EINES PIANÍSTIQUES PER L'AULA 2021

COM MILLORAR LA COMUNICACIÓ MUSICAL AMB EL PIANO A L'AULA

CURS INTENSIU D’ESTIU EN EL QUE ES TREBALLEN DIFERENTS EINES I RECURSOS PER MILLORAR LA IMPROVISACIÓ, LA COMPOSICIÓ I LA INTERPRETACIÓ A L'AULA

Del 5 al 8 de juliol del 2021


Aquest curs està pensat per persones que utilitzen el piano en la seva pràctica docent i volen tenir més recursos i idees per a millorar la comunicació musical amb els seus alumnes i crear noves experiències musicals a l'aula.

És indispensable tenir almenys un nivell bàsic de piano. Algunes de les sessions tindran dos nivells de dificultat depenent de la teva experiència amb el piano.


NOUS CONTINGUTS - Aquest curs l'oferim cada juliol amb continguts diferents i es pot cursar més d'una vegada evolucionant sempre i sense tenir la sensació de repetir el que ja vas fer. S'aconsella cursar-lo més d'una vegada.


Format del curs:

-PRESENCIAL: Del 5 al 8 de juliol de 2021 de dilluns a dijous de 15:00 a 20:30

-EN LÍNEA: Del 5 al 8 de juliol de 2021 de dilluns a dijous de 15:00 a 17:30 cursar en línea l'assignatura 1 (amb Eugènia Arús).

A QUI VA ADREÇAT:

- Mestres de música que utilitzen la improvisació i l'acompanyament instrumental amb els seus estudiants.

- Repertoristes (que acompanyen a ballarins o a estudiants de música de nivells bàsics)

- Mestres de cant i cant coral

- Estudiants de piano de grau professional o superior

FORMAT PRESENCIAL: CALENDARI I HORARI

Del 5 al 8 de juliol de 2021

De dilluns a dijous de 15:00 a 20:30

Cada dia hi haurà: 4 hores de classe + 1 hora d'estudi + 30 minuts de descans

Total hores curs presencial: 16 hores lectives + 4 hores d'estudi guiat + 5 hores de feina a casa (25 hores).

DESCRIPCIÓ DEL CURS PRESENCIAL:

Curs pràctic i vivencial estructurat en quatre àmbits o assignatures.


ASSIGNATURES I CONTINGUTS


Assignatura 1:

Prof. Eugènia Arús (Crear acompanyaments i millorar interpretació)

- La improvisació del mestre/a com a font d’inspiració i conductora dels ensenyaments/aprenentatges.

Com acompanyar tota mena d'activitats musicals. Eines musicals per a provocar diferents reaccions, afavorir l’escolta, reforçar el sentit rítmic i fer créixer la musicalitat dels estudiants. Propostes per a millorar el diàleg amb els amb els alumnes a partir de la interpretació musical.


Assignatura 2:

Prof. Núria Palau (Comprensió harmònica de l’obra: Comprensió, deconstrucció i construcció)

- Literatura musical per a l’aprenentatge: construcció i deconstrucció.

Adquirir un repertori bàsic per a la seva utilització a l’aula. Com captar els elements musicals d’una obra per adaptar-la i transformar-la per les nostres necessitats.


Assignatura 3:

Prof. Gregori Ferrer (La música descriptiva com a eina de creativitat i descoberta)

- La música descriptiva activadora de la creativitat i la descoberta.

Com crear atmósferes, ambients, activar la imaginació i les emocions dels estudiants amb el piano com si d’una banda sonora es tractés.


Assignatura 4:

Prof. Francesc d'Assís Pagès (Eines per acompanyar cançons).

- La cançó i els seus posibles acompanyaments: harmonització i interpretació.

Com acompanyar una cançó: Acords i tipus d'acompanyaments. Indicar amb claretat les entrades, afavorir la confiança en els estudiants, millorar en el control de matisos, tempo i caràcter, etc.

Big picture

FORMAT EN LÍNEA


Del 5 al 8 de juliol de 2021

De dilluns a dijous de 15:00 a 17:30


Possibilitat de cursar l'assignatura d' Eugènia Arús en línia.


Assignatura 1:

Prof. Eugènia Arús

- La improvisació del mestre/a com a font d’inspiració i conductora dels ensenyaments/aprenentatges

Com acompanyar tota mena d'activitats musicals. Eines musicals per a provocar diferents reaccions, afavorir l’escolta, reforçar el sentit rítmic i fer créixer la musicalitat dels estudiants. Propostes per a millorar el diàleg amb els amb els alumnes a partir de la interpretació musical


FUNCIONAMENT:

1 - Observació de com es desenvolupa la classe de manera presencial: horari següent: de dilluns a dijous de 15:00 a 16:00 i de 16:30 a 17:30

2 - Cada dia 20 minuts (de 16:10 a 16:25) per resoldre dubtes amb la professora

3 - A l'acabar el dia, cada estudiant en línia podrà enviar a la professora el treball del dia per corregir. Es demanaran treballs: dilluns, dimarts i dimecres i es tornaran les correccions al dia següent de l'entrega.


Total hores curs en línea: 8 hores d'observació en línea + 2 hores de feedback + 5 hores de feina a casa = 15 hores

*Curs EN LÍNEA Reconegut pel Departament d'Ensenyament

Big picture

PROFESSORS DEL CURS :

> Eugènia Arús:

Pianista. Títol Superior de Professor de Solfeig, Teoria de la Música, Transport i Acompanyament pel Conservatori Joaquín Rodrigo. Doctora en Educació Musical per la Universitat de Barcelona. Diploma Superior i Llicència d'ensenyament en Rítmica-Dalcroze, Solfeig i Improvisació per l'Institut Jaques-Dalcroze de Ginebra, Haute École de Musique. Diploma pedagògic d'educació musical Willems per l'Association International de Education Musicale, Lió. És professora del Departament de Didàctiques Aplicades, secció de Didàctica de l’Educació Musical de la Facultat d’Educació de la Universitat de Barcelona.

Codirigeix el Títol d'expert en Música, creativitat i moviment impartit a El Musical-Centre d'educació i recerca de Bellaterra amb conveni amb la Universitat Ramon LLull.

És autora de materials didàctics i músiques a Bellaterra Música Editorial.

> Gregori Ferrer

Va estudiar al Conservatori Superior de Barcelona, a l'Escola Superior de Música de Catalunya i al Mozarteum de Salzburg. Ha fet concerts tocant el piano, l'acordió i el clavicèmbal en solitari i amb diverses formacions per escenaris d'arreu del país i a l'estranger. També ha col·laborat amb nombrosos solistes i formacions com l'Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya, el Quartet Brossa, l'Orquestra Simfònica del Vallès, Vespres d'Arnadí, els cantants María Hinojosa i Xavier Sabata o el violinista txec Ivan Zenaty. Fora de la música clàssica, ha treballat com a acordionista i pianista amb altres grups i artistes, participat en projectes teatrals al Teatre Nacional de Catalunya i ha col·laborat en l'enregistrament de més d'una desena de discos. Com a compositor i músic col.labora habitualment amb Bellaterra Música Editorial.

> Núria Palau

Mestra, compositora, pianista. Es defineix com a artista interdisciplinaria. Professora de piano pel Conservatori del Liceu, Llicenciada en Belles Arts i mestra d’educació musical per la Universitat de Barcelona, Bachelor en rítmica Jaques Dalcroze al Conservatori El Musical de Bellaterra. És professora del Postgrau de Música, Creativitat i Moviment (Universitat Ramon Llull – El Musical, Bellaterra) i docent en l’especialitat de música i arts a l’Escola GEM de Mataró. És autora de materials didàctics, contes i músiques a Bellaterra Música Editorial.

> Francesc d'Assís Pagès:

Pianista i cantant. Format a l’Escolania de Montserrat, ha col.laborat amb l’Orfeó Català en diverses ocasions. Forma part del grup vocal de gospel Blackbirds. Ha cantat conjuntament amb Pep Prats en diversos projectes.

Com a pedagog conjuntament amb Jordi Vallespí van crear l’espectacle “WIMOWEH” per l’Auditori que estava adreçat a nens i nenes. Ha treballat en diverses escoles de música i ha col.laborat en escoles de primària des de fa més de 20 anys. Fruit del treball de l’Escola de Música de Voltregà, Lliçà d’Amunt i Bellaterra així com alguna altra col.laboració en escoles de primària, ha format aquets recull de cançons que es poden fer servir per nens i nenes d’edats entre els 6 i 12 anys i poden ser una eina de gran ajuda pels docents.

INSCRIPCIÓ I PREU

INSCRIPCIÓ: Places limitades per rigurós ordre d'inscripció


PREU CURS PRESENCIAL (25 hores): 240 Euros

(es pot pagar en una sola vegada o 50% al fer la matrícula (120 Euros)

i l'altre 50% abans del 28 de juny (120 Euros)

ATENCIÓ: En cas de no poder-se realitzar el curs presencialment a causa de la COVID-19 podreu fer l'Assignatura 1 en línea i us retornarem l'import de 155 Euros corresponent a les 3 assignatures que no fareu.


PREU CURS EN LÍNEA (15 hores, sols Assignatura 1): 85 Euros


*Curs presencial certificat per "El Musical - Centre d'Educació i Recerca" com a formació per la innovació i la qualitat musical

*Curs en línea en tràmit de Reconeixement pel Departament d'Ensenyament per a Docents

*Curs bonificable per empreses


El Musical - Carrer Ramon Llull, 16 - 08193 Bellaterra - 93 580 42 46 - www.elmusical.cat