 • hoofdstuk 6: Kledinglijn van adidas
 • hoofdstuk 7: De schoenen van adidas
 • hoofdstuk 8: Waar kun je adidas artikelen kopen

Inleiding

Mijn werkstuk gaat over Adidas. Adidas is sportmerk die heel veel producten verkoopt voor veel verschillende sporten. Ik vertel iets over de geschiedenis van Adidas, de sponsoring, de kleding, de schoenen en concurrenten. Veel lees plezier !

Hoofdstuk 1: Hoe is adidas ontstaan

Het begin van Adidas

In 1924 werd adidas opgericht door Adolf en Rudolf Dassler. Ze woonde in Duitsland, Adolf werd door iedereen Adi genoemd. Na 24 jaar verliet Rudolf het bedrijf. Het bedrijf heette toen: "Gebrüder Dassler Schuhfabrik". Rudolf begon een eigen bedrijf, hij noemde dit Puma. Adi bedacht na het vertrek van zijn broer het beroemde 3 strepen logo en veranderde de naam in Adidas. Door de Olympische Spelen en het Duitse voetbalelftal werd Adidas een wereldberoemd merk.In 1978 overleed Adi Dassler op 78 jarige leeftijd. Na zijn dood nam zijn vrouw 6 jaar het bedrijf over. Ook zij ging dood , hun zoon Horst werd toen de baas. Deze zoon ging 3 jaar na zijn moeder ook dood en adidas kreeg het erg moeilijk.

Door een beroemde hiphop band uit de Jaren 80 werd het merk adidas opnieuw bekend. In hun video clip werden de adidas schoenen gepresenteerd. In 1986 maakte deze band zelfs een nummer dat My Adidas heet.

Adidas werd nog steeds geleid door de familie Dassler. In 1990 verkopen zij 80% van de aandelen Adidas aan de omstreden fransman Bernard Tapie. Deze laat het bedrijf failliet gaan. Adidas komt nu in handen komt van een Franse zakenman Robert Louis-Dreyfus. Hij zorgt ervoor dat Adidas uiteindelijk als Adidas AG naar de Duitse beurs gebracht wordt. De Adidas Group is al weer jaren zeer succesvol en heeft naast het eigen merk ook andere bekende merken: TaylorMade en (sinds 2005) Reebok.

hoofdstuk 2: welke producten heeft adidas

 • Adidas heeft heel veel producten namelijk:

 • Schoenen
 • Kleding
 • Accessoires
 • Sweaters

 • Leggings
 • Trainingspakken
 • T-shirts
 • Sokken
 • Handschoenen
 • Broeken
 • Winterjassen
 • Sportkleding
 • Sportschoenen
 • Sporttassen
 • Eigenlijk hebben ze dus op al het gebied wel producten, de producten hebben wel altijd met sport te maken, maar steeds meer mensen dragen de producten ook in de vrije tijd.
 • Het is een echte modetrend geworden om adidas schoen onder een spijkerbroek te dragen. Over schoenen en kleding ga ik nog meer vertellen in hoofdstuk 6 en 7.
 • Ik heb foto's toegevoegd van de andere producten.
 • hoofdstuk 3: de logo's

  Adidas heeft twee kledinglijnen. De eerste lijn met het klassieke logo,dit is de vorm van een blad. Dit logo zie je vooral op de vrijetijdskleding.De tweede lijn is de performance-lijn, dit is het strakke, moderne, drie schuine strepen-logo. Dit was eigenlijk bedoeld voor de sportafdeling van adidas. We merken dat het verschil tussen deze twee lijnen steeds kleiner wordt. De kledinglijn met het blad zie je het meest op vesten en schoenen. Dit bladvormige logo uit 1972 was tot en met 1996 het vaste logo van het merk, daarna werd het opgevolgd door het strakke drie-strepenlogo
  Big image
  Big image

  hoofdstuk 4: Adidas en sponsoring

  Adidas is al vanaf 1954 de sponsor van het duitse voetbalelftal, ook hebben ze een contract met het Spaanse en Argentijnse voetbalelftal. Daarnaast is Adidas hoofd sponsor van de FIFA World Cup, sponsor van de scheidsrechters uniformen en hebben zij de WK-bal Brazuca ontworpen. Puma sponsort naast bijna alle Afrikaanse teams, maar ook Italië, Uruguay en Zwitserland.

  Een van de eerste atleten die in het merk adidas sportte was Jesse Owens , hij won vier gouden medailles op de Olympische Winterspelen van 1936. Dit zijn ook nog bekende sportmensen die gesponsord werden door Adidas: Muhammad Ali(bokser), David Beckham(voetballer), Lionel Messi(voetballer) Robin van Persie(voetballer), Andre Agassi(tennisser), Dirk Kuijt(Voetballer) en Luis Suarez(voetballer  Verder hebben sponsoren zij teams van American Football, boogschieten, honkbal, basketball, boksen, schermen, golf, rugby en hockey, eigenlijk van alle sporten

  hoofdstuk 5: De concurrenten

  Adidas kreeg aan het einde van de 20e eeuw het moeilijk omdat Nike een goede concurrent was. Nike verkoopt dezelfde als Adidas. Ook doet Nike veel aan sponsoring. Adidas ging zich ook bezig houden met wintersport artikelen en de golfsport. Toen het merk Reebok ging overnemen gaat het weer beter met Adidas.


  Andere concurrenten zijn ook :

  Puma

  Lotto

  Nike

  hoofdstuk 6: kleding lijn van Adidas


  Adidas heeft twee kledinglijnen, namelijk Adidas sport en Adidas originals. Zoals de naam al duidelijk maakt verkoopt adidas sport het meest sportkleding en Adidas originals verkoopt veel meer dagelijkse kleding.

  Je kan Adidas originals eigenlijk het best kopen bij een Adidas store. Dat is een winkel of webwinkel die alleen Adidas producten verkoopt.

  De Adidas sport producten kun je op veel meer plaatsen kopen, in de Adidas store of in een sportzaak of sportafdeling van een warenhuis. Bijvoorbeeld bij: Aktiesport, Sport2000, Bijenkorf of V&D.

  Adidas Originals heeft vele verschillende modeontwerpers, een voorbeeld daarvan zijnJeremyScott en Stella McCartney.

  Deze modeontwerpers ontwerpen onder andere schoenen, jassen, tassen en horloges. Je kan vaak al aan de kleding zien wie de modeontwerper is.

  Als je wilt weten wanneer er welke aanbiedingen zijn kan je lid van Adidas worden, je geeft je E-Mail adres door en je gegevens. Daarna ontvang je per mail de aanbiedingen.

  hoofdstuk 7: De schoenen van Adidas

  Adidas is in eerste instantie bekend geworden door de voetbal en sportschoenen

  vlak na de Eerste Wereldoorlog maakte Adolf Dassler zijn eerste sportschoenen. Dit was makkelijker gezegd dan gedaan, vanwege de schaarse materialen die nog beschikbaar waren na de oorlog. Hij gebruikte voor deze schoenen het materiaal canvas.. In 1928 liepen de eerste atleten op Adidasschoenen mee in de Olympische Spelen.

  Rond 1935 had Dassler al zo’n 30 verschillende soorten schoenen op zijn naam staan, geschikt voor elf verschillende sporten.

  Adidas heeft steeds eraan gewerkt om de schoenen te verbeteren, nu hebben ze een schoen met een brein

  Dat wil zeggen dat er techniek in de schoen verwerkt is, je kunt in deze schoen een chip aanbrengen. Deze chip registreert alle activiteiten die een voetbalspeler uitvoert. De chip registreert de afstand, maar ook de bewegingen van de voetbalspeler. Deze voetbalschoen is de lichtste voetbalschoen die jekan krijgen.. De voetbalschoenen hebben een gewicht van maar 165 gram.


  Wat registreert deze schoen precies en wat zijn de kosten?

  Deze chip is zo gemaakt dat hij heel veel kan registreren in één wedstrijd. Zo kun je bijvoorbeeld wedstrijden vergelijken en zien waarin je het beste presteert.

  Hieronder zie je wat er allemaal gemeten wordt

  • Gemiddelde snelheid (opgenomen per seconde)

  • Maximum snelheid (opgenomen om de 5 seconden)

  • Het aantal sprints

  • Afstand op niveau en tijd

  • Schotkracht

  • Totaal gespeelde tijd


  Deze voetbalschoenen kun je kopen in de winkel voor €245.

  Hoe kan ik de prestaties bekijken?

  De prestaties van jezelf kun je gemakkelijk op je eigen computer bekijken. Het geheugen op de chip slaat alle metingen op van je prestaties. De chip kan alles registreren voor maximaal 7 uur. Met deze chip kun je draadloos de prestaties op je tablet, pc of laptop overzetten.


  Weetje !

  De eerste sportschoen is gemaakt van een autoband. Het loopvlak van de band is de zool van de schoen die met 3 elastiekjes werd vastgemaakt. En die drie elastiekjes komen nog steeds terug in de Adidas sportschoen

  hoofdstuk 8: waar kun je Adidas kopen

  Adidas is erg hip en je kunt het op veel plekken kopen of bestellen bijvoorbeeld bij: de Adidas store, JD, Footlocker, Aktiesport, Sport2000, Bijenkorf, V&D, pro040

  nawoord

  Ik vond het interessant om meer te weten over Adidas. Ik wist niet dat het een familie bedrijf was en dat ze zo veel producten hadden. Zelf heb ik een Adidas vest, broek, schoenen en een beertje.
  Big image

  gemaakt door: Robin Louwaars