Pabo

Hogeschool van Amsterdam

Inhoud van de studie

De voltijdopleiding Pabo HvA is zowel kennis- als praktijkgericht. Het eerste studiejaar bestaat uit vier periodes van elk tien weken. In elke periode staat een specifiek, vakoverstijgend thema centraal. Daarnaast leer je over de ontwikkeling van kinderen (pedagogiek) en hoe je vakkennis overdraagt aan kinderen (didactiek). In het tweede jaar ontwikkel je je competenties als leraar basisonderwijs op je opleidingsschool. In het derde jaar kies je je afstudeerrichting. Het laatste jaar van de opleiding bestaat uit de lio-stage (leraar in opleiding). Het behalen van de landelijke kennistoets aan het eind van de opleiding is een voorwaarde voor het verkrijgen van je diploma.

Toelatingseisen

Je wordt tot deze opleiding toegelaten als je in het bezit bent van een havo-, vwo- of mbo-4-diploma. Vanaf 1 augustus 2015 gelden nieuwe toelatingseisen. Je moet aantonen over voldoende kennis van aardrijkskunde, geschiedenis en natuur en techniek te beschikken. Mbo- en havoleerlingen moeten deelnemen aan de verplichte toelatingstoets voor deze vakken. Heb je een vwo-diploma dan ben je hiervan vrijgesteld.

Kijk op www.goedvoorbereidnaardepabo.nl voor alle relevante informatie.

Beroeps- en doorstudeermogelijkheden

Er is momenteel vraag naar goed opgeleide leraren in het basisonderwijs in Amsterdam. Maar ook in andere delen van Nederland is er momenteel behoefte aan goed opgeleide leerkrachten.

Het basisonderwijs biedt je mogelijkheden om je te blijven ontwikkelen. Door het volgen van nascholingsprogramma's, het volgen van een masteropleiding of door verdere specialisatie, bijvoorbeeld tot intern begeleider.


Een hbo-bachelor biedt daarnaast een goede basis om verder te studeren. De hogescholen en universiteiten geven bij hun opleidingen aan of je met jouw hbo-bachelordiploma wordt toegelaten tot de master en of er aanvullende eisen gesteld worden.

Met twee jaar relevante werkervaring kun je ook besluiten je kennis te verbreden en te verdiepen met de tweejarige masteropleiding Pedagogiek van de HvA. Heb je die afgerond, dan mag je de titel Master of Education voeren.

Contactgegevens

Heb je vragen over deze opleiding? Neem dan contact op met Studievoorlichting.
(Bereikbaar ma - vr 09:30 – 16:00 uur)