Aardrijkskunde Nieuws Daily

Door Femke de Vries en Anouk Vries

Een Miss-lukte verkiezing (door Femke)

"Miss Vulcano 2016 is geworden..." Tot hier ging alles goed. Afgelopen zaterdagnacht werd de belangrijkste award voor vulkanen uitgereikt. De winnaar werd namelijk benoemt tot hoogstactieve vulkaan ter wereld. De strijd ging tussen de Nevado Del Ruiz uit Colombia en de Ojos del Salado uit Argentinië. De hele show ging goed tot het einde. Toen Miss Vulcano 2016 bekend werd gemaakt, had de presentatrice blijkbaar de verkeerde bril op. Ze riep de Nevado Del Ruiz uit Colombia uit tot Miss Vulcano 2016. Maar Colombia had eigenlijk helemaal niet gewonnen! Toen het besef van wat ze gezegd had tot haar was doorgedrongen, probeerde ze haar fout te herstellen. Ze riep daarna namelijk alsnog Fiona Smidt met de Ojos del Salado uit tot Miss Vulcano 2016. Ze maakte haar excuses, maar het kwaad was al geschied. Miss Colombia werd woest en vloog de cameraman aan, in poging de uitzending te stoppen. De schermen vielen even op zwart maar het kon gelukkig snel worden opgelost. Volgens roddels is de presentatrice ontslagen.

Zeemeerminnen kolonie in eeuwenoude trog ontdekt (door Anouk)

Atlantis. Er werd al jarenlang naar deze eeuwenoude onderwaterstad gezocht door allerlei bekende geleerden. Uiteindelijk was het een simpele Amerikaanse visserman die de stad gistermiddag per ongeluk heeft ontdekt. De 53-jarige John Calo was aan het vissen op zijn boot toen hij een wel hele grote vis zag in zijn net. Hij bekeek de vis van dichtbij en ontdekte dat het een klein meisje was met een vissenstaart. De man was samen met zijn zoon Bart Calo die Latijn sprak, dus konden ze zo contact leggen met het wezen. Ze vertelde hem dat ze Aquada heette, en dat ze in slaap was gevallen toen ze weg was gevlucht uit Alantis na een ruzie met haar vader. Toen ze uiteindelijk wakker werd, kon ze niet meer naar haar stad toe. De enige ingang, waar alleen het meisje zelf vanaf wist, was plotseling geblokkeerd. Toen Aquada haar verhaal had verteld hebben de Calo's meteen 911 gebeld. Er werd een zoektocht gestart op de plek waar Aquada vandaan kwam, en ze ontdekte dat het een trog was waar Aquada in leefde. Toen deze 10 km diepe trog heel lang geleden was ontstaan, begon een zeemeerminnen kolonie zich daar te ontwikkelen. Ze bouwden een stad en vormden zo een bijna menselijke samenleving. Neptunus, de koning van Atlantis, is jarenlang geleden gestorven. Zijn kleinzoon, Tanus, heeft zijn taak overgenomen. Hij kreeg een kind, Aquada, en had daar vaak ruzie mee toen zij op 14-jarige leeftijd een gat ontdekte in het bouwwerk van eeuwen geleden. Ze zag dit gat als een kans om de buitenwereld te verkennen en weg te komen van de druk van het prinses zijn. Als prinses had zij veel verplichtingen, en moest zij bijvoorbeeld elke zondag met de koets naar een soort kerk die ze hebben in Atlantis. Wetenschappers zijn momenteel bezig in Atlantis zelf, maar wat ze doen is niet bekend. Ze willen vooral de media erbuiten houden.

Redactie van de AND

De redactie van de AND bestaat uit Femke de Vries en Anouk Vries. Bezoek voor contact het A. Roland Holst College.

Platen en breuken (door Anouk)

De aarde bestaat uit verschillende platen. Tussen die platen zitten barsten en scheuren, die noem je breuken. De belangrijkste breuklijnen vormen de randen van zeven grote en ongeveer tien kleinere platen. Onder "the Pacific" (Stille of Grote Oceaan) ligt de grootste plaat, die de Pacifische plaat heet.

Zo'n 250 miljoen jaar geleden zaten alle continenten nog aan elkaar vast als allemaal passende puzzelstukjes. Nu drijven ze langzaam steeds verder uit elkaar. Toch kun je nog steeds goed zien dat het eerst een mooie puzzel was. Dit zie je vooral goed aan de kusten van de Atlantische Oceaan. De westkust van Afrika past namelijk precies in de oostkust van Zuid-Amerika.

Door endogene en exogene krachten zijn platen en breuken ontstaan. Vlak onder de aardkorst (buitenste laag van de aarde) stroomt magma in het rond, dat noemen we convectiestromen. Dat rondstromen gaat heel erg langzaam, gemiddeld maar een paar centimeter per jaar. Door de kracht van de convectiestroming zijn er breuken ontstaan. De platen "drijven" eigenlijk op de magma. De kennis over deze bewegingen van de platen heet platentektoniek

De opbouw van de aarde (door Femke)

De aarde is niet gewoon een grote massieve bol van steen. De aarde is opgebouwd uit vier verschillende soorten lagen. De onderste drie lagen zijn gesmolten gesteente. Dat heet onder de aardkorst magma. Als het door de aardkorst naar boven komt heet het lava. De lagen zijn:


- De binnenkern. De binnenkern is ongeveer 6000 tot 5000 graden Celsius. De binnenkern heeft een straal van 1200 km.

- De buitenkern. De buitenkern is ongeveer 5000 tot 2200 graden Celsius. De buitenkern is ongeveer 2250 km dik.

- De mantel. De mantel is de derde laag van de aarde. De mantel is ongeveer 2200 tot 870 graden Celsius. De mantel is 2900 km dik.

- De aardkorst. De aardkorst is de bovenste laag van de aarde en ook de koudste en de dunste. De aardkorst is ongeveer 1 tot 7 km dik onder de oceanen en 30 tot 70 km onder de continenten.


De aarde is opgebouwd uit platen (schollen) die op de mantel drijven. De platen liggen niet stil op de mantel. Door de convectiestromen bewegen de platen altijd een beetje op de magma. De aarde kan worden veranderd door de endogene en exogene krachten. Het afslijpen van de aardkorst heet erosie. De exogene krachten veranderen de aarde van buiten af. Bijvoorbeeld door plantengroei, chemische verwering (verschillende stoffen komen in aanraking en gaan daardoor kapot) en mechanische verwering (door warmte zet gesteente uit en door kou krimpt het weer, na een tijdje valt het gesteente uiteen).De endogene krachten veranderen de aardkorst vanuit binnen. Door de enorme hitte smelt soms een stukje van de aardkorst. Dit geeft gelukkig niet, doordat het op andere plekken weer stolt.


Bronnen: Basisboek b66

https://www.youtube.com/watch?v=tQIsSNvqt-s&feature=youtu.be